ESMO 2024

Lovende tidligdata for mRNA-vaksine mot hjernekreft

Publisert

Selskapet CureVac som utvikler vaksinen beskriver de tidlige dataene som svært oppmuntrende

Det er gode indikasjoner på at vaksinen kan bryte gjennom immunologisk toleranse og generere en ny immunrespons mot svulsten.

– Det viktigste er at de sterke de novo T-celle-responsene som er observert hos et betydelig antall pasienter, reflekterer vaksinens evne til å bryte gjennom immunologisk toleranse mot svulsten og generere en ny immunrespons, sa Tabatabai, som presenterte funnene på European Society for Medical Oncology (ESMO) 2024-kongressen. Hun er professor på universitetssykehuset i Tübingen i Tyskland.

MGMT-umetylerte glioblastomer har en dårlig prognose, med en median overlevelse på rundt 12 måneder etter operasjon og kjemoradioterapi med temozolomid. Sykdommen utgjør en "terapeutisk utfordring med et stort udekket klinisk behov" for nye behandlinger, fortalte Tabatabai til konferansedeltakerne. MGMT-umetylerte glioblastomer har en dårligere prognose fordi de er mer motstandsdyktige mot standard behandlinger, som kjemoterapi og strålebehandling,

Studien omfattet seks pasienter med nydiagnostisert og kirurgisk resektert MGMT-umetylerte glioblastomer. Disse pasientene hadde også fullført strålebehandling etter operasjon, med eller uten kjemoterapi.

Bivirkninger

Sikkerhet og tolerabilitet var de primære utfallsmålene. Ingen dosebegrensende toksisiteter ble observert. De fleste behandlingsrelaterte bivirkningene var grad 1 eller 2 systemiske reaksjoner, som er typiske for mRNA-baserte vaksiner. Disse inkluderte hodepine, frysninger, feber og tretthet, som gikk over innen 1 eller 2 dager etter injeksjonen.

Effekt 

Foreløpige resultater viste at vaksinen utløste tumorspesifikke T-celle-responser hos 10 av 13 evaluerbare pasienter (77 %), noe Tabatabai beskriver som "svært oppmuntrende."

Spesielt bemerkelsesverdig er at blant de pasientene som responderte, ble 84 % av immunresponsene generert de novo av vaksinen. Dette betyr at vaksinen utløste T-celle-aktivitet hos pasienter som ikke hadde noen opprinnelig T-celle-aktivitet mot de kodede antigenene.

Ni pasienter (69 %) viste antigen-spesifikke CD8+ responser, fire (31 %) hadde CD4+ responser, og tre (23 %) hadde både CD8+ og CD4+ responser.

– Vi ser frem til å få disse resultatene ytterligere bekreftet i neste fase av studien, sa Tabatabai i pressemeldingen. – Dette kan markere et viktig øyeblikk i kampen mot denne ødeleggende sykdommen.

Powered by Labrador CMS