Onkologisk Forum 2024 - Bergen 

ULIKE UTFORDRINGER: Fra venstre: Gro Falk Eriksen (Hamar sykehus), Torgrim Tandstad (St. Olavs hospital) og Hedda von der Lippe Gythfeldt (Hamar sykehus) på Onkologisk Forum 2024 i Bergen.

Kreftlegene deler: Dette er våre største utfordringer i den kliniske hverdagen

Kreftlegene HealthTalk møter på Onkologisk Forum i Bergen peker blant annet på tid til forskning og rett behandling til rett pasient som utfordringer i en travel klinisk hverdag.

Publisert

ONKOLOGISK FORUM, BERGEN (HealthTalk): Onkologisk Forum er landets viktigste møteplass for kreftleger, med over 500 deltakere i år. 

HealthTalk har snakket med flere onkologer om deres største og viktigste utfordringer i en hektisk klinisk sykehushverdag. 

Pragmatisk tilnærming

Hedda von der Lippe Gythfeldt er overlege ved kreftavdelingen på Sykehuset Innlandet HF, Hamar, og jobber spesielt med pasienter med brystkreft og mage-tarmkreft. Hun fremhever utfordringer med å tilpasse behandlingen til pasienter utenfor storbyene. 

– Det ene er å tilby riktig behandling til riktig pasient. Det er andre utfordringer når man jobber utenfor storbyene: Det er store avstander, og noen ganger må vi velge en mer pragmatisk tilnærming, som å tilby en pasient tablettbehandling i stedet for infusjon, sier hun.

En annen utfordring Gyhtfeldt peker på er det å holde seg oppdatert på nye behandlingsretningslinjer og det som finnes av aktuelle studier som kan gagne pasientene hennes. 

Lite tid til forskning

Torgrim Tandstad er overlege ved St. Olavs hospital i Trondheim, og er en av Norges fremste eksperter på testikkelkreft. Tandstad er en merittert forsker som blant annet har holdt muntlig presentasjon foran flere tusen forskere på ASCO - verdens største kreftkongress i Chicago. 

Han trekker frem tid til forskning som en utfordring i hverdagen. 

– Sykehusene har tre hovedoppgaver: Pasientbehandling, undervisning og forskning. Men i dag er det vanskeligere enn før å få tid til å gjennomføre forskning, spesielt kliniske studier, sier Tandstad.

Han peker på at forskningsarbeidet har blitt mer regulert og tidkrevende, og at klinisk arbeid ofte spiser av tiden som kunne vært brukt til å forbedre behandlingen gjennom forskning.

– Som hovedutprøver for en studie har du mye ansvar, og sykehusene legger i dag ikke til rette for at vi skal kunne gjøre det i normal arbeidstid. Klinikken spiser opp veldig mye av den tiden som vi også burde brukt på å forbedre behandlingen av pasientene, sier Tandstad. 

Ulike pasienter har ulike prioriteringer

Guro Falk Eriksen er også overlege ved Sykehuset Innlandet Hamar, og forteller til HealthTalk at hun brenner spesielt for de eldre kreftpasientene. Det har sine egne utfordringer.

– Innen geriatrisk onkologi er det ofte vanskelig å tilby pasientene rett behandling utifra deres funksjonsnivå og prioriteringer. Det er ikke alltid slik at overlevelse er det viktigste for alle de eldre pasientene. Kanskje er de mer opptatt av god livskvalitet, ha et godt funksjonsnivå og klare seg selv i det daglige. 

Falk Eriksen peker på samme måte som Gyhtfeldt på utfordringene ved lange avstander for deres pasienter, og at man blant annet må ta hensyn til hvor mange oppmøter pasientene orker å ha på sykehuset. 

Hun understreker også viktigheten av å delta på konferanser som Onkologisk Forum.

– Når vi kommer fra et lokalsykehus, så er det ekstra viktig å delta på samlingspunkter som Onkologisk Forum og internasjonale konferanser, hvor vi kan oppdatere oss på hva som skjer i det onkologiske miljøet. Slik sikrer vi at vi er oppdatert på de siste studiene, og kan tilby pasientene god behandling, selv om vi jobber på et lokalsykehus.

Powered by Labrador CMS