Dette er vinnerne av Norges største legemiddelanbud
Legemiddelindustrien konkurrerer om milliarder i Kreftanbudet. Her er vinnerne og taperne.
Legemiddelindustrien kjemper om milliarder i det prestisjefylte kreftanbudet, som for 2025 har en totalverdi på 2,7 milliarder kroner. Nå er vinnerne klare: Bristol Myers Squibb (BMS), Regeneron og Roche topper listen.
Kreftanbudet er det største legemiddelanbudet i Norge målt i økonomisk verdi. Anbudet gir innkjøpskontrakter til de selskapene som tilbyr de mest kostnadseffektive behandlingene for ulike kreftindikasjoner, og har dermed stor betydning for både pasientbehandling og helsebudsjettene.
Hvordan fungerer et legemiddelanbud?
Sykehusinnkjøp, eid av de fire regionale helseforetakene, arrangerer årlige anbud for legemidler innen over 20 sykdomsområder, som kreft, HIV og immunologiske sykdommer. Legemiddelprodusentene konkurrerer om å vinne anbudet, og hovedregelen er at legemidlet med lavest pris blir rangert som førstevalg ved oppstart og bytte av behandling i norske sykehus.
En sentral faktor som Sykehusinnkjøp bruker for å fremme priskonkurranse mellom leverandørene av er å klassifisere legemidlene i såkalte "sammenlikningsgrupper".
Legemidler som plasseres i en sammenlikningsgruppe vurderes av Sykehusinnkjøp som faglig likeverdige i pasientbehandlingen. I Kreftanbudet gjøres denne vurderingen av en spesialistgruppe på 21 medlemmer, hovedsakelig bestående av kreftleger, samt representanter fra Direktoratet for medisinske produkter, Nye metoder, Sykehusapotekene og en brukerrepresentant. Når legemidler er plassert i en sammenlikningsgruppe innen et terapiområde, vektlegges ikke unike kliniske resultater fra legemiddelstudiene – det er da kun prisen som avgjør rangeringen.
For eksempel vurderes immunterapiene Keytruda fra MSD og Libtayo fra Regeneron som sammenliknbare og likeverdige i behandlingen av PD-L1-positiv lungekreft. I årets kreftanbud vant Regeneron anbudet ved å tilby lavest anbudspris. Sykehusene og legene har plikt til å følge rangeringen i pasientbehandlingen, og medisinsk begrunnede avvik må dokumenteres i pasientjournalen.
BMS og Regeneron på topp
I legemiddelgruppen immunterapier er BMS sin immunterapi Opdivo (nivolumab) øverste rangerte legemiddel innenfor åtte indikasjoner. Dette er blant annet innen adjuvant behandling av føflekkreft, førstelinjebehandling ved metastatisk/avansert nyrekreft og førstelinjebehandling av spiserørkreft.
– Det er klart vi er førnøyd med utfallet. Vi fokuserer på sykdomsområder hvor det er store medisinske behov. Å kunne levere livsendrende medisiner er det som inspirerer oss hver dag, sier Hilde Bech som er administrerende direktør i BMS Norge.
BMS var et av de første legemiddelselskapene som benyttet seg av hurtiginnføringsordningen for immunterapi, et strategisk valg de mener har gitt positive resultater for selskapet.
– Vi er veldig glad for at tiden for å få metoder gjennom systemet er blitt redusert, og at pasienter får raskere tilgang. Vår erfaring med den nye hurtiginnføringen har vært god, sier Bech.
På spørsmål om hva dette betyr for økt fremtidig omsetning for Opdivo, er hun mer sparsom med detaljer.
– Når det gjelder hvor stor økning i omsetning vi forventer, har vi generelt ikke for vane å kommentere omsetning for spesifikke medisiner, uttaler Bech.
Gjennombrudd for Regeneron
Regeneron, som nylig etablerte sitt kontor i Norge, har oppnådd et betydelig gjennombrudd med Libtayo (cemiplimab), som vant anbudet i tre sentrale indikasjoner. Selskapet sikret seg kontrakten for førstelinjebehandling av pasienter med ikke-småcellet lungekreft med PD-L1-uttrykk både under og over 50 prosent, samt for behandling av avansert livmorhalskreft.
– Vi er glade for at hurtiginnføringsordningen for immunterapi og anbudsbeslutningen gjør at pasienter med avansert ikke-småcellet lungekreft og livmorhalskreft får tilgang til en behandlingsmulighet i Norge, sier Tashia Lentz. Hun er Country Manager for Oncology i Regeneron.
Libtayo fikk tidligere i år godkjenning fra Beslutningsforum for tre indikasjoner gjennom hurtiginnføringsordningen. Denne raske godkjenningsprosessen bidro til at legemidlet raskt ble tilgjengelig for pasienter, men det innebar også at Regeneron måtte justere prisen ned ytterligere for å oppfylle kravene for hurtiginnføring.
Immunterapien Tecentriq (atezolizumab) fra Roche er anbudsvinner i fire indikasjoner. Dette er blant annet førstelinjebehandling av trippel negativ brystkreft i kombinasjon med kjemoterapi, adjuvant behandling av ikke-småcellet lungekreft for pasienter med PD-L1-uttrykk større eller lik 50% samt behandling av ikke-småcellet lungekreft i andre-linje samt utbredt småcellet lungekreft. Tecentriq blir dermed et sentralt legemiddel innen flere kreftformer med høyt medisinsk behov, der immunterapi har vist betydelige resultater i både overlevelse og sykdomskontroll.
MSDs Keytruda holder koken
Selv om BMS og Regeneron har markert seg som vinnere i årets kreftanbud, er MSDs Keytruda (pembrolizumab) fortsatt det mest solgte kreftlegemidlet i Norge. Med en omsetning på rundt en milliard kroner før rabbatter er Keytruda ikke bare det største kreftlegemidlet, men også det nest mest solgte legemidlet totalt i Norge, kun slått av diabetesmedisinen Ozempic fra Novo Nordisk.
En av hovedårsakene til denne suksessen er at Keytruda har bredest bruksområde blant kreftlegemidler, med hele 25 godkjente indikasjoner i 14 ulike tumorområder. I flere av disse indikasjonene møter Keytruda ikke konkurranse fra andre immunterapier, noe som ytterligere styrker dens markedsposisjon. Et eksempel er innen adjuvant behandling av nyrekreft, hvor Keytruda er den eneste immunterapien som har vist en signifikant forbedring i overlevelse. Adjuvant behandling er en tilleggsbehandling som gis etter kirurgi, med mål om å redusere risikoen for tilbakefall av kreft.
Anbudspris og beslutningspris
Anbudssystemet skiller mellom beslutningspris og anbudspris. Beslutningsprisen fastsettes når et legemiddel blir godkjent av Beslutningsforum og fungerer som et øvre pristak. Det er bare legemidler som er godkjent av Beslutningsforum som kan være med i anbudskonkurransen.
Anbudsprisen er prisen legemiddelselskapene tilbyr når de deltar i anbudskonkurransen.
For å sikre seg kontrakter, kan selskapene velge å tilby priser under beslutningsprisen, noe som gir dem et konkurransefortrinn i anbudsrunden.
Opdivo fra BMS er godkjent for 18 indikasjoner innenfor åtte tumorområder i Beslutningsforum, og har en bred anvendelse på det norske markedet, men møter tøff konkurranse blant annet fra Keytruda med sine 25 indikasjoner. På flere indikasjoner Keytruda eneste legemiddel med beslutningspris.
Dette gjør at MSD ikke nødvendigvis trenger å redusere anbudsprisen til under beslutningsprisen, i motsetning til konkurrenter som ofte må være mer aggressive på pris i sine anbud for å sikre seg en plass i markedet.
Spesialistgruppen påvirker valget
Det er Spesialistgruppen som står for utformingen av konkurransegrunnlaget. Spesialistgruppen vurderer også de innsendte tilbudene, møter leverandørene, og tildeler avtalene basert på innkomne anbudspriser.
Kreftlegene ute på klinikkene er pålagt å følge en rangert rekkefølge når de velger legemidler, slik at førstevalget fra anbudssystemet blir brukt ved oppstart eller endring av behandling. Dersom det foreligger medisinske grunner til å velge et annet legemiddel enn det som er rangert som førstevalg, kan legen gjøre dette, men begrunnelsen må dokumenteres i pasientens journal.
Legemiddelprisene som tilbys holdes under strenge konfidensialitetsregler. Selv om helsepersonell får nødvendig prisinformasjon, er ikke prisene offentlig tilgjengelige.