Eli Lillys fedmelegemiddel Zepbound reduserte risikoen for sykehusinnleggelse, død og andre alvorlige utfall med 38 prosent hos pasienter med hjertesvikt med bevart hjertepumpefunksjon (HFpEF) og fedme.

Eli Lillys slankelegemiddel Zepbound viser fordeler for pasienter med hjertesvikt

Eli Lillys fedmemedisin Zepbound reduserte risikoen for sykehusinnleggelse, død og andre alvorlige utfall med 38 prosent hos overvektige voksne med en vanlig type hjertesvikt, ifølge en studie.

Publisert

Kortversjonen

  • Eli Lillys fedmemedisin Zepbound reduserte risikoen for sykehusinnleggelse, død og andre alvorlige utfall med 38 prosent hos overvektige voksne med hjertesvikt med bevart ejeksjonsfraksjon (HFpEF), ifølge en studie.
  • Zepbound er den andre slankemedisinen etter Novo Nordisks Wegovy som viser positive resultater for denne tilstanden. Zepbound aktiverer både GLP-1- og GIP-hormonreseptorene, mens Wegovy kun retter seg mot GLP-1.
  • Fase 3-studien inkluderte 731 pasienter fra 10 land, hvorav noen også hadde type 2-diabetes. I løpet av to år reduserte Zepbound risikoen for hjertesvikt-relaterte hastebesøk, sykehusinnleggelser, intensivering av vanndrivende behandling og kardiovaskulære dødsfall
  • Medikamentet førte også til 15,7 % vekttap hos personer med og uten type 2-diabetes, sammenlignet med 2,2 % for placebogruppen. Vanlige bivirkninger inkluderte diaré, kvalme, forstoppelse og oppkast. Lilly planlegger å sende inn resultatene til FDA og andre regulerende myndigheter senere i år.

Zepbound (tirzepatid) er dermed den andre slankemedisinen som viser positive resultater på dette sykdomsområdet etter Novo Nordisks Wegovy

Zepbound og Wegovy tilhører klassen av GLP-1-baserte legemidler som opprinnelig ble utviklet for behandling av diabetes og fedme, men som nå testes for en rekke andre sykdommer, inkludert hjerte-kar-sykdommer, nyresykdom og søvnapné. Zepbound aktiverer både GLP-1- og GIP-hormonreseptorene, og benytter en annen mekanisme enn Wegovy, som kun retter seg mot GLP-1.

Eli Lillys fase 3-studie undersøkte pasienter med hjertesvikt med bevart hjertepumpefunksjon (HFpEF) og fedme. Noen deltakere hadde også type 2-diabetes. I løpet av to år reduserte Zepbound risikoen for alvorlige problemer – inkludert hjertesvikt-relaterte hastebesøk eller sykehusinnleggelser, intensivering av vanndrivende behandling eller kardiovaskulære dødsfall – med 38 % sammenlignet med placebo, ifølge en pressemelding fra Lilly.

HFpEF (hjertesvikt med bevart ejeksjonsfraksjon/hjertepumpefunksjon) er en tilstand der det venstre hovedkammeret i hjertet, som pumper blod ut i aorta, blir stivt og ikke klarer å fylle seg ordentlig. Dette fører til en rekke symptomer og fysiske begrensninger som påvirker dagliglivet, inkludert tretthet, kortpustethet, redusert evne til å trene og hevelse i ekstremitetene. Tilstanden medfører en betydelig belastning for pasientene og er assosiert med høy forekomst av symptomer.

Tilstanden står for nesten halvparten av alle tilfeller av hjertesvikt, og i USA lever nesten 60 prosent av de berørte også med fedme, sier Jeff Emmick, senior visepresident for produktutvikling hos Lilly, i en uttalelse.

Studien omfattet 731 pasienter fra 10 land som hadde hjertesvikt med bevart hjertepumpefunksjon og fedme. Pasienter i studien som fikk Zepbound, fikk ukentlige injeksjoner av den høyeste dosen de kunne tolerere, opptil 15 milligram, og ble fulgt opp over en median periode på to år.

Medisinen førte til 15,7 % vekttap hos personer med og uten type 2-diabetes, sammenlignet med 2,2 % for placebogruppen, ifølge Lilly. For pasienter uten diabetes var vekttapet 13,9 %.

De vanligste bivirkningene for pasienter i studien som fikk Zepbound var diaré, kvalme, forstoppelse og oppkast, ifølge Lilly. Selskapet planlegger å sende inn resultatene fra hjertesviktsstudien til FDA og andre regulerende myndigheter senere i år. 

Lilly rapporterte bare de topplinjeresultatene, men flere data vil bli presentert på en kommende medisinsk kongress og sendt til et fagfellevurdert tidsskrift. 

Powered by Labrador CMS