Eli Lillys slankelegemiddel Zepbound viser fordeler for pasienter med hjertesvikt
Eli Lillys fedmemedisin Zepbound reduserte risikoen for sykehusinnleggelse, død og andre alvorlige utfall med 38 prosent hos overvektige voksne med en vanlig type hjertesvikt, ifølge en studie.
Zepbound (tirzepatid) er dermed den andre slankemedisinen som viser positive resultater på dette sykdomsområdet etter Novo Nordisks Wegovy.
Zepbound og Wegovy tilhører klassen av GLP-1-baserte legemidler som opprinnelig ble utviklet for behandling av diabetes og fedme, men som nå testes for en rekke andre sykdommer, inkludert hjerte-kar-sykdommer, nyresykdom og søvnapné. Zepbound aktiverer både GLP-1- og GIP-hormonreseptorene, og benytter en annen mekanisme enn Wegovy, som kun retter seg mot GLP-1.
Eli Lillys fase 3-studie undersøkte pasienter med hjertesvikt med bevart hjertepumpefunksjon (HFpEF) og fedme. Noen deltakere hadde også type 2-diabetes. I løpet av to år reduserte Zepbound risikoen for alvorlige problemer – inkludert hjertesvikt-relaterte hastebesøk eller sykehusinnleggelser, intensivering av vanndrivende behandling eller kardiovaskulære dødsfall – med 38 % sammenlignet med placebo, ifølge en pressemelding fra Lilly.
HFpEF (hjertesvikt med bevart ejeksjonsfraksjon/hjertepumpefunksjon) er en tilstand der det venstre hovedkammeret i hjertet, som pumper blod ut i aorta, blir stivt og ikke klarer å fylle seg ordentlig. Dette fører til en rekke symptomer og fysiske begrensninger som påvirker dagliglivet, inkludert tretthet, kortpustethet, redusert evne til å trene og hevelse i ekstremitetene. Tilstanden medfører en betydelig belastning for pasientene og er assosiert med høy forekomst av symptomer.
Tilstanden står for nesten halvparten av alle tilfeller av hjertesvikt, og i USA lever nesten 60 prosent av de berørte også med fedme, sier Jeff Emmick, senior visepresident for produktutvikling hos Lilly, i en uttalelse.
Studien omfattet 731 pasienter fra 10 land som hadde hjertesvikt med bevart hjertepumpefunksjon og fedme. Pasienter i studien som fikk Zepbound, fikk ukentlige injeksjoner av den høyeste dosen de kunne tolerere, opptil 15 milligram, og ble fulgt opp over en median periode på to år.
Medisinen førte til 15,7 % vekttap hos personer med og uten type 2-diabetes, sammenlignet med 2,2 % for placebogruppen, ifølge Lilly. For pasienter uten diabetes var vekttapet 13,9 %.
De vanligste bivirkningene for pasienter i studien som fikk Zepbound var diaré, kvalme, forstoppelse og oppkast, ifølge Lilly. Selskapet planlegger å sende inn resultatene fra hjertesviktsstudien til FDA og andre regulerende myndigheter senere i år.
Lilly rapporterte bare de topplinjeresultatene, men flere data vil bli presentert på en kommende medisinsk kongress og sendt til et fagfellevurdert tidsskrift.