SKUFFET: – Dessverre, FOCUS-studien ga oss ikke de resultatene vi hadde håpet på og vi er skuffet over at UV1 ikke klarte å gi kliniske fordeler for disse HNSCC-pasientene, sier Ultimovacs-sjef Carlos de Sousa.

Ultimovacs mislykkes med nok en kreftstudie - Analytiker tror det er slutten for selskapet  

Ultimovacs fase 2-studie som tester deres kreftvaksine i hode- og nakkekreft nådde ikke sine endepunkter. Dette er den tredje studien som mislykkes, og markedet reagerer sterkt. 

Publisert Sist oppdatert

– Dessverre, FOCUS-studien ga oss ikke de resultatene vi hadde håpet på og vi er skuffet over at UV1 ikke klarte å gi kliniske fordeler for disse HNSCC-pasientene, uttaler Ultimovacs-sjef Carlos de Sousa i en børsmelding

Markedet reagerer kraftig på nyheten og sender kursen ned med 54 prosent i tidlig handel. 

Ultimovacs har vært i hardt vær siden kunngjøringen om at deres lovende kreftvaksinekandidat, UV1, ikke forbedret overlevelsen for pasienter med føflekkreft. Den påfølgende reaksjonen fra markedet var nådeløs og børsverdien falt mer enn 90 prosent. For å overleve finansielt har Ultimovacs barbert antall ansatte med 40 prosent. Sammen med andre kostnadsbesparende tiltak skal dette bidra til at pengene rekker til fjerde kvartal 2025. Da nyheten sprakk gikk DNB Markets fra å anbefale kjøp av aksjen til å anbefale investorene om dumpe alle Ultimo-aksjene de måtte ha. Samtidig ble kursmålet kuttet fra 200 til fire kroner.

Mistet troen

Men nå tror DNB-analytiker Geir Hiller Holom at de siste studieresultatene betyr kroken på døren for selskapet. – Vi har dessverre ikke lenger tillit til at teknologien vil kunne levere klinisk betydningsfulle resultater og vi opplever også investorinteressen for selskapet som ikke-eksisterende, sier han til Dagens Næringsliv. – Vi tror derfor at selskapet vil ha store problemer med å finansiere videre drift når pengene går ut neste år. Vi tror sånn sett at selskapet dessverre har forsvunnet i løpet av et par år, i hvert fall i sin nåværende form, sier han.

MISTET TROEN: – Vi registrerer at selskapet retter oppmerksomheten mot DOVACC-studien som er ventet neste år, men her venter vi dessverre heller ingen suksess. I beste fall vil resultatene etterlate en betydelig usikkerhet, som sammen med de tidligere resultatene ikke vil være nok for å gjenvinne tillit hos investorene, sier DNB-Analytiker Geir Hiller Holom.

I FOCUS-studien ble Ultimovacs' kreftvaksine UV1 testet i kombinasjon med Keytruda (pembrolizumab), en immunterapi fra MSD, som for tiden er standard førstelinjebehandling for pasienter med PD-L1 positiv kreft i hode- og nakkekreft. Dataene viste at å legge til UV1 til pembrolizumab ikke ga kliniske fordeler i progresjonsfri overlevelse eller totaloverlevelse hos pasienter med langtkommen hode- og nakkekreft. Studien nådde dermed ikke sine primære og sekundære endepunkter.

FOCUS er en forskerinitiert, randomisert fase II klinisk studie sponset av Martin-Luther-Universitetet Halle-Wittenberg med støtte fra Ultimovacs. 

Mislyktes med alle studiene

Så langt har Ultimovacs mislyktes med alle sine fase2-studier. NIPU-studien på brysthinnhekreft, som ble publisert i fjor sommer, nådde ikke sitt primære endepunkt, som var progresjonsfri overlevelse. I april i år kom resultatene fra INITIUM-studien som også var negative, og i går  kveld kom den nedslående nyheten om at heller ikke FOCUS-studien var positiv. 

Siste mulighet

Nå gjenstår kun avlesning av DOVACC-studien som tar for seg behandling av eggstokkreft, en av de ledende dødsårsakene blant gynekologiske kreftformer og den 18. mest utbredte krefttypen på verdensbasis. I denne studien vil UV1 bli kombinert med to av AstraZenecas ledende produkter: Immunterapien durvalumab (Imfinzi) og PARP-hemmeren olaparib (Lynparza). Men Hiller Holom har mistet troen på Ultimovacs vaksineteknologi. 

– Vi registrerer at selskapet retter oppmerksomheten mot DOVACC-studien som er ventet neste år, men her venter vi dessverre heller ingen suksess. I beste fall vil resultatene etterlate en betydelig usikkerhet, som sammen med de tidligere resultatene ikke vil være nok for å gjenvinne tillit hos investorene, sier han.

Powered by Labrador CMS