Nytt antistoff mot RSV gir effektiv beskyttelse og reduserer sykehusinnleggelser hos spedbarn
MSD har utviklet et antistoff, clesrovimab, som i en klinisk studie reduserte enkelte typer RSV-relaterte infeksjoner hos spedbarn med 60 prosent. – Resultatene vil danne grunnlaget for fremtidig søknad om markedsføringstillatelse og diskusjon med norske legemiddelmyndigheter om hvordan vi kan gjøre denne forebyggende behandlingen tilgjengelig i Norge, sier medisinsk rådgiver i MSD Norge, Merethe Helene Brevik-Andersen
Antistoffet reduserte også RSV-assosierte sykehusinnleggelser med hele 84 prosent sammenlignet med placebo.
Senfasestudien som inkluderte friske, prematurfødte og fullbårne spedbarn som var opptil ett år gamle, viser dermed at clesrovimab, gitt som en sesongbasert injeksjon, oppfyller sitt primære mål om å redusere RSV-relaterte nedre luftveisinfeksjoner som krever medisinsk behandling.
Clesrovimab er et monoklonalt antistoff som fungerer ved å redusere mengden av RSV-virus i kroppen, noe som bidrar til mildere infeksjoner dersom barnet skulle bli smittet. Studien viste også at forekomsten av bivirkninger var lik mellom clesrovimab og placebo-gruppen, og det ble ikke rapportert om alvorlige RSV-relaterte dødsfall.
Alvorlig sykdom
RSV, eller respiratorisk syncytialvirus, gir vanligvis forkjølelseslignende symptomer, men det kan forårsake alvorlig sykdom hos spedbarn og eldre voksne. Viruset er en av de viktigste årsakene til lungebetennelse og dødsfall i disse gruppene.
Medisinsk rådgiver i MSD Norge, Merethe Helene Brevik-Andersen, forteller til HealthTalk at selskapet er svært fornøyde med de positive resultatene:
– Vi er glade for at disse viktige studiene viser at clesrovimab kan redusere risikoen for alvorlig RSV-sykdom hos spedbarn. Resultatene vil danne grunnlaget for fremtidig søknad om markedsføringstillatelse og diskusjon med norske legemiddelmyndigheter om hvordan vi kan gjøre denne forebyggende behandlingen tilgjengelig i Norge. Vi ser frem til å bidra til å redusere byrden RSV kan ha på spedbarn og deres familier, samt helsevesenet i Norge, sier hun.
Konkurrerende behandlinger og vaksiner
Sanofi har utviklet et annet langtidsvirkende RSV-antistoff, Beyfortus (nirsevimab), som i en separat studie reduserte RSV-relaterte nedre luftveisinfeksjoner med 74,5 prosent. Beyfortus ble godkjent for bruk i Europa i 2023, men er foreløpig ikke tilgjengelig i Norge. I Norge benyttes Synagis (palivizumab), utviklet av svenske SOBI, som forebyggende behandling mot RSV. Synagis krever månedlige injeksjoner direkte i muskel gjennom RSV-sesongen, noe som kan være krevende for mange familier.
En ny vaksine, Abrysvo, utviklet av Pfizer, er også et lovende tilskudd. Vaksinen beskytter både spedbarn og eldre voksne. Gravide som vaksineres mellom uke 24 og 36 overfører antistoffer til fosteret, noe som gir barnet beskyttelse frem til seks måneders alder. Abrysvo er også godkjent for voksne over 60 år, men har foreløpig ikke refusjon.
Videre studier og sammenligning med Synagis
MSD viser til en annen fase 3-studie der clesrovimabs sikkerhetsprofil ble sammenlignet med Synagis. Senere vil det publiseres data om hvor godt clesrovimab fungerer i å redusere nedre luftveisinfeksjoner som krever sykehusinnleggelse, sammenlignet med palivizumab. Norske barn er med i denne studien.
RSVs alvorlige helsekonsekvenser
RSV fører årlig til alvorlige sykdomstilfeller og dødsfall, spesielt blant spedbarn og eldre. I USA alene resulterer RSV-infeksjoner i omtrent 177 000 sykehusinnleggelser og 14 000 dødsfall årlig, med stor belastning på helsetjenestene i vinterhalvåret.