FÅR FORSKNINGSMIDLER: – Dette vil komme pasientene til gode ved å gi bedre og mer presise behandlingsvalg, sier kreftforsker Sigrid Skånland.

Europeisk forskerteam ledet av Sigrid Skånland får 17 millioner fra EU

Et europeisk forskningssamarbeid ledet av kreftforskeren Sigrid S. Skånland har fått tildelt 17 millioner kroner i støtte fra EP PerMed-programmet.

Publisert Sist oppdatert

Prosjektet, kalt "Chronic lymphocytic leukemia: Improving survival and quality of life (CLL-OUTCOME)", har som mål å forbedre overlevelse og livskvalitet for pasienter med kronisk lymfatisk leukemi. Med et budsjett på 1,5 millioner euro og en varighet på tre år, er dette et viktig steg mot bedre behandling for denne pasientgruppen. 

Skånland, som til daglig er prosjektgruppeleder ved Avdeling for kreftimmunologi på Institutt for kreftforskning, leder et tverrfaglig samarbeid som kombinerer ekspertise fra flere europeiske land.

Personaliserte medisiner i fokus

EP PerMed (European Partnership for Personalized Medicine) arbeider for å forbedre helseutfall gjennom bærekraftige helsesystemer og personlig tilpasset behandling. Programmet støtter banebrytende forskningsprosjekter som kan oversettes til klinisk praksis, med mål om å gi konkrete fordeler for pasienter, pårørende og helsepersonell.

Disse er med i CLL-OUTCOME

Koordinator: Sigrid S. Skånland (Oslo universitetssykehus, Norge)

Partnere:

  • Tero Aittokallio (Universitetet i Helsingfors, Finland)

  • Barbara Eichhorst (Universitetssykehuset i Köln, Tyskland)

  • Olav Ljøsne (Blodkreftforeningen, Norge)

  • Carin Uyl-de Groot (Erasmus-universitetet i Rotterdam, Nederland)

  • Carsten Utoft Niemann (Københavns universitetssykehus, Danmark)

  • Thorsten Zenz (Universitetet i Zürich, Sveits)

En sentral del av programmet er å bruke stordata og digitale løsninger for å fremme personaliserte tilnærminger i medisinsk behandling.

Fokus på bedre behandling av kronisk lymfatisk leukemi

CLL-OUTCOME tar sikte på å forbedre effekten av målrettede behandlinger og redusere bivirkninger for pasienter med kronisk lymfatisk leukemi. Prosjektet bygger på tidligere arbeid fra ERA PerMed-prosjektet CLL-CLUE, hvor forskningsgruppen identifiserte biomarkører som kan forutsi behandlingsutfall.

–Gjennom CLL-CLUE utviklet vi en maskinlæringsbasert prognosemodell som gir klinisk beslutningsstøtte basert på disse biomarkørene. I CLL-OUTCOME skal vi teste denne modellen i praksis ved å bruke prøver og data fra kliniske studier, forklarer Skånland.

Hun fremhever at det utvidede samarbeidet gir en unik mulighet til å ta steget fra forskningslaboratoriet til klinisk implementering. – Dette vil komme pasientene til gode ved å gi bedre og mer presise behandlingsvalg, sier hun.

Et bredt europeisk samarbeid

CLL-OUTCOME samler forskningsgrupper fra flere fagfelt, inkludert klinisk medisin, molekylærbiologi, beregningsmetoder og helseøkonomi. Konsortiet inkluderer eksperter fra universiteter og institusjoner i Norge, Finland, Tyskland, Nederland, Danmark og Sveits.

Dette tverrfaglige samarbeidet skal sikre at resultatene av prosjektet får praktiske og varige konsekvenser for behandlingen av kronisk lymfatisk leukemi i Europa.

Powered by Labrador CMS