47 prosent som bruker et reseptbelagt legemiddel fast, har opplevd at de ikke får tak i medisinen sin på apoteket. Men apotekene finner som oftest en løsning, sier adm.dir. i Apotekforeningen Per T. Lund

Apotekforeningen: Annenhver pasient har opplevd medisinmangel

47 prosent som bruker et reseptbelagt legemiddel fast, har opplevd at de ikke får tak i medisinen sin på apoteket. Apotekene finner som oftest en løsning.

Publisert

Norstat har gjennomført befolkningsundersøkelsen for Apotekforeningen, der halvparten som er pasienter, sier de har opplevd legemiddelmangel.

– Det er tall til ettertanke. Heldigvis løser apotekene de aller fleste mangelsituasjonene på en god måte, sier administrerende direktør i Apotekforeningen Per T. Lund, i en pressemelding.

Likevel skjer det omkring 500.000 årlig ganger at en pasient må forlate apoteket uten en løsning på mangel på medisin.

Et representativt utvalg av personer over 18 år, 1049 personer, har besvart undersøkelsen. 62 prosent av deltakerne bruker minst ett reseptlegemiddel fast.

Oppmerksomheten skremmer

I år har det vært forsyningsproblemer på flere typer medisiner, deriblant hormonplaster for kvinner, ADHD-medisiner, enkelte typer antibiotika og diabetesmedisinen Ozempic.

I undersøkelsen sier én av fire at de i stor grad bekymrer seg for at det ikke skal være mulig å skaffe legemidlene de behøver.

– Mangel på legemidler gjør mange pasienter bekymret. Hvilke legemidler som mangler, varierer. Det gjør kanskje usikkerheten hos pasientene enda større, sier Lund.

Sju av ti mener myndighetene har ansvaret for å sikre at det er nok medisiner.

Alvorlig ventetid

Apotekforeningen påpeker at siden Norge et lite marked, hender det at markedet her blir nedprioritert av leverandørene, særlig i konkurranse med større land der prisene ofte er høyere.

Legemiddelmangel kommer også til uttrykk på andre måter, som i ventetid på nye medisiner og behandlinger.

Under Arendalsuka presenterte Legemiddelindustrien (LMI), bransjeforeningen for legemiddelindustrien i Norge, en rapport fra Menon Economics som viser at over 6000 pasienter døde eller ble sykere i fjor grunnet ventetid på nye medisiner.

– Vi har gjennom flere undersøkelser fått bekreftet at ventetiden på nye legemidler er for lang – og det tror jeg alle er enige om, sier administrerende direktør Leif Rune Skymoen i LMI til VG.

I Norge tok det i perioden 2019–2022 i snitt 494 dager fra EU godkjente et legemiddel, til det statlige organet Beslutningsforum for nye metoder godkjent det.

Powered by Labrador CMS