– Lebrikizumab ga langvarig sykdomskontroll for majoriteten av voksne og ungdommer med moderat til alvorlig atopisk dermatitt, sa professor Diamant Thaçi, da presenterte studiens resultater på EADV- kongressen.

Atopisk eksem: Opprettholdt klar hud etter tre år med antistoff-behandling

Over 80 prosent av pasientene som fikk månedlig vedlikeholdsbehandling med eksem-medisinen lebrikizumab, opprettholdt klar eller nesten klar hud over en treårsperiode, viser ferske data på EADV-kongressen.

Publisert

 – Lebrikizumab ga langvarig sykdomskontroll for majoriteten av voksne og ungdommer med moderat til alvorlig atopisk dermatitt, sier professor Diamant Thaçi, direktør ved Institutt og Comprehensive Centre for Inflammation Medicine i Lübeck. 

Han presenterte studiens resultater under European Academy of Dermatology and Venereology (EADV)-kongressen i Amsterdam denne uken.

Mindre behov for steroider og systemisk behandling

Thaçi mener at et av de mest oppmuntrende funnene fra studien var at 87 prosent av pasientene som fikk lebrikizumab ikke trengte høypotente topikale kortikosteroider eller systemiske behandlinger i løpet av de tre årene de ble fulgt opp. 

– Dette understreker legemidlets potensial som en langvarig, effektiv behandling for atopisk dermatitt, sa han fra scenen.

Pasientene som deltok i denne langtidsstudien, hadde allerede respondert på lebrikizumab etter 16 uker i de tidligere ADvocate 1- og 2-studiene. Etter dette gikk de over til Djoin-studien for videre behandling i opptil tre år.

Godkjent i Norge etter prisforhandlinger

Lebrikizumab ble tilgjengelig på norske sykehus i mars 2024, etter at Beslutningsforum ga sin godkjennelse. Til tross for en innledende avvisning, førte nye prisforhandlinger mellom Sykehusinnkjøp og legemiddelprodusenten Almirall til at Beslutningsforum konkluderte med at «prisen nå står godt i forhold til effekt». 

Årskostnaden for behandlingen, basert på listepris før rabatt, er ifølge Sykehusinnkjøp anslått til rundt 280 000 kroner det første året, og 190 000 kroner for påfølgende år. 

Konkurranse i markedet

Lebrikizumab konkurrerer i et marked med flere etablerte behandlinger for atopisk dermatitt, inkludert baricitinib (Olumiant), abrocitinib (Cibinqo), upadacitinib (Rinvoq), og dupilumab (Dupixent). De nye treårsdataene er derfor gode nyheter for Almirall. 

Atopisk eksem

Atopisk dermatitt/eksem er en kronisk og tilbakevendende hudsykdom som påfører pasienter betydelige plager, både fysisk og mentalt. Mange opplever dårlig langtidskontroll av sykdommen, noe som kan føre til alvorlig kløe og betydelig redusert livskvalitet. Lebrikizumab gir pasienter mulighet til langvarig lindring og forbedret livskvalitet.

Volker Koscielny, selskapets medisinske direktør, mener at funnene vil hjelpe leger med å ta «informerte kliniske beslutninger, siden dataene viser at de fleste pasientene som responderer, vil fortsette å gjøre det over tid».

– Lebrikizumab er en selektiv hemmer av interleukin (IL)-13, en nøkkelkomponent i den inflammatoriske prosessen ved atopisk dermatitt, forklarer Thaçi. 

Han fremhevet at treårsdataene viser at månedlig behandling gir vedvarende symptomlindring for pasienter som sliter mest med sykdommen. – Disse treårsdataene understøtter lebrikizumabs potensial til å gi varig sykdomskontroll for personer som lever med denne kroniske tilstanden, sa Thaçi.

Effekt uavhengig av doseringsregime

Pasientene i langtidsstudien fikk enten 250 mg lebrikizumab hver annen uke eller én gang i måneden. Ifølge Thaçi var det liten forskjell i effekt mellom de to doseringsregimene. Etter tre år hadde 84 prosent av de som fikk månedlig behandling, og 83 prosent av de som fikk behandling hver annen uke, opprettholdt klar eller nesten klar hud. Videre hadde henholdsvis 87 og 79 prosent av pasientene oppnådd minst 90 prosent forbedring i sykdomsomfang og alvorlighetsgrad (EASI-90).

Sikkerhetsprofilen for lebrikizumab var i tråd med tidligere studier, uten nye sikkerhetssignaler. De fleste bivirkningene var milde eller moderate, og mindre enn tre prosent av pasientene avsluttet behandlingen grunnet bivirkninger. Vanlige bivirkninger inkluderte øyebetennelse, reaksjoner på injeksjonsstedet og herpes zoster (helvetesild).

Et globalt samarbeid

Lebrikizumab utvikles og kommersialiseres i Europa av Almirall, mens deres samarbeidspartner Lilly har rettighetene for utvikling og kommersialisering i USA og resten av verden utenfor Europa.

Powered by Labrador CMS