Elahere (mirvetuximab soravtansin), som ble en del av AbbVies portefølje gjennom oppkjøpet av ImmunoGen, har vist sterke resultater i en fase 2-studie som ble presentert på ESMO-konferansen tirsdag.

Elahere med positive resultater i eggstokkreft-studie

AbbVie investerer tungt i utviklingen av antistoff-legemiddelkonjugater (ADC). Etter oppkjøpet av ImmunoGen for 10 milliarder dollar, har AbbVie nådd en viktig milepæl med et av sine nye legemidler. 

Publisert

Elahere (mirvetuximab soravtansin), som ble en del av AbbVies portefølje gjennom oppkjøpet av ImmunoGen, har vist sterke resultater i en fase 2-studie som ble presentert på ESMO-kongressen. 

I PICCOLO-studien oppnådde Elahere sitt primære endepunkt med en objektiv responsrate (ORR) på 51,9 %, inkludert seks komplette og 35 delvise responser. Blant de 79 pasientene i studien hadde 81 % tidligere mottatt behandling med PARP-hemmere, og 74,7 % av disse pasientene hadde opplevd sykdomsprogresjon under behandlingen. Det sekundære endepunktet, median varighet av respons (DOR), var på 8,25 måneder, og den mediane progresjonsfrie overlevelsen (PFS) var 6,9 måneder. 

Studien undersøkte effekten av Elahere som monoterapi hos pasienter med folatreseptor-alfa (FRα)-positiv, platinumsensitiv eggstokkreft (PSOC), som tidligere hadde fått omfattende behandling. 

AbbVie uttalte at sikkerhetsprofilen til Elahere var på linje med tidligere funn, uten nye sikkerhetsbekymringer. De vanligste behandlingsrelaterte bivirkningene inkluderte tåkesyn (10 %), tørre øyne (3 %), kvalme (1 %), keratopati (4 %) og diaré (3 %).

Stort behov for nye behandlinger

– Det er et stort udekket behov for nye, effektive og tolerable terapier for pasienter med platinumfølsom eggstokkreft, inkludert de som tidligere har blitt behandlet med PARP-hemmere, sier Angeles Alvarez Secord, medisinsk direktør ved Duke Cancer Institute, i en pressemelding fra AbbVie. – Responsraten som sees i PICCOLO-studien fremhever potensialet til mirvetuximab soravtansin for pasienter med platinumfølsom eggstokkreft.

ADC-kappløp

AbbVie kjøpte ImmunoGen i fjor, en avtale som AbbVies toppsjef Rick Gonzalez har beskrevet som en viktig strategisk beslutning for å styrke selskapets kreftportefølje og inntreden i feltet for solide svulster. Med oppkjøpet av ImmunoGen har AbbVie sluttet seg til en rekke store legemiddelselskaper som satser tungt innen utviklingen av antistoff-legemiddelkonjugater (ADC), deriblant AstraZeneca, Daiichi Sankyo, BioNTech, Gilead, GSK, MSD og Pfizer. Sistnevnte kjøpte Seagen for på 43 milliarder dollar i fjor, mens MSD kjøpte Prometheus for 10,8 milliarder dollar.

Fremtidig bruk i Norge

Fredag 20. september fikk Elahere positiv vurdering fra CHMP (Committee for Medicinal Products for Human Use) for behandling av visse typer eggstokkreft hos voksne pasienter.

CHMP er en komité innen Det europeiske legemiddelbyrået (EMA), som gir råd om godkjenning av legemidler til bruk i EU. En positiv vurdering fra CHMP er et viktig steg mot at et legemiddel blir godkjent for salg i det europeiske markedet. Dette innebærer at CHMP har vurdert sikkerheten og effekten av Elahere og funnet det egnet til behandling av visse pasienter med eggstokkreft. Det neste steget er vanligvis at EU-kommisjonen gir endelig godkjenning basert på denne vurderingen.

I Norge er det ventet at Bestillerforum snart gir Direktoratet for Nye Metoder i oppdrag å gjennomføre en hurtig metodevurdering av Elahere som monoterapi for behandling av voksne pasienter med FRα-positiv, platinaresistent epitelial ovarie-, eggleder- eller primær bukhinnekreft som har fått én til tre tidligere systemiske behandlingsregimer. Dette kan bane vei for at norske pasienter også får tilgang til denne lovende behandlingen. 

Powered by Labrador CMS