Reduserer risikoen for tilbakefall hos pasienter med tidlig brystkreft: – En bekreftende og viktig studie
Nye fase 3-data fra NATALEE-studien viser at Kisqali i kombinasjon med hormonbehandling etter operasjon reduserer risikoen for tilbakefall med 28,5 % hos pasienter med tidlig brystkreft. – En bekreftende og viktig studie, sier kreftlege Marius Normann på den private Kreftklinikken.
Studien som mandag ble presentert på ESMO undersøkte effekten av Novartis sin CDK4/6-hemmer Kisqali (ribociclib) når den ble gitt adjuvant, altså etter operasjon, til kvinner med tidlig brystkreft - som er hormonreseptor-positiv (HR-positiv) og HER2-negativ - med høy eller middels risiko for tilbakefall.
Effekten øker
I NATALEE-studien fikk pasientene endokrin behandling sammen med CDK 4/6-hemmeren ribociclib i tre år etter operasjonen. Studien, som har pågått i fire år, har nå sett at effekten av ribociclib fortsetter å forbedres selv etter at behandlingen er avsluttet.
– Det interessante er at ribociclib viser en vedvarende klinisk relevant fordel ved å redusere risikoen for tilbakefall, også etter avsluttet behandling, for både node-positive og node-negative pasienter, sier Normann.
Tidligere resultater, presentert på San Antonio Breast Cancer Symposium (SABCS) i desember 2023, viste at Kisqali i kombinasjon med endokrin behandling reduserte risikoen for tilbakefall med 25,1 % etter tre års oppfølging. Etter fire år har reduksjonen økt til 28,5 prosent, og den absolutte risikoreduksjonen har gått fra 2,7 prosent til 4,9 prosent.
– Mange som får diagnosen HR+/HER2- tidlig brystkreft har fortsatt en risiko for at kreften kommer tilbake som metastatisk sykdom, så dette er en svært positiv utvikling, fortsetter Normann, og legger til:
– Dette er en imponerende stor studie med 5 101 pasienter fra 20 land, noe som styrker funnene og understreker hvor viktig denne behandlingen er, sier Normann.
Utfordringer i Beslutningsforum
Selv om ribociclib har vist lovende resultater, er medisinen ennå ikke godkjent av EMA, og den har dermed ikke blitt vurdert av Beslutningsforum. Konkurrenten Verzenios (abemaciclib) har tidligere fått avslag i Beslutningsforum, men forventes å bli vurdert på nytt i høst. Normann ønsker ikke å spekulere i utfallet, men påpeker at han allerede behandler tre pasienter med abemaciclib, og resultatene ser ut til å være gode.
– Jeg tør ikke spekulere i hva Beslutningsforum vil lande på. Det som er relevant i min situasjon er at jeg behandler pasienter som fortsatt venter på Beslutningsforums beslutning. Jeg har faktisk tre pasienter på abemaciclib nå, og behandlingen ser ut til å gå veldig bra. Dataene fra abemaciclib-studiene (MonarchE) er svært sammenlignbare med effektdataene fra NATALEE-studien, sier han.
Fordel med flere behandlingsalternativer
Normann mener det er positivt at det finnes flere konkurrerende legemidler for adjuvant behandling av brystkreft.
– Med flere produkter på markedet, kan vi håpe på lavere priser, noe som gagner både sykehuset og pasienter som eventuelt må betale selv. Det gir også større muligheter for legene og pasientene til å velge den beste behandlingen for hver enkelt, sier Normann.
Han påpeker også en viktig forskjell mellom de to legemidlene: I Monarch E-studien, som undersøker abemaciclib, er behandlingstiden to år, mens i NATALEE-studien med ribociclib varer behandlingen tre år.
– Dette betyr ett ekstra år med behandling, og det må vurderes opp mot bivirkningene. Lengre behandling kan være utfordrende, så kortere behandlingstid er å foretrekke hvis man kan opprettholde lav tilbakefallsrisiko, avslutter Normann.
Elgene Lim, som var discussant etter presentasjonen av NATALEE-studien, påpekte at 63 % av pasientene som ble behandlet med Kisqali (ribociclib) fullførte de tre årene med behandling. Til sammenligning var gjennomføringsgraden 72 % for Verzenios (abemaciclib).