5 dager med eksklusive intervjuer fra ASCO - verdens største kreftkongress i Chicago
Siste nytt fra The American Society of Clinical Oncology
-
«Video-suksess på SoMe løfter HealthTalk til nye høyder»
«Det kan sitte langt inne å bruke dyrebar tid på å teste ut nye mediekonsepter, uten garanti for at de vil fungere. Da er det en fantastisk følelse når vi faktisk lykkes», skriver HealthTalk-journalist Lars Brock Nilsen.
-
Banebrytende kreftstudier på ASCO 2024 og kunstig intelligens i helsevesenet
HealthTalk oppsummerer de mest betydningsfulle funnene fra årets ASCO-kongress, inkludert ny forskning på lungekreft og brystkreft. Og vi har en eksklusiv samtale med Ingeborg Borgheim fra Takeda om fremtiden for kunstig intelligens i helsevesenet.
-
Privat kreftlege vil starte behandlinger basert på ASCO-studier «umiddelbart»
Resultatene fra to lungekreft-studier og en føflekkreft-studie var så gode at onkolog Marius Normann fra Kreftklinikken vil starte opp nye behandlinger umiddelbart i sin klinikk. – Betydelig overlevelsesgevinst, sier han.
-
Avdekket kritiske uenigheter: – Pasienter kan gå glipp av kurativ behandling
En norsk studie presentert på ASCO fremhever viktige utfordringer og uenigheter som kan oppstå i multidisiplinære lungekreft-team. – Pasientene kan miste muligheten til potensiell kurativ behandling, sier SiV-lungelege Janna Berg.
-
De fleste ble kvitt tarmkreften med immunterapi før operasjon
Å gi immunterapien pembrolizumab før operasjon resulterte i patologisk komplett respons (pCR) de fleste tarmkreftpasientene med en vanlig DNA-mutasjon, sier overlege og professor Anne Hansen Ree.
-
Ny kreftmedisin utfordrer etablert behandling av trippel-negativ brystkreft
Nye fase 3-data om sacituzumab tirumotecan, en eksperimentell målrettet cellegift for behandling av pasienter med trippel-negativ brystkreft (TNBC), ble presentert på ASCO. Dataene viser en betydelig forbedring av både progresjonsfri overlevelse og totaloverlevelse.
-
Norske Tora Solheim holdt ASCO-presentasjon om vekt- og muskeltap hos kreftpasienter
Et internasjonalt forskningsprosjekt ledet av kreftlege Tora Skeidsvoll Solheim (St. Olavs/NTNU), har undersøkt hvordan en kombinasjon av trening, riktig ernæring og anti-inflammatoriske medisiner kan hjelpe kreftpasienter med å motvirke ufrivillig vekt- og muskeltap (kakeksi).
-
Ny behandling forlenger tiden til forverring hos pasienter med brystkreft
Pasientene som ble behandlet med den målrettede cellegiften datopotamab deruxtecan (Dato-DXd) opplevde lengre tid til forverring sammenlignet med de som fikk kjemoterapi. – Dette understøtter at Dato-DXd er et nytt og godt tolerert behandlingsalternativ for denne pasientgruppen, sa Sonia Pernas da hun presenterte de pasientrapporterte resultatene fra TROPION-Breast01-studien.
-
Kreftleger fra Levanger med to ASCO-studier: Kan sikre tidligere oppdagelse av lungekreft
Onkologene og forskerne Olav Toai Duc Nguyen og Oluf Dimitri Røe fra Sykehuset Levanger og NTNU deltar på årets ASCO-kongress med to studier som fokuserer på tidlig oppdagelse av lungekreft. – Stor sjanse for at pasientene kan bli kurert, sier Nguyen.
-
Målrettet cellegift mot lungekreft: – Må tilbake til tegnebrettet
Målrettet cellegift har vist stor effekt på pasienter med brystkreft og blærekreft. Men innenfor lungekreftområdet er bildet mindre oppmunterende. – Det er absolutt et behov for bedre behandling, sier professor og overlege Bjørn Henning Grønberg.
-
ASCO-podcast: Nye kreftgjennombrudd med onkolog Marius Normann
Vi møter onkolog Marius Normann fra Kreftklinikken på verdens største kreftkongress, ASCO, som nå pågår i Chicago. Vi diskuterer de viktigste studiene som er verdt å få med seg denne helgen, men starter likesågodt med en quiz.
-
Kunstig intelligens hjelper flere pasienter å møte opp til koloskopiavtaler
Den AI-drevne pasientnavigatøren MyEleanor reduserte arbeidsmengden for menneskelige pasientrådgivere og bidro til å doble antallet fullførte koloskopier blant pasienter som uteble fra avtalene sine, sammenlignet med rådgivere som jobbet uten den virtuelle navigatøren.
-
De fleste kvinner kan oppnå vellykkede graviditeter etter brystkreftbehandling
Flertallet av unge brystkreftoverlevere som forsøkte å bli gravide etter behandling, lyktes med å bli gravide og få et levendefødt barn. Det viser en prospektiv kohortstudie.
-
HPV-vaksinasjon reduserer risikoen for flere krefttyper hos menn og kvinner
En stor retrospektiv kohortstudie konkluderer at HPV-vaksinen reduser risikoen for flere typer kreft hos både menn og kvinner.
-
Beslutningsforum avgjør skjebnen til to kreftlegemidler og vi tar en forhåndstitt på kreftnyhetene som kommer på ASCO
På mandag skal Beslutningsforum avgjøre om brystkreftmedisinen Trodelvy og CAR-T behandlingen Carvykti skal tilbys pasientene. Samtidig ser vi på hvilke kreftnyheter som kommer på ASCO - verdens største kreftkongress.
-
Disse norske legene reiser til verdens største kreftkongress i Chicago
En rekke fremtredende onkologer og forskere fra Norge reiser i starten av juni til Chicago for å delta på ASCO, verdens største kreftkongress som samler opptil 40 000 kreftleger fra hele verden.
-
Én av fire kreftpasienter har fått tilbud om ny behandling gjennom IMPRESS-studien
Den norske IMPRESS-studien, som sikrer norske kreftpasienter tilgang til behandling basert på svulstens genmutasjoner, har til nå inkludert mer enn 1500 pasienter. 26 prosent har blitt tilbudt behandling.
-
Dette var de viktigste norske studiene på ASCO i år
En kreftkirurg og en uro-onkolog fikk æren av å holde muntlig presentasjon, og lungekreftlege fra St. Olavs fikk stor oppmerksomhet for sin studie. Dette er de norske høydepunktene fra ASCO 2023.
-
Enhertu er lovende i enda flere krefttyper - Privat klinikk bruker medisinen allerede
ASCO: På årets ASCO-kongress presenterte Daichii Sankyo og AstraZeneca data fra en ny studie som viser lovende signaler for Enhertu innen flere krefttyper med HER-2-utrykk. På private Kreftklinikken behandles allerede en pasient med eggstokkreft med legemidlet.
-
Dette mener Kristina Lindemann var de viktigste gynkreft-nyhetene på ASCO
OUS-overlegen oppsummerer i dette videointervjuet med HealthTalk de viktigste forskningsnyhetene om gynekologisk kreft fra verdens største kreftkongress ASCO i Chicago.
-
OUS-overlege Kjetil Boye har undersøkt hvorfor menn med GIST har dårligere utfall enn kvinner
ASCO: Sarkom-ekspert Kjetil Boye hadde på årets ASCO-kongress med en publikasjon på en studie som har dykket ned i årsakene til at menn ofte har dårligere utfall som følge av gastrointestinale stromal tumor (GIST).
-
Dette var høydepunktene for de norske uro-onkologene på ASCO 2023
ASCO: Stavanger-overlege Maria Nyre Vigmostad og Lovisenberg/OUS-overlege Katarina Puco hadde flere spennende studier å trekke fra da de oppsummerte nyhetene på urologisk kreft fra ASCO-kongressen i Chicago.
-
Har forskerne funnet en vaksine mot kreft? Denne teknologien kan være løsningen
– Dette er en vaksineteknologi som hele verden fikk testet ut under korona-pandemien og som nå prøves ut i flere kreftstudier. Vi ser nå svært gode resultater i behandlingen av melanom, forteller overlege Anna-Winge Main.
-
ASCO Oppsummert: Kongressen viste fram overlevelses-gevinsten til nye kreftmedisiner
ASCO: Årets ASCO - verdens største legemiddelkongress - er over. En rekke store studier viste god overlevelse, og det er uten tvil det viktigste resultatet et kreftlegemiddel kan kan bidra med. Se videopodcasten i saken.
-
Åslaug Helland: Derfor er ASCO viktig for å få legemidler til IMPRESS-studien
Kreftlege Åslaug Helland brukte mye tid under årets ASCO-kongress til møter med flere store internasjonale legemiddelselskap. Målet er å få flere legemidler med i IMPRESS-studien. – De fleste vi har spurt om å treffe oss får vi lov til å treffe, sier hun.
-
OUS-kirurg Stein Larsen presenterte studie på norsk medisin for andre år på rad
ASCO 2023: Gastrokirurg og overlege Stein G. Larsen presenterte for andre året på rad studiedata på det radiofarmasøytiske legemidlet radspherin, som utvikles av det norske biotekselskapet Oncoinvent.
-
ASCO Oppsummert Podcast: Lytt til de viktigste studiene fra verdens største kreftkongress
Det årlige møtet til American Society of Clinical Oncology er over. 30 000 leger, forskere og topper fra legemiddelindustrien møtte hverandre i fem dager for å dele viktige forskningsnyheter innen kreftbehandling. I denne podcasten oppsummerer vi de viktigste.
-
– Dette er de store linjene i ASCO-forskningen
– Pasientsentrert behandling, målrettet cellegift og avansert diagnostikk er de sentrale temaene på ASCO. Det sier uroonkolog og leder av Norsk onkologisk forening, Daniel Heinrich når HealthTalk ber ham oppsummere de sentrale forskningsnyhetene på verdens største kreftkongress.
-
Kreftlege Anne Hansen Ree fra Ahus presenterte ny forskning på kolorektalkreft på ASCO
I år presenterte overlegen og professoren data fra en studie som evaluerte oxaliplatin-basert kjemoterapi og immunterapien nivolumab (Opdivo) som førstelinjebehandling av pasienter med en undergruppe av kolorektalkreft.
-
Eggstokkreft: OUS-onkolog Kristina Lindemann har kartlagt behandling: – Bekymringsverdig
OUS-Overlege Kristina Lindemann er førsteforfatter på en internasjonal multisenter Real World Evidence (RWE)-studie der man har sett på utfallet av førstelinjebehandling av eggstokkreftpasienter. – Mange pasienter som kunne hatt nytte av behandlingen, sier hun.
-
Gileads CAR-T-terapi forlenger overlevelse i viktig blodkreftstudie
Pasienter med en aggressiv lymfekreft som fikk celleterapien Yescarta i andrelinje levde lengre enn de som fikk de siste 30 års kurative standardbehandling. Snart skal Beslutningsforum avgjøre om Yescarta skal tilbys som andrelinjebehandling.
-
Medisinstudent Evgenia Taranova presenterte egen poster på verdens største kreftkongress
ASCO 2023: Søndag hadde både Evgenia Taranova og onkolog Bjørn Henning Grønbergs postere blitt plukket ut til en såkalt «Poster Discussion Session» på ASCO i Chicago. – Veldig stort, sier Taranova, som deltok på sin første ASCO.