Legemidler og biotek, Kliniske studier
Bekrefter at behandling med PARP- hemmeren Zejula er trygg og effektiv i behandling av eggstokkreft
En norsk studie presentert på ASCO denne helgen, viser at behandling med Zejula (niraparib) er både trygg og effektiv. Forskerne har dermed bekreftet at behandlingen fungerer i en real-life setting og ikke bare i kontrollerte kliniske studier.
- Dette var en retrospektiv multisenter real-life studie i Norge der 106 pasienter med eggstokkreft med tilbakefall og som hadde respondert på platinumbasert kjemoterapi fikk vedlikeholdsbehandling med PARP hemmeren niraparib. De aller fleste hadde ikke kimbane mutasjon i BRCA 1 eller 2- genene.
Slik forklarer Bente Vilming, overlege ved avdelingen for gynekologisk kreft ved Oslo Universitetssykehus, studien hun er hovedforfatter bak.
Vilming forteller at hva de først og fremst ville undersøke var om behandling med niraparib var effektiv og trygg for pasienter i en real- life setting.
-Vi ville i denne studien evaluere om funn i store klinisk studier kan overføres til klinisk praksis. Det finnes mange store randomiserte studier på dette området, men ofte er det strenge seleksjonskriterier for inklusjon. Pasientene i vår studie representerer en mer vanlig og uselektert populasjon.
Niraparib, eller Zejula som er navnet det selges under, er en monoterapi til vedlikeholdsbehandling hos voksne med høygradig ovariekreft, kreft i eggleder eller primær peritinealkreft, med respons etter fullføring av førstelinje platinabasert kjemoterapi.
Resultatene
Studiens resultater var positive.
I studien viste vedlikeholdsbehandling med niraparib en effekt som var sammenlignbar med publiserte fase 3-data og en akseptabel sikkerhetsprofil. Forskerne gjorde dessuten et annet viktig funn: Den langvarige progresjonsfrie overlevelsen hos pasienter med tumormarkøren CA125 etter siste cellegift, antyder at spesielt disse pasientene drar nytte av vedlikeholdsbehandling.
-Studien viste at behandlingen med niraparib er både effektiv og trygg. Vi fant dessuten at pasienter med normal CA125 etter siste cellegiftkur før oppstart med niraparib hadde signifikant lengre tid til progresjon enn de som hadde forhøyet CA125. CA125 nivået før oppstart med PARP hemmer kan således antagelig være til hjelp å for å estimere effekt av behandlingen, sier hun
Det var også andre positive funn som ble gjort ved studien.
-Vi fant lavere forekomst av hematologiske bivirkninger, som er den vanligste bivirkning ved behandlingen, enn i en tidligere randomisert studie (NOVA studien) som hadde en subgruppe med liknende pasientpopulasjon. Individuell dosering blant annet ut fra pasientens vekt er viktig for å unngå unødvendig toksisitet.
Dagens behandling
-I dag kan vi tilby en PARP-hemmer til pasienter med tilbakefall av eggstokkreft og som har respondert på platinum basert behandlingen uavhengig av om det foreligger mutasjon i BRCA 1/2, altså også til pasienter som var inkludert i vår studie. Men etter 1. linjebehandling kan vi per i dag kun tilby PARP-hemmer til pasienter med avansert sykdom og som har disse genfeilene. Dog kan nok indikasjonen etter første linje endre seg.
Men en ting er det ikke tvil om!
-PARP-hemmere har kommet for å bli, det er helt sikkert, avslutter Vilming.