– Resultatene fra Zuma 7- studien representerer et paradigmeskifte i behandlingen av denne pasientgruppen. De gir en overbevisende begrunnelse for at axi-cel skal brukes så snart pasientene ikke responderer på eller får tilbakefall etter førstelinjebehandling, sier førsteforfatter Jason Westin.Foto: Lars Brock Nilsen
Gileads CAR-T-terapi forlenger overlevelse i viktig blodkreftstudie
Pasienter med en aggressiv lymfekreft som fikk celleterapien Yescarta i andrelinje levde lengre enn de som fikk de siste 30 års kurative standardbehandling. Snart skal Beslutningsforum avgjøre om Yescarta skal tilbys som andrelinjebehandling.
Den avanserte celleterapien Yescarta ( axi-cel) reduserer risikoen for død med 27,4 prosent sammenlignet med standardbehandling i andrelinje, som i dag er kjemoterapi og stamcelletransplantasjon.
Å påvise en meningsfull overlevelsesfordel for pasienter med en type blodkreft representerer en sentral milepæl for CAR-T-terapi, som innebærer å hente ut hvite blodceller fra en pasient og genetisk modifisere dem for å angripe kreft. Yescarta er den første CAR-T-terapien som oppnår dette i en randomisert studie, noe som kan bidra til at Gilead får en snarlig godkjenning av Beslutningforum for behandling i andrelinje.
Får kun behandlingen senere
Annonse kun for helsepersonell
I Norge kan pasienter med diffust storcellet B-cellelymfom (DLBCL) kun få den avanserte behandlingen i tredjelinje. I skrivende stund vurderer Legemiddelverket om Yescarta er så kostnadseffektiv at den bør tilbys som andrelinjebehandling - etter at pasientene har fått tilbakefall etter behandling med rituksimab i kombinasjon med kjemoterapi i førstelinje. Mer om dette lenger nede i denne artikkelen.
Norsk fagekspertise er ikke i tvil om at det er bedre å gi celleterapien i andrelinje i stedet for i tredjelinje som i dag.
– Det er helt klart en fordel for pasientene å få Yescarta i andrelinje i stedet for i tredjelinje, som vi har mulighet for i dag. Pasienter som allerede har vært gjennom to behandlingsrunder er ganske svekket, og effekten av celleterapi-behandlingen er bedre når den gis tidligere i behandlingsforløpet, sa overlege Jon Riise, som leder Seksjon for lymfom og indremedisin på Oslo Universitetssykehus da han kommenterte topplinjedatene på på Zuma 7-studien i mars.
Annonse kun for helsepersonell
Dagens andrelinjebehandling er en kombinasjon av høydose kjemoterapi og autolog stamcellestøtte (HMAS). Denne behandlingen har vært enerådende som kurativ behandling i snart 30 år.
Du kan lytte til denne podcasten der vi snakker med Jon Riise, overlege Fredrik Schjesvold og Sigrid Bratlie fra Kreftforeningen om behandling med CAR-T celleterapi.
– Paradigmeskifte i behandlingen
På mandag kom de detaljerte dataene fra randomisert global fase 3-studie Zuma 7-studien. Den ble presentert av studiens førsteforfatter Jason Westin:
Annonse kun for helsepersonell
– Vi fant at pasienter med refraktær eller tidlig tilbakefall av diffust storcellet B-cellelymfom (DLBCL), som ble behandlet med CAR-T-celleterapien axi-cel som andrelinjebehandling, hadde en 27,4 prosent reduksjon i risikoen for død sammenlignet med standardbehandlingen med kjemoterapi og stamcelletransplantasjon, sa Westin.
Ved fire års oppfølging var 55% av pasientene som fikk engangsbehandling med Yescarta fortsatt i live, sammenlignet med 46% av pasientene som fikk standard behandling. Sikkerhetsprofilen til Yescarta var i tråd med tidligere studier.
Dette er CAR-T
CAR-T går ut på å hente ut immunceller -T celler - fra pasientens eget blod. Så brukes genteknologi til å endre disse cellene. Det skjer ved at et nytt gen blir satt inn i T-cellene slik at T-cellene blir i stand til å gjenkjenne og drepe kreftcellene. Til slutt sprøytes millioner av slike immunceller tilbake i kroppen til pasienten som da angriper kreftcellene. CAR står for Chimeric Antigen Receptors. Reseptorene opptrer som ‘følere’ som kan gjenkjenne bestemte molekyler på kreftcellene. I laboratoriet utstyres immunceller med gener som koder for kunstige immunreseptorer – CARs – som gjør at de målstyres mot kreftcellene og dreper dem.
– Resultatene representerer et paradigmeskifte i behandlingen av denne pasientgruppen. De gir en overbevisende begrunnelse for at axi-cel skal brukes så snart DLBCL-pasientene ikke responderer på eller får tilbakefall etter førstelinjebehandling.
Han sa videre at resultatene betyr at flere pasienter lever lenger med andrelinje axi-cel sammenlignet med standardbehandling, og at axi-cel bør være en andrelinjebehandling i stedet for å prøve kjemoterapi først og spare CAR-T-celleterapi til pasienter som ikke responderer.
Annonse kun for helsepersonell
– Vi mener at våre data representerer en paradigmeskifte og betyr at pasienter bør henvises til et sykehus som kan gi CAR-T-behandling for vurdering før de starter kjemoterapi, sier Jason Westin.
I Norge betyr det at pasientene må henvises til Radiumhospitalet, som er det eneste sykehuset i Norge som kan behandle med CAR-T celleterapi. Westin legger til at ZUMA-7-dataen gir en overbevisende begrunnelse for at axi-cel skal brukes så snart pasienter med stor B-cellelymfom ikke responderer på eller tilbakefaller etter førstelinjebehandling.
– Totaloverlevelse er gullstandarden innen kreftbehandling og bekrefter Yescartas plass som en behandling med kurativ hensikt for DLBCL-pasienter som får tilbakefall, Kite deler denne betydningsfulle prestasjonen med alle pasientene og forskerne som deltok i ZUMA-7-studien helt siden den første pasienten ble randomisert for fem år siden, sier Frank Neumann som er Global Head of Clinical Development hos Kite, et datterselskap til Gilead Sciences.
I skrivende stund vurderer Legemiddelverket om Yescarta er så kostnadseffektiv at den bør tilbys som andrelinjebehandling - etter at pasientene har fått tilbakefall etter behandling med rituksimab i kombinasjon med kjemoterapi i førstelinje.
Resultatene fra studien betyr sett fra Legemiddelverkets og Beslutningsforums ståsted at kostnadseffektiviteten, som på fagspåket kalles ICER, til Yescarta - er bedre i andrelinje enn i tredjelinje. Å gi Yescarta tidligere i behandlingsforløpet vil heller ikke bety at mange flere pasienter vil være aktuelle for behandlingen.
Forutsatt at Gilead ikke øker prisen kraftig - som det er liten grunn til å forvente - ligger derfor alt til rette for at Beslutningsforum vil gi grønt lys for Yescarta som andrelinjebehandling når saken kommer opp til vedtak kanskje allerede i junimøtet.
Annonse kun for helsepersonell
Zuma-7 studiens primærendepunkt var eventfri overlevelse (EFS), mens totaloverlevelse (OS) var et sekundært endepunkt. EMA har godkjent andrelinjebehandlingen med Yescarta basert på EFS-data, som var signifikant bedre enn standardbehandlingen. Det er også disse dataene som Legemiddelverket nå vurderer i sin metodevurdering.
Studien inkluderte 359 pasienter med diffust storcellet B-cellelymfom (DLBCL) eller høygradig B-cellelymfom (HGBL), som ikke hadde respondert på behandlingen, eller som hadde fått tilbakefall etter å ha fått én tidligere behandling.
Yescarta tiden pasienter lever uten å oppleve forverring av sykdom, oppstart av en ny lymfombehandling eller død (EFS). I gjennomsnitt var pasienter som fikk Yescarta hendelsesfrie i 8,3 måneder, sammenlignet med 2 måneder for pasienter som fikk standard kreftbehandling. I tillegg var 41 prosent av pasientene som fikk Yescarta hendelsesfrie etter 24 måneders behandling, sammenlignet med 16 prosent av pasientene som fikk standardbehandling (Hazard ratio= 0,398).