– Dette kan bli en renessanse for vårt norskutviklede kreftmedikament, som nå viser lovende resultater i behandling av prostatakreft med spredning, sier uro-onkolog Daniel Heinrich etter fremleggelsen av data fra ESMO-kongressen i Barcelona.

Nye Xofigo-data på prostatakreft: – En renessanse for vår norske «baby»

Det norskutviklede radioaktive legemidlet Xofigo har vært brukt til en begrenset gruppe prostatakreftpasienter i mange år. Nå kan nye data fra ESMO-kongressen blåse nytt liv i Norges største farmasøytiske suksess noensinne. – Dette blir en gjenopplivning, sier uro-onkolog Daniel Heinrich.

Publisert Sist oppdatert

ESMO, BARCELONA (HealthTalk): – Etter en god del år, der vårt felles, norske medikament Xofigo har blitt litt glemt og lite brukt, vil jeg nå si at dette resultatet utvetydig vil føre til en renessanse og gjenopplivning for dette medikamentet.

Uttalelsen kommer fra Daniel Heinrich, uro-onkolog på Sykehuset Innlandet Gjøvik og leder i Norsk Onkologisk Forening, kort tid etter at det ble lagt frem nye data på Xofigo på årets ESMO-kongress i Barcelona. 

Xofigo er det eneste norskutviklede kreftlegemidlet som brukes i behandling av pasienter.

Historien til Xofigo:

  • Det norske legemiddelselskapet Algeta, med forskerne Øyvind Bruland og Roy Larsen i spissen, utviklet i sin tid det radiofarmasøytiske legemidlet Radium-223, som senere fikk navnet Xofigo.

  • Det er over ti år siden medisinen Xofigo ble godkjent som behandling for prostatakreft med spredning. 

  • Kort tid etter godkjenningen ble norske Algeta solgt til tyske Bayer for hele 17,6 milliarder kroner. Bayer produserer fortsatt Xofigo i Norge.

  • Algeta regnes å være den største suksessen innen farmasøytisk forskning og utvikling i Norge i nyere ti

I PEACE-3-studien ble legemidlet Xtandi (enzalutamid) alene sammenlignet med kombinasjonen av Xtandi og Xofigo (Radium-223) hos pasienter med benmetastatisk kastrasjonsresistent prostatakreft. Dette er prostatakreft som har spredt seg til skjelettet (benmetastaser) og hvor kreften ikke lenger responderer på hormonbehandling (kastrasjon) som vanligvis brukes til å kontrollere sykdommen. Det betyr at kreften fortsetter å vokse eller spre seg til tross for behandling som senker testosteronnivåene, som er viktig for kreftcellene.

Den største overlevelsesgevinsten

Forskerne så på om kombinasjonsbehandling forbedret progresjonsfri overlevelse og totaloverlevelse, og Heinrich er overbevist: 

– Ved å legge til seks måneders behandling med Xofigo i starten av behandlingsperioden oppnår pasientene 7,5 måneders økt median overlevelse. Det er faktisk mer enn det Xofigo alene ga i gevinst i sin tid før det ble godkjent - og den største overlevelsesgevinsten i en studie på metastatisk kastrasjonsresistent prostatakreft noensinne. Alle data tyder på at det er Xofigo som utgjør den avgjørende forskjellen, sier Heinrich til HealthTalk, og skyter inn:

– Dette kan bli en renessanse for vår norske «baby», det eneste godkjente kreftmedikamentet som er utviklet i Norge, og som fortsatt er i bruk i dag, sier uro-onkologen. 

Bør godkjennes raskt 

Han peker også på flere viktige momenter: Det er mange år siden legemidlet kom på markedet, prisen har blitt noe lavere, samtidig som den kliniske gevinsten nå ser ut til å være større.

Onkolog og professor Silke Gillesse presenterte PEACE-3-studien. Hun er medisinsk og vitenskapelig direktør ved Onkologisk institutt i Sør-Sveits

– Derfor forventer jeg ikke store utfordringer med godkjenningen av denne behandlingskombinasjonen, og jeg mener den bør innføres i daglig praksis relativt raskt. 

– For behandlingen må gjennom det tradisjonelle godkjennings- og innføringssystemet?

– Ja, teknisk sett må den gjennom både godkjenning i EMA - det europeiske legemiddelbyrået- og deretter godkjennes i Beslutningsforum. Den formelle prosessen må nok følges, sier Heinrich.

Nøkkeltall fra studien:

  • Fra november 2015 til mars 2023 ble 446 menn med benmetastatisk kastrasjonsresistent prostatakreft inkludert i studien. 

  • Medianalderen var 70 år (IQR: 65-76). Median oppfølgingstid var 42,2 måneder. 

  • I pasientgruppen som ble behandlet med en kombinasjon av enzalutamid (Xtandi) og radium-223 (Xofigo) dvs ENS-gruppen. fullførte 87,9 prosent av pasientene de planlagte 6 syklusene. 

  • Studien viste at kombinasjonen av enzalutamid (Xtandi) og radium-223 (Xofigo) ga bedre resultater enn enzalutamid alene. Pasienter som fikk kombinasjonsbehandlingen hadde en median tid uten forverring av sykdommen (rPFS) på 19,4 måneder, sammenlignet med 16,4 måneder for de som bare fikk enzalutamid. I tillegg levde pasientene i kombinasjonsgruppen i gjennomsnitt 42,3 måneder, mens de som kun fikk enzalutamid levde 35,0 måneder. Dette viser at kombinasjonsbehandlingen ga en signifikant bedre overlevelse. Studien vil fortsette for å bekrefte disse funnene.

  • Konklusjon: PEACE-3-studien viser at tillegg av 6 sykluser med radium-223 (Ra223) til enzalutamid som førstelinjebehandling for pasienter med metastatisk kastrasjonsresistent prostatakreft (mCRPC) betydelig forbedrer tiden før sykdommen forverres (rPFS). En foreløpig analyse viser også en statistisk signifikant forbedring i total overlevelse (OS) til fordel for kombinasjonen av enzalutamid og Ra223. En endelig analyse av overlevelse vil bli gjennomført for å bekrefte disse resultatene.

Han viser likevel til at det finnes noen begrensninger som fagmiljøet må diskutere i lys av de nye dataene.

– Standardbehandlingen for disse pasientene har endret seg gjennom årene, og utfordringen nå blir å identifisere pasienter som tilsvarer den gruppen som deltok i studien, og som har pågått i snart ni år.

Powered by Labrador CMS