SATSER MOT NORGE: - Vi mener det ville vært trist om Norge ikke blir med på løsningen, sier administrerende direktør i Zirq Solutions Thomas Mørch.

I Danmark gjenvinnes 25 prosent av medisinske penner årlig - nå jobbes det for å få ordningen til Norge 

- Vi mener det ville vært trist om Norge ikke blir med på løsningen, sier administrerende direktør i Zirq Solutions Thomas Mørch.

Publisert

Hvert år selges det millioner av injeksjonspenner i Norge bestående av plast, glass og metall. Samtlige penner blir dekomponert eller brent og det forekommer ingen resirkulering av det medisinske utstyret. 

I Danmark er situasjonen vidt forskjellig. Der inngikk legemiddelselskapene Novo Nordisk, Eli & Lilly, Sanofi og Merck i 2023 et samarbeid som gjør det mulig for pasienter å returnere injeksjonspenner til apoteket for resirkulering. Materialene fra pennene går riktignok ikke til produksjon av nye penner, men andre varer som plastmøbler. 

- Dette er et steg på riktig retning mot sirkulærøkonomien, sier kommunikasjonsanvarlig Kristin Svanqvist i Merck.

Modne på resirkulering

Svanqvist forteller at ordningen har vist seg å være en suksess i Danmark - per dags dato returneres snaue 25 prosent av pennene og trenden er stigende. Hun ser lite grunn til at det ikke skal fungere i Norge.

- Nordmenn er modne på resirkulering. I Danmark er ordningen frivillig og det ønsker vi å videreføre her til lands, sier hun. 

Svanqvist understreker at plast kan komme til å bli en mangelvare i fremtiden grunnet økende regulatorisk krav om plastinnhold i nye produkter. Noe som gjør behovet for resirkulering stadig mer presserende. 

Kristin Svanqvist Head of Market Access & External Affairs i Merck.

Svanqvist mener samtidig at det er i legemiddelprodusentenes egeninteresse å ta del i ordningen. 

- Til syvende og sist kommer vi til å måtte ta vare på avfallet og med denne ordningen holder vi oss i forkant. Samtidig er konsumentene opptatt av å opptre miljøbevisst og dette er noe man kan differensiere seg på. 

"Trist om Norge ikke blir med på løsningen"

Zirq Solutions var det første selskapet som utviklet teknikker for resirkulering av medisinpenner. Selskapet eies av Norsk Gjenvinning, men opererer hovedsakelig i Danmark. Administrerende direktør Thomas Mørch forteller at tiden er moden for å innse alvoret i avfallsproblemene injeksjonspenner medfører.

- Bare Novo Nordisk lager cirka 758 millioner penner i året og med den årlige veksten i diabetes og fedme vil avfallet fortsette å øke. Vi mener det ville vært trist om Norge ikke blir med på løsningen, sier han. 

Han mener at resirkulering av penner kun er begynnelsen på en grønnere verdikjede.

- Vi vil anvende den eksisterende teknologien til et bredere spekter av medisinsk utstyr, og har allerede et samarbeid med Johnson & Johnson tilknyttet resirkulering av operasjonsutstyr, sier Mørch. 

Det er Novo Nordisk som er initiativtaker for implementering av resirkuleringprogrammet som de kaller Re-Med. Direktør for samfunn- og myndighetskontakt Tor Frostelid i Novo Nordisk opplyser at programmet finnes i en rekke land.

- Novo Nordisk har lenge hatt ambisjoner innen bærekraft og sirkulære løsninger og har piloter i Danmark, Storbritannia, Frankrike, Brasil, Japan og Italia. Danmark har holdt på med retursystemet i noen år nå, og det er derfor viktig at vi, og alle berørte parter, lærer fra deres erfaringer.

Vil fremme initiativet under Arendalsuka 

Svanqvist og Mørch er samstemte i sitt engasjement for å få på plass ordningen. Svanqvist må imidlertid medgi at prosjektet befinner seg i såkornsfasen og at det er mye arbeid som gjenstår. 

– Vårt mål er å resirkulere opptil 85 % av medisinsk avfall. Dette er avfall som hittil har blitt forbrent, og som derfor hadde en resirkuleringsrate på 0 %. Etter to års drift har vi oppnådd en resirkuleringsrate på over 60 %, sier Thomas Mørch

- Først og fremst må myndighetene med på laget da vi trenger tillatelse for å resirkulere og eksportere til Danmark. Videre må apotekjedene som skal motta injeksjonspennene bli med. Sammen med Zirq Solutions ønsker vi å lansere ideen under Arendalsuka. 

Etter suksessen i Danmark har Mørch fått blod på tann og er sulten på å ekspandere.

- Vi er klare og venter egentlig bare på de andre aktørene i verdikjeden. Apotekene spiller en sentral rolle samtidig som det er noen barrierer med tanke på eksport. Når du skal redesigne en verdikjede trenger man velvilje og at alle aktører går i takt, avslutter han. 

Powered by Labrador CMS