STATSBUDSJETTET 2025
Statsbudsjettet 2025: Kreftforeningen krever at regjeringen innfrir løftene
Når regjeringen legger frem sitt forslag til statsbudsjett for 2025 på mandag, stiller Kreftforeningens generalsekretær Ingrid Stenstadvold Ross tydelige krav til hva både regjeringen og stortingspartiene må prioritere.
Kreftforeningen er bekymret over at helsetjenesten ikke har kapasitet til å gi alle kreftpasienter behandling innen anbefalt tid. – Den norske offentlige helsetjenesten er blant verdens beste, men den er under kraftig press. Hundrevis av nordmenn får ikke kreftbehandling innenfor de anbefalte tidsfristene. Pakkeforløpstallene viser at ingen av de regionale helseforetakene klarer målet om at 70 prosent av pasienter med mistanke om kreft skal få utredning og behandling innen en gitt tid, sier Stenstadvold Ross.
Hun påpeker at helsebudsjettene må sees på som en investering i samfunnets fremtid, og ikke bare en utgiftspost. – Statsminister Jonas Gahr Støre har uttalt at forsvar og helse må få de store pengene fremover. Det må gi et tydelig avtrykk i statsbudsjettet for 2025, understreker hun.
Hjelp til røykeslutt må prioriteres
For halvannet år siden lovte helseministeren at alle som ønsker å slutte å røyke, skulle få hjelp. Dette løftet er fortsatt ikke innfridd, påpeker Ross. – Røyking er den viktigste enkeltstående risikofaktoren for kreft. Rundt 5000 nordmenn dør hvert år som følge av tobakk. Likevel har ikke politikerne satt av penger til et godt røykeslutt-tilbud, sier hun.
Norge ligger på jumboplass i Europa når det gjelder å tilby hjelp til røykeslutt. – Bare Bosnia-Hercegovina ligger bak oss, ifølge en europeisk undersøkelse. Kreftforeningen har kjempet i over 10 år for at nordmenn skal få bedre hjelp – med veiledning og gratis medisiner. Vi håper politikerne prioriterer dette som et viktig tiltak mot en tobakksfri fremtid, sier Stenstadvold Ross.
Mer fleksibel sykepengeordning for kreftpasienter
Kreftforeningen er også kritisk til dagens rigide sykepengeordning. Mange kreftpasienter faller ut av arbeidslivet fordi de ikke får lov til å være delvis sykemeldt i mer enn ett år. – Vi mener dagens sykepengeordning er for rigid. Alle alvorlig syke blir ikke friske etter ett år. I en fremtid der flere av oss kommer til å leve med kronisk kreft, er det ekstra viktig med et fleksibelt arbeidsliv, sier Stenstadvold Ross.
Hun understreker at Kreftforeningen er skuffet over at regjeringen heller ikke i år gir penger til en pilot for å se om det er mulig å tilpasse lovverket. – Det kunne gitt oss arbeidskraft i en fremtid der vi trenger flere hender, og det ville gitt flere syke mulighet til å oppleve fellesskap, mestring og mening gjennom en jobb, sier hun.
Erstatning til oljepionerene
Kreftforeningen er også opptatt av at regjeringen prioriterer å gi oljepionerene erstatning for ødelagt helse. – Vi håper regjeringen nå endelig prioriterer å gi oljepionerne den erstatningen de fortjener. Dette er en yrkesgruppe som har gjort en svært viktig innsats for landet og som skal ha deler av æren for den velstanden vi har i Norge i dag, sier Stenstadvold Ross.
– Det er snart to år siden det ble anbefalt å gi dem kompensasjon. Likevel har Stortinget ennå ikke satt av penger til dette. Bare i høst har minst tre oljepionerer dødd. Vi frykter at de dør eller blir for syke før de får erstatning. Disse menneskene bruker sin siste levetid på å kjempe i systemet. Dette må staten ordne opp i nå, krever hun.
Økt satsing på helseindustri
Ross mener at helsenæringen er en viktig del av fremtiden. – Det siste året har vi både fått et veikart for helsenæringen og en egen satsing på eksport av helseindustri. Å bygge en norsk helsenæring handler også om å bidra til at norske pasienter får være en del av den enorme utviklingen som skjer på helseområdet, sier hun.
Hun etterlyser midler til Innovasjon Norge for å støtte opp om testfasiliteter som kan hjelpe oppstartsbedrifter å skalere slik at gode ideer kommer pasientene til gode. – Vi ønsker at flere skal få tilgang til persontilpasset behandling og gentester tidligere i forløpet. Da trengs det investeringer og penger over statsbudsjettet. Vi trenger en nasjonal satsing slik at vi står rustet for den genrevolusjonen som nå står på trappene.
Tydelige prioriteringer
Med forventninger om økte investeringer i helsetjenester, erstatning til oljepionerer, hjelp til røykeslutt og en mer fleksibel sykepengeordning for alvorlig syke, retter Kreftforeningen nå blikket mot regjeringens forslag til statsbudsjett som presenteres på mandag. – Dette er ikke bare utgifter, men investeringer i samfunnets fremtid og i den norske befolkningens helse og livskvalitet, avslutter Stenstadvold Ross.