Regjeringen foreslår å bevilge fire millioner kroner til et nytt akseleratorprogram for helseinnovasjon.

Regjeringen lanserer nytt akseleratorprogram for helseinnovasjon

Regjeringen foreslår å bevilge fire millioner kroner til et nytt akseleratorprogram for helseinnovasjon gjennom Innovasjon Norge. Målet med programmet er å øke bruken av eksisterende virkemidler for helseinnovasjon og styrke samspillet mellom helse- og omsorgstjenester og næringslivet.

Publisert Sist oppdatert

– Næringslivet har en viktig rolle i arbeidet med å realisere regjeringens helsepolitiske mål. Helseakseleratorprogrammet har potensial til å øke bruken av etablerte virkemidler for helseinnovasjon, som for eksempel kan bidra til å redusere ventetidene, sier helse- og omsorgsminister Jan Christian Vestre.

Fremmer samarbeid og raskere utvikling av ny teknologi

Akseleratorprogrammet er utviklet i samarbeid med Innovasjon Norge og skal bygge på eksisterende ordninger som Innovasjonspartnerskap, Pilot Helse, Helseteknologiordningen og Leverandørutviklingsprogrammet. Disse ordningene administreres av aktører som Innovasjon Norge, Helsedirektoratet og Forskningsrådet, og har som mål å fremme innovasjon i helse- og omsorgstjenestene.

Helseakseleratorprogrammet er ment å styrke koblingen mellom offentlig helse- og omsorgstjeneste og helsenæringen, samt tilby veiledning og kompetanseprogrammer rettet mot både helse- og omsorgstjenestene og næringslivet.

Akseleratorprogrammet er blant annet en oppfølging av Veikart for helsenæringen som helse- og omsorgsminister Jan Christian Vestre presenterte i fjor.

– Det er et stort potensial i å se næringspolitiske og helsepolitiske mål i sammenheng. Dette programmet kan bidra til raskere utvikling av ny teknologi og nye løsninger for helse- og omsorgstjenestene, og vil også kunne øke norsk helsenærings muligheter på eksportmarkedene, sier næringsminister Cecilie Myrseth.

Økt spredning av innovasjoner og styrket eksport

Programmet er en oppfølging av Nasjonal helse- og samhandlingsplan, Veikart for helsenæringen og den målrettede satsingen i "Hele Norge eksporterer". Det skal bidra til å spre innovasjoner i det norske markedet, slik at helse- og omsorgssektoren kan ta i bruk nye løsninger raskere. Samtidig vil programmet gjøre det enklere for norske bedrifter å få fotfeste på internasjonale eksportmarkeder.

Akseleratorprogrammet vil blant annet fokusere på å:

  • Koble offentlig helse- og omsorgstjeneste med helsenæringen: Programmet skal stimulere til samarbeid mellom ulike aktører, og gjøre det enklere for næringslivet å tilby løsninger til offentlig sektor.
  • Støtte innovasjonsprosjekter med veiledning og kompetanseprogrammer: Ved å tilby kompetanseutvikling og veiledning vil programmet bidra til økt innovasjonsevne både i helse- og omsorgstjenestene og hos leverandørene.
  • Legge til rette for økt spredning av innovasjoner i hjemmemarkedet: Programmet skal bidra til å få nye produkter og tjenester raskere ut på markedet i Norge, noe som også kan forenkle eksport til utlandet.

Tilgang til eksterne finansieringskilder

En sentral del av akseleratorprogrammet vil være å skape koblinger mot eksterne finansieringskilder som EU sitt Horisont Europa og investormiljøer. Dette kan gi norske helsenæringsaktører tilgang til økt kapital og internasjonale markeder, samt stimulere til større investeringer i norske helseinnovasjoner.



Powered by Labrador CMS