STATSBUDSJETTET 2025

FORNØYD: Legemiddelindustriens leder Leif Rune Skymoen i samtale med helseminister Jan Christian Vestre etter budsjettfremleggelsen i dag.

Regjeringen etablerer voksenvaksinasjonsprogram

I statsbudsjettet foreslår regjeringen å etablere et voksenvaksinasjonsprogram som skal sikre et tilbud om vaksinering mot flere sykdommer for både voksne, og personer i risikogrupper. – Programmet kan utvides, men vil i første omgang starte med tilbud om vaksiner mot korona, influensa og pneumokokksykdom, sier Helse- og omsorgsminister Jan Christian Vestre.

Publisert Sist oppdatert

– Vi tar grep for å få på plass et voksevaksinasjonsprogram. Målet er at oppslutningen om vaksinasjon skal øke for å forebygge sykdom, sykefravær og dødsfall, og derfor vil vi også innføre et system for påminnelser om vaksinasjon, sier Helse- og omsorgsministeren. 

- Det er svært positivt at regjeringen følger opp Stortingets vedtak og etablerer et voksenvaksinasjonsprogram, sier LMI-direktør Leif Rune Skymoen. 

LMI har gjennom flere år – og i samarbeid med en rekke andre aktører – jobbet for at vaksinering av voksne settes i system i form av et voksenvaksinasjonsprogram. LMI mener befolkningen som et minimum bør tilbys alle vaksinene FHI anbefaler til voksne: Vaksiner mot influensa, korona og pneumokokksykdom, og påfyll av kikhostevaksine fra barnevaksinasjonsprogrammet. Dessuten bør nye vaksineanbefalinger fra FHI medføre rutinemessig inkludering av aktuell vaksine i program. Men foreløpig sier Helseministeren at det bare er aktuelt med et begrenset vaksinasjonsprogram i første omgang starte med tilbud om vaksiner mot korona, influensa og pneumokokksykdom

Styrker beredskapen

Det nye vaksinasjonsprogrammet skal gi et tilbud til hele den voksne befolkningen, og vil i første omgang omfatte vaksinering mot korona, influensa og pneumokokksykdom.

I statsbudsjettet foreslår regjeringen å etablere et voksenvaksinasjonsprogram

– Å få på plass et slikt tilbud er viktig for å gi et vaksinasjonstilbud til hele den voksne befolkningen. Programmet kan utvides, men vil i første omgang starte med tilbud om vaksiner mot korona, influensa og pneumokokksykdom. Vaksinasjonsprogrammet vil også styrke vår beredskap for å kunne vaksinere store deler av befolkningen, slik vi gjorde under koronapandemien, sier Vestre.

Egenandel

Regjeringen foreslår at tilbudet om vaksinasjon mot korona og pneumokokksykdom vil ha en egenandel på inntil 25 prosent av den samlede kostnaden. Influensavaksinen vil fortsatt være egenbetalt, og kommunene kan ta betalt for selve vaksinasjonen.

Kan utvides 

Vestre understreker at etableringen av et voksenvaksinasjonsprogram legger til rette for videre utvidelser i fremtiden, og nevner blant annet påfyllingsvaksine mot difteri, stivkrampe og kikhoste som mulige tillegg i programmet.

– I første omgang gis tilbudet til alle som er 65 år og eldre, og for risikogrupper. Etableringen av et voksenvaksinasjonsprogram vil også gi oss muligheten til å utvide tilbudet med ytterligere vaksinasjoner, herunder påfyllingsvaksine mot difteri, stivkrampe og kikhoste. Vi vil også etablere en påminnelsesordning for vaksinasjon. Ordningen vil først gjelde årlige vaksinasjoner mot influensa og korona for dem som er 65 år og eldre, sier Vestre.

Påminnelsesordning

Regjeringen vil også etablere en påminnelsesordning for vaksinasjon, og dette settes det av 12,3 millioner til. I første omgang vil påminnelsen gjelde årlige vaksinasjoner mot influensa og korona for de som er 65 år og eldre. Det foreslås en modell der det sendes påminnelser som viser videre til informasjon på HelseNorge. Der ligger det allerede informasjon om den enkeltes vaksinasjonsstatus, men dette skal oppdateres med hvilke vaksiner som er aktuelle for den enkelte, samt generell informasjon om vaksinasjon og om hva innbyggere kan gjøre for å få informasjon om vaksinasjonstilbudet i egen kommune. Det foreslås også en ordning for å reservere seg mot slike varsler. 

Powered by Labrador CMS