SA JA FØRST: Norske beslutningstakere slo sine svenske og danske kolleger i innføringen av lymfekreft-medisinen Tepkinly.

Norge innførte viktig lymfekreft-medisin før Danmark og Sverige

17. mars sa Beslutningsforum ja til å innføre Tepkinly (epkoritamab) som behandling av diffust storcellet B-cellelymfom (DLBCL). Nå følger svenskene etter, mens Danmark fortsatt sier nei.

Publisert

I debatten om innføring av legemidler i den offentlige helsetjenesten blir det ofte argumentert med hvilke sammenlignbare land og naboland som fra før har innført medisinene. Og i flere saker har Danmark og Sverige innført legemidler lenge før norske pasienter får tilgang på de samme behandlingene.

Norge sa ja før Sverige

Men noen ganger er situasjonen motsatt: HealthTalks gjennomgang av nylige beslutninger knyttet til lymfom-medisinen Tepkinly viser at Norge var det skandinaviske landet som var først ute med innføring av medisinen for pasienter med diffust storcellet B-cellelymfom. 

Behandlingen fikk først det AbbVie – selskapet bak Tepkinly – beskrev som et «sjokkerende nei» i juni i fjor. Daglig leder Kirsti Nyhus sa den gangen at selskapet hadde strukket seg så langt de kunne, og at de den gangen ikke hadde mer å gå på i prisdiskusjonene med Sykehusinnkjøp. Men 17. mars ble behandlingen innført etter at myndighetene godkjente et nytt pristilbud fra selskapet. 

Svenskene kom rett bak Norge over målstreken: 28. mars sa det svenske NT-rådet, som tilsvarer norske Beslutningforum, ja til å innføre behandling for voksne pasienter med DLBCL som har fått to eller flere tidligere linjer med systemisk behandling. 

Slik fungerer behandlingen

Tepkinly er et såkalt bispesifikt antistoff, en ny type immunterapi, som gis subkutant, altså via sprøytestikk under huden. Bispesifikke antistoffer er en type kunstig laget antistoff som kan binde seg til to forskjellige mål (i motsetning til vanlige antistoffer som bare binder seg til én ting).

De brukes ofte i kreftbehandling. Ett mål er gjerne kreftcellen, og det andre er en immuncelle (for eksempel en T-celle). Når det bispesifikke antistoffet binder disse to sammen, hjelper det immunsystemet med å finne og angripe kreftcellene mer effektivt.

Enkelt forklart fungerer bispesifikke antistoffer som en bro som kobler immuncellene til kreftcellene, slik at kroppen kan angripe kreften bedre.

Fortsatt nei i Danmark

Danske pasienter med DLBCL må imidlertid smøre seg med tålmodighet. Medicinrådet, tilsvarende norske Beslutningsforum, sa i sitt siste møte 26. mars nei til å innføre Tepkinly for disse pasientene.

Medicinrådet vurderte at behandling med Tepkinly øker overlevelsen for pasienter med DLBCL sammenlignet med dagens standardbehandling, som er cellegift i kombinasjon med rituksimab.

«På grunn av betydelig usikkerhet i datagrunnlaget er det imidlertid uklart hvor stor overlevelsesgevinsten faktisk er. Sammenligning av bivirkninger er også usikker, men andelen alvorlige uønskede hendelser kan være høyere ved behandling med epcoritamab», skriver Medicinrådet i sin begrunnelse. 

Videre peker de på at Tepkinly er dyrere enn dagens standardbehandling, og at de har vurdert et forslag om en betinget anbefaling der risikoen deles mellom legemiddelselskapet og Medicinrådet.

«Medicinrådet mener at den tilbudte prisen i liten grad tar hensyn til usikkerheten rundt dokumentert effekt av behandlingen, og anbefaler derfor ikke epcoritamab», konkluderer danske myndigheter.

Powered by Labrador CMS