Anbud på legemidler:
Lungekreftlege Odd Terje Brustugun trekker seg fra Kreftanbudet
Lungekreftlege Odd Terje Brustugun opplyser til HealthTalk at han etter ti år har trukket seg fra spesialistgruppen for kreftanbudet. – Det er et krevende og omfattende arbeid, sier han.
ONKOLOGISK FORUM, BERGEN (HealthTalk): Den siste tiden har HealthTalk skrevet mye om offentlige anbud på legemidler. Dette er en form for innkjøp der legemiddelselskapene leverer pristilbud på sine behandlinger.
I hovedsak er det tilbyderen med den laveste prisen som blir anbudsvinner. Dette vil bli den foretrukne behandlingen i en såkalt anbudsrangering, som norske leger skal følge. Det er bare mulighet for unntak dersom medisinske årsaker tilsier det.
For hvert anbud etableres en spesialistgruppe med kliniske eksperter på det aktuelle sykdomsområdet. Gruppen gir råd og veiledning til Sykehusinnkjøp, som tar den endelige avgjørelsen om hvem som vinner legemiddelanbudene.
Gir seg etter ti år
Overlege Odd Terje Brustugun ved Vestre Viken HF i Drammen har i en årrekke vært en av kreftlegene som har vært tilknyttet anbudet på kreftmedisiner som ekspert på lungekreft. Anbudet er Norges største, med en verdi på rundt 2,7 milliarder kroner.
Brustugun opplyser til HealthTalk at han nå har trukket seg fra videre arbeid i spesialistgruppen knyttet til kreftanbudet.
– Jeg har sittet i spesialistgruppen i rundt ti år, og det er et krevende og omfattende arbeid. Det er årsaken til at jeg nå ønsket å trekke meg , sier han til HealthTalk.
Han understreker at beslutningen om å trekke seg ikke skyldes uenigheter rundt anbudsrangeringene.
– Nei, det handler ikke om det. Det vil alltid være slik at noen selskaper er fornøyde med anbudsrangeringen, mens andre ikke er det. Men det har ingenting å gjøre med at jeg trekker meg, sier Brustugun.
Stort lungekreftanbud
Han påpeker at lungekreftanbudet spesielt har vokst veldig stort de siste årene, med mange tilgjengelige medisiner.
Årets anbudsdokumenter viser at det var 15 ulike behandlingskombinasjoner som er sidestilt som likeverdige eller sammenlignbare behandlinger mot lungekreft.
– Det er bra. Det er mye aktivitet, og mange nye muligheter. Lungekreft er nok den diagnosen det har vært mest fokus på i Beslutningsforum de siste årene, og det reflekteres naturlig nok i anbudet. Det er omfattende, sier han.
– Hvor stor innflytelse føler du at du og de andre kreftlegene har på utfallet av anbudsrangeringen i kreftanbudet?
– Jeg vil si at mine og gruppens innspill generelt sett blir lyttet godt til, sier lungekreftlegen.
Ikke opplevd misnøye eller konflikter
– Har det oppstått misnøye og konflikter basert på valg som har blitt gjort i anbudet?
– Det er klart at det kan være diskusjoner rundt vurderinger som tas. Det varierer fra sak til sak. Noen saker er mer åpenbare enn andre, og noen krever flere vurderinger. Og ting som bør diskuteres, de diskuteres. Vi har et kompetent kollegium som gjør en grundig jobb. Men jeg har aldri opplevd noe som fører til misnøye eller konflikter, sier Brustugun.
– I hvilken grad styrer anbudsrangeringen behandlingsvalgene legene kan gjøre for sine pasienter?
– Det har hele tiden vært slik at man kan gjøre unntak fra rangeringen, men man må ha en plausibel grunn til det, og oftest er det en medisinsk grunn. Men i utgangspunktet skal norske kreftleger være lojale til anbudsrangeringen, og data vi har viser høy grad av lojalitet.
– Får norske kreftpasienter tilgang på den beste tilgjengelige behandlingen gjennom anbudskonkurransene på kreftlegemidler?
– Ja, anbudskonkurransen rokker ikke ved at de får den beste behandlingen, sier lungekreftlegen.