Sykehusinnkjøp avlyste kreftanbud-seminar - får sterk kritikk
Hvert år arrangerer Sykehusinnkjøp et seminar for onkologer og legemiddelselskaper for å presentere det nye anbudet på kreftmedisiner. I år ble seminaret avlyst. – Et veldig uklokt valg, sier kreftlege Daniel Heinrich, som mener dette vil svekke etterlevelsen av anbudet.
Årets anbudskonkurranse på kreftmedisiner er ferdig, og som HealthTalk tidligere har skrevet ble Regeneron, Bristol Myers Squibb (BMS) og Roche de store vinnerne. Anbudet er Norges største med en estimert verdi på 2,7 milliarder kroner.
Bryter lang tradisjon
Tradisjonelt har Sykehusinnkjøp arrangert et seminar i september som oppdaterer klinikere og legemiddelselskaper om endringer i rangeringer og retningslinjer. Dette er en viktig arena for å sikre felles forståelse og korrekt implementering i klinisk praksis.
I år er seminaret avlyst, og avdelingsleder Nicolai Maric Bjørnæs i Sykehusinnkjøps legemiddeldivisjon bekrefter at det først vil bli arrangert igjen i 2025.
– Bak hvert seminar ligger det svært mye jobb for alle involverte for å få et interessant og relevant seminar. Derfor ble det etter en totalvurdering besluttet å utsette årets anbudsseminar til neste år, sier han, og poengterer:
– Det er ingen uenighet i spesialistgruppen vedrørende dette.
Kritikk fra fagmiljøet
Flere kreftleger som HealthTalk har vært i kontakt med er imidlertid kritiske til avlysningen. Daniel Heinrich, overlege ved Sykehuset Innlandet og leder i Norsk Onkologisk Forening, mener dette er en alvorlig feilprioritering:
– Disse seminarene er avgjørende for transparens og dialog. Det er underlig at Sykehusinnkjøp, som selv er et helseforetak, ikke ser verdien i å opprettholde denne møteplassen.
Han mener det er økonomiske årsaker bak valget om å ikke arrangere seminaret i år, og peker på at prisen på seminaret er omtrent det samme som det koster for én kreftpasient på immunterapi. Å spare noen få tusenlapper kan koste millioner i manglende implementering, mener Heinrich.
– Det er underlig, ettersom Sykehusinnkjøp selv er et helseforetak. Til syvende og sist kommer deres budsjett fra samme sted som sykehusene, påpeker onkolog-lederen.
Han mener prioriteringen fra Sykehusinnkjøp er et svært dårlig valg.
– Disse seminarene er viktige for å sikre transparens og dialog, sier han til HealthTalk.
Heinrich påpeker også at han ikke har fått informasjon om rangeringene i årets anbud, som trådte i kraft 1. oktober:
– Ingen onkologer har formelt fått presentert resultatene fra Sykehusinnkjøp. Dette kan føre til at anbefalingene ikke blir fulgt opp like raskt i praksis.
Skuffelse og savn blant leger
Andreas Stensvold, uro-onkolog, fagdirektør ved Sykehuset Østfold og medlem i spesialistgruppen for kreftanbudet, sier avlysningen har vært merkbar:
– Seminaret er en viktig arena hvor vi tar opp både prosessen og eventuelle endringer. Sykehusinnkjøps seminarer er viktige. Klinikerne får komme, høre på diskusjonene og bidra med sine perspektiver. Det er noe vi bør prioritere fremover for å styrke forståelsen av prosessene og tankesettet bak anbudene, sier Stensvold til HealthTalk.
Han ser tilbake på de velorganiserte seminarene, der alt var nøye forberedt og papirene lå klare, noe som gjorde det enkelt og effektivt å sette seg inn i de nye anbudsanbefalingene sammen med kolleger.
– Jeg savner denne møteplassen. Seminaret var godt likt, både blant klinikere og selskaper, og jeg mener det er viktig å beholde det som en arena for samarbeid og diskusjon, sier fagdirektøren.
– Svært dårlig
HealthTalk har også vært i kontakt med flere andre kreftleger i spesialistgruppen, og mange er kritiske. På spørsmål om hvilken begrunnelse de har fått for avlysningen, og hva de mener om avlysningen, svarer overlege Torgrim Tandstad ved St. Olavs hospital kort:
– Begrunnelse: Økonomi. Tanker: Skuffet. Svært dårlig at det ikke arrangeres.
– Jeg setter pris på denne møtearenaen, og håper det blir møte til neste år, sier overlege Maria Nyre Vigmostad ved Stavanger universitetssjukehus.
Bjørnæs i Sykehusinnkjøp sier det er hyggelig at legene har savnet seminaret i år.
– Det viser at seminarene er en ettertraktet arena for å samle onkologer og andre som jobber med implementering av anbud i sykehus, sier han, og understreker at Sykehusinnkjøp allerede nå jobber med å planlegge neste års anbudsseminar innen onkologi.
Han påpeker at det også for andre terapianbud gjøres konkrete vurderinger om hvorvidt man skal ha årlige seminarer eller ikke.
Når det gjelder kritikken mot at manglende seminar kan påvirke etterlevelsen av det nye anbudsresultatet, påpeker Bjørnæs at Sykehusinnkjøp i forbindelse med anbudsoppstarten 1. oktober har gjennomført møter med de regionale legemiddelkontaktene på sykehusene for å sikre at anbudet blir fulgt opp .
– Vi håper og forventer at alle sykehus og avdelinger har fått informasjon om de nye anbefalingene gjennom etablerte kanaler, sier han.