LYKKELIG VINNER: Amgens medisinske direktør Mohsen Zangani er glad for at anbudet på PCSK9-hemmere gir flere pasienter tilgang til medisinene.

Kolesterolsenkende medisin: Amgen er ny vinner av kontroversielt anbud 

I 2022 vant Sanofis kolesterolsenkende legemiddel Praluent blåreseptanbudet på PCSK9-hemmere. I årets anbud var det Amgen som trakk det lengste strået med sitt legemiddel Repatha.

Publisert

Anbudet på disse legemidlene, som brukes i behandlingen av høyt kolesterol, ble lyst ut i juni i år, og resultatet ble klart denne uken: Amgen leverte det beste tilbudet på sin PCSK9-hemmer Repatha (evolokumab).

Det betyr at Amgen nå tar over tronen fra Sanofi, som vant det første PCSK9-anbudet i november 2022 med sin PCSK9-hemmer Praluent (alirokumab). Anbudsperioden gjelder for en periode på to år. 

– I Amgen er vi glade og stolte over å kunne levere PCSK9-hemmere til alle nye pasienter som har behov for det. Det er mye jobb som står bak et slikt anbud, og vi er stolte over at dette arbeidet nå resulterer i at vårt produkt er det fortrukne for nye pasienter i Norge, sier Mohsen Zangani, medisinsk direktør for Amgen i Norge, Danmark og Island til HealthTalk.

Kontroversiell avgjørelse

Anbud på PCSK9-hemmere, og på blåreseptmedisiner generelt, er omstridt. Tidligere har det ikke blitt gjennomført anbud på verken PCSK9-hemmere eller noen andre legemidler som er en del av den såkalte blåreseptordningen. I desember 2023 ga imidlertid regjeringspartiene og SVS flertall for at blåreseptmedisiner nå og i fremtiden kan anbudsutsettes. 

Dette skapte sterke reaksjoner hos både pasientorganisasjoner og legemiddelindustrien. Frykten har vært at pasienter som allerede bruker en velfungerende medisin, må bytte til en ny anbudsvinner hvert andre år.

PCSK9-hemmere ble valgt ut som den legemiddelgruppen som man ville teste ut anbudskonseptet på, og anbudet har ført til lavere priser på denne typer legemidler. 

– Hvordan har dere som selskap opplevd de to anbudsrundene som har vært, og hvordan ser dere på anbud på disse legemidlene i dag? 

– Vi har opplevd de to anbudsrundene som en mulighet til å bidra til tilgjengelighet av viktige legemidler for pasienter. Anbudet på PCSK-9-hemmere har gjort det mulig for flere pasienter som trenger det, å få behandling. Det er positivt, sier Zangani, men kommer med et lite aber:

– Anbud er en løsning, men kostnadseffektivt innkjøp og bruk kan også oppnås på andre måter, uten de begrensningene som et anbud vanligvis medfører, sier Zangani. 

Vil ikke tvinge medisinbytte

Men selv om det nå blir bytte av anbudsvinner, tyder alt på at pasientorganisasjonenes og legemiddelindustriens frykt for tvunget bytte ikke var reell. Sykehusinnkjøp påpeker på sine nettsider at Amgens Repatha vil bli rangert som førstevalg for nye pasienter fra nyttår, men at pasienter som bruker Praluent kan fortsette med behandlingen.

«Fastleger kan også endre forskriving til Repatha om det er aktuelt. Forutsetningen er at det skjer i samråd med pasienten», skriver Sykehusinnkjøp. 

Pasientorganisasjonen for Familiær Hyperkolesterolomi (FH) er fornøyd med at begge legemidlene nå er forhåndsgodkjente, noe som gjør prosessen enklere for pasientene.

– Det er gledelig at de pasientane som eventuelt opplever bivirkninger av førstevalget/anbudsvinner, har fått et andrevalg i denne nye anbudsrunden, uten å måtte gjennom en stor prosess med søknad om individuell refusjon. Dette er ressurssparande både for hver enkelt pasient og for samfunnsøkonomien, uttaler foreningsleder Margaretha Hamrin.

Både Rephata og Praluent vil nå være forhåndsgodkjente legemidler, noe som skal forenkle refusjonsprosessen både for lege og pasient. 

Ifølge Sykehusinnkjøp har antallet pasienter som får behandling med PCSK9-hemmere doblet seg fra rundt 3000 til rundt 6000 pasienter siden det første anbudet ble innført, uten at dette har ført til betydelig økning i helsebudsjettet, takket være de de lavere anbudsprisene.

Powered by Labrador CMS