Gentest kan spare brystkreft-pasienter for unødvendig kjemoterapi - mandag blir det ja eller nei i Beslutningsforum
På mandag skal Beslutningsforum avgjøre om 15 nye behandlinger for en rekke alvorlige sykdommer skal tas i bruk på norske sykehus.
På sakslisten står flere banebrytende medisiner og behandlingsstrategier for blant annet brystkreft, myasthenia gravis, forskjellige krefttyper, og sjeldne sykdommer. Her er en oversikt over noen av de viktigste metodene som skal vurderes:
1. Oncotype DX for brystkreft:
Metoden innebærer en molekylær gentest som kan forutsi nytten av kjemoterapi hos pasienter med østrogenreseptor-positiv (ER+), HER2-negativ tidlig stadium invasiv brystkreft. Denne testen kan potensielt spare mange kvinner for unødvendig kjemoterapi.
Testen er i bruk i over 90 land og testet i over 1.8 millioner pasienter opplyser produsenten Exact Sciences til HealthTalk. Metodevurderingen var klar 10. oktober 2023 og er positiv.
– Med denne erfaringen og klinisk dokumentasjon blir det uforståelig at en slik banebrytende test ikke får en raskere behandling i Nye Metoder, sier Glenn Gundersen i Exact Sciences til HealthTalk. Nå er han spent før mandagens møte. – Vi kjenner ikke utfallet før etter møtet, men vi håper på et positivt utfall slik at Oncotype DX-testen blir rutinemessig brukt i hele landet - slik det gjøres i over 90 land ellers i verden. Testen vil kunne bidra til å redusere antall kvinner med tidlig brystkreft som behøver cellegift med over 50% i forhold til dagens praksis. Dette vil spare hundrevis av kvinner for alvorlige bivirkninger og mulige senskader og kostnader for helsevesenet, sier han
2. Vyvgart (Efgartigimod) for myasthenia gravis:
Dette legemidlet, når brukt som tillegg til standardbehandling, er rettet mot pasienter med generalisert myasthenia gravis som er anti-acetylkolinreseptor (AChR) antistoffpositive. Myasthenia gravis er en sjelden sykdom hvor kroppens immunsystem angriper og skader forbindelsene mellom nerver og muskler. Normalt sendes signaler fra nervene til musklene ved hjelp av et stoff som heter acetylkolin. Dette stoffet binder seg til spesielle reseptorer på musklene for å få dem til å trekke seg sammen. Men ved myasthenia gravis lager kroppen antistoffer som blokkerer eller ødelegger disse reseptorene. Dette fører til at signalene ikke overføres som de skal, noe som resulterer i muskelsvakhet og raskere tretthet i de berørte musklene.
Nyere behandlinger, som Vyvgart, målretter mer spesifikt de underliggende autoimmune prosessene og representerer et skritt fremover i behandlingen av denne komplekse sykdommen.
3. Immunterapier for ulike krefttyper:
Beslutningsforum skal snart vurdere flere nye immunterapier, som kan representere betydelige fremskritt i behandlingen av alvorlige kreftformer. Blant disse er Yervoy (Ipilimumab) og Opdivo (Nivolumab) for plateepitelkarsinom i spiserøret, Tevmibra (Tislelizumab) for ikke-småcellet lungekreft, og Keytruda (Pembrolizumab) for adjuvant behandling av nyrecellekreft. Disse behandlingene er spesielt rettet mot pasienter med avanserte og ofte uhelbredelige kreftformer, og de gir nytt håp i en ellers utfordrende situasjon.
Yervoy/Opdivo og Tevmibra er inkludert i ordningen for hurtiginnføring av immunterapi, noe som øker sannsynligheten for at disse behandlingene vil bli godkjent under møtet. Derimot har det blitt stor spenning rundt om Beslutningsforum vil si ja til Keytruda, ettersom MSD har valgt å holde denne behandlingen utenfor hurtiginnføringsordningen. Denne avgjørelsen kan få stor betydning for pasientene som venter på nye behandlingsmuligheter.
4. Tecartus (Brexucabtagene autoleucel) for akutt lymfoblastisk leukemi:
Denne CAR-T celleterapien er utviklet for behandling av voksne med residiverende eller refraktær lymfoblastisk leukemi, en alvorlig og vanskelig behandlingsbar kreftform. I sitt møte i april besluttet Beslutningsforum å ikke innføre behandlingen. Årsaken var at selv om terapien er lovende, anså forumet prisen som for høy, samtidig som det var stor usikkerhet knyttet til behandlingens nytteverdi og spesielt dens langtidseffekter.
"Vi ber nå Sykehusinnkjøp om å gjenoppta forhandlinger med leverandøren," uttalte Beslutningsforums leder Terje Rootwelt den gangen.
På mandag vil det bli klart om forhandlingene har ført til en tilstrekkelig prisreduksjon, slik at denne avanserte og kostbare behandlingen likevel kan bli innført. Beslutningen vil ha stor betydning for pasientene som håper på tilgang til denne potensielt livsforlengende behandlingen.
5. Eylea (Aflibercept) for øyesykdommer:
To indikasjoner for legemidlet Eylea skal vurderes i det kommende møtet – behandling av våt aldersrelatert makuladegenerasjon (nAMD) og diabetisk makulaødem (DME). Begge disse øyesykdommene kan føre til alvorlig synstap dersom de ikke behandles effektivt.
Eylea, som administreres som en injeksjon i øyet, har potensial til å bevare synet hos mange pasienter ved å redusere væskeansamling og hevelse i netthinnen.
Beslutningsforum skal vurdere om Eylea kan doseres med 8 milligram, i motsetning til den nåværende standarddosen på 2 milligram. Denne høyere dosen vil kunne forlenge tidsintervallet mellom injeksjonene, noe som kan gjøre behandlingen mindre belastende for pasientene. Dersom Beslutningsforum godkjenner denne nye doseringen, vil det kunne forbedre livskvaliteten for mange som lever med disse kroniske øyesykdommene.
6. Darzalex (Daratumumab) for myelomatose:
Denne kombinasjonsbehandlingen for nydiagnostisert myelomatose vil bli vurdert, noe som kan ha betydning for behandlingstilbudet til pasienter hvor stamcelletransplantasjon ikke er aktuelt.
Hver av disse beslutningene kan få store konsekvenser for pasientene som er avhengige av effektive behandlinger, samt for helsesystemet som helhet. Beslutningsforums avgjørelser i dette møtet vil bli nøye fulgt av både pasientgrupper og helsepersonell, ettersom de kan åpne for nye behandlingsmuligheter som kan forbedre pasientenes prognoser og livskvalitet.