Slankemedisin Wegovy er godkjent i Storbritannia for å redusere risikoen for alvorlige hjertekompliasjoner eller slag hos personer med overvekt eller fedme.

Wegovy godkjent i Storbritannia for å redusere risikoen for hjerte- og karsykdommer

Slankemedisin Wegovy er godkjent i Storbritannia for å redusere risikoen for alvorlige hjertekompliasjoner eller slag hos personer med overvekt eller fedme.

Publisert Sist oppdatert

Godkjenningen fra Storbritannias Medicines and Healthcare products Regulatory Agency (MHRA) kommer etter en tilsvarende godkjenning fra amerikanske Food and Drug Administration (FDA) i mars. MHRA's beslutning gjør Wegovy til det første slankelegemidlet som er godkjent i Storbritannia og Europa som en forebyggende behandling for personer med etablert hjerte- og karsykdom og en kroppsmasseindeks (BMI) på 27 eller høyere.

Hjerte- og karsykdommer er en generell betegnelse for tilstander som påvirker hjertet eller blodårene. Det er vanligvis forbundet med opphopning av fettavleiringer inne i arteriene (aterosklerose) og en økt risiko for blodpropper.

Hjerte- og karsykdommer er en av hovedårsakene til død og uførhet i den vestlige verden, men det kan ofte forebygges ved å føre en sunn livsstil.

Viktig 

– Dette behandlingsalternativet, som forebygger hjertesykdom og slag, er et viktig skritt fremover i bekjempelsen av de alvorlige helsekonsekvensene av fedme, sier Shirley Hopper, visedirektør for innovative legemidler i MHRA. – Vi er sikre på at de regulatoriske standardene for sikkerhet, kvalitet og effektivitet for godkjenningen av dette legemidlet er oppfylt, fremhever hun.

Virkestoffet i Wegovy, semaglutid, er en GLP-1-reseptoragonist. Den etterligner virkningen av GLP-1-hormonet, som er involvert i reguleringen av blodsukkernivåene. Semaglutid binder seg til GLP-1-reseptorer på celler i bukspyttkjertelen, noe som øker insulinutskillelsen som respons på måltider, reduserer frigjøringen av glukagon og bremser magesekkens tømmingsprosess. Dette bidrar til å fremme vekttap.

Nesten to tredjedeler av voksne i England lever med overvekt eller fedme og Mer enn 7,6 millioner lever med hjerte- og karsykdommer. – De som også har etablert hjerte- og karsykdom lever med en svært høy risiko for at en alvorlig hendelse som hjerteinfarkt eller slag kan inntreffe, sier professor Bryan Williams i en pressemelding. – Flere nylige studier har vist at semaglutid er et effektivt verktøy som kan forbedre livskvaliteten for dem med hjerte- og karsykdommer, inkludert ved å redusere risikoen for alvorlige hjertehendelser, sier han.

Effektiv 

Byråets godkjenning var basert på en studie som viste at Wegovy reduserte risikoen for større kardiovaskulære hendelser som hjerteinfarkt og slag med 20 % sammenlignet med placebo. Dette inkluderer de tre komponentene kardiovaskulær død, ikke- dødelig hjerteinfarkt og ikke-dødelig hjerneslag. Studien som heter Select, involverte mer enn 17 600 personer som var overvektige eller led av fedme, og de fikk enten en ukentlig dose av legemidlet eller placebo i gjennomsnittlig 33 måneder.

Tidligere denne måneden skrev vi at Novo Nordisk som har utviklet Wegovy har sendt inn en refusjonssøknad for Wegovy basert på resultatene fra Select-studien til Direktoratet for medisinske produkter. Hvis søknaden blir godkjent, betyr det at leger kan søke Helfo om at pasientens utgifter til medisinen dekkes av staten. 

I januar i år sa legemiddelverket nei til å gi Wegovy blå resept som slankemedisin med begrunnelsen at nytten av behandlingen og prisen produsenten har satt, ikke står i et rimelig forhold. Men leger kan skrive ut legemidlet på hvit resept, hvilket betyr at pasientene selv må betale for legemidlet som koster 36.079 kroner per år. Etterspørselen har vært rekordartet. I 2023 omsartte Wegovy,  for 700 millioner kroner i Norge, viser tall fra Farmastat. 

Powered by Labrador CMS