Målrettet cellegift er effektiv mot hjernemetastaser hos brystkreftpasienter: – Dette blir nå førstevalget

Et legemiddel som leverer cellegift direkte til svulstene har vist sterk effekt hos HER2-positive brystkreftpasienter med spredning til hjernen. – En god behandling, sier brystkreftlege Olav Engebråten (OUS).

Publisert Sist oppdatert

– Resultatene fra studien viser at trastuzumab deruxtecan (Enhertu) er en effektiv behandling i pasienter med hjernemetastaser fra HER2 positiv brystkreftsykdom, sier Engebråten til HealthTalk. Han har ledet den norske delen av studien. 

Overlege Olav Engebråten

Også overlege Egil Støre Blix fra Universitetssykehuset i Nord-Norge sier at Enhertu er et verdifullt nytt behandlingsalternativ for pasienter med en særlig utfordrende kreftform.

Hjernemetastaser er en betydelig utfordring ved HER2-positiv brystkreft.

– Så mange som halvparten av pasientene med HER2-positiv brystkreft med spredning utvikler hjernemetastaser, noe som ofte gir en dårligere prognose enn brystkreft som ikke har spredt seg til hjernen, sier Blix, og konstaterer: 

– Trastuzumab deruxtecan vil nå bli førstevalget. Han begrunner det slik:

– Resultatene fra studien er gode nyheter for disse pasientene. I dag bruker vi tucatinib (Tukysa) i andrelinje. Tucatinib er et målrettet legemiddel i klassen tyrosinkinasehemmere (TKI), men dataene fra DESTINY-Breast12-studien er så overbevisende at jeg er sikker på at Norsk Brystcancergruppe vil anbefale trastuzumab deruxtecan som førstevalget. Disse resultatene antyder at en systemisk tilnærming kan være effektiv i behandlingen av avansert brystkreft med hjernemetastaser, sier Blix.

I fase 2-studien HER2CLIMB, gjennomført på pasienter med HER2-positiv brystkreft som hadde fått flere tidligere behandlinger, ga kombinasjonen av Tukysa med cellegift og trastuzumab en median progresjonsfri overlevelse (PFS)  på 9,6 måneder hos pasienter med aktive hjernemetastaser, og 13,9 måneder hos pasienter med stabile hjernemetastaser.

Trenger ikke vente på godkjenning

Blix forteller at denne behandlingen ikke trenger å vente på en godkjenning i Beslutningsforum. 

– Beslutningsforum har allerede vedtatt at Enhertu på generell basis kan tas i bruk på pasienter med HER2-positiv og HER2 lav brystkreft. 

Resultatene vil dermed heller ikke føre til en ny indikasjon for Enhertu, ettersom legemiddelets nåværende godkjenning ikke utelukker pasienter med hjernemetastaser.

Dette er studien:

DESTINY-Breast12 inkluderte 504 pasienter med HER2-positiv brystkreft fra 19 land, inkludert Norge. Resultatene ble presentert fredag på European Society of Medical Oncology (ESMO) i Barcelona og samtidig publisert i tidsskriftet Nature Medicine

– Våre data viser at trastuzumab deruxtecan har betydelig og langvarig effekt i hjernen hos pasienter med HER2-positiv brystkreft som har spredt seg dit, sier Nancy Lin, leder av studien og hovedforfatter av artikkelen i Nature. 

– Disse resultatene støtter bruken av legemidlet fremover i denne pasientgruppen, sa hun under presentasjonen her på ESMO og gikk gjennom resultatene:

    • Av de 504 pasientene i studien hadde 263 deltakere aktive eller stabile hjernemetastaser, mens 241 ikke hadde hjernemetastaser. Alle pasientene hadde mottatt minst én behandling før de ble med i studien. 

  • Etter en median oppfølgingstid på 15,4 måneder fant forskerne at progresjonsfri overlevelse – tiden pasientene levde med kreften før den ble verre—for deltakere med hjernemetastaser var median på 17,3 måneder. Etter 12 måneder var den progresjonsfrie overlevelsen 61,6 prosent.

  • Omtrent 71 % av deltakerne hadde en objektiv respons i hjernen, noe som betyr en målbar reduksjon av kreften i sentralnervesystemet. 

  • Som forventet var det også en høy responsrate i svulster utenfor sentralnervesystemet hos pasienter både med og uten hjernemetastaser.

  • 90 prosent av pasientene i begge grupper var i live ett år etter oppstart av behandlingen med trastuzumab deruxtecan

Engebråten forteller at pasientutvelgelsen kan ha påvirket de gode resultatene.

– Ut fra protokollen skal pasientene i utgangspunktet for denne studien ikke ha svulster som måler over 2 centimeter i diameter, og heller ikke ha en påvirket allmenntilstand i noen særlig grad. Dette kan ha medvirket til de gode resultatene. 

Må være årvåkne

Bivirkningene knyttet til trastuzumab deruxtecan var i tråd med de som er rapportert i tidligere studier og inkluderte kvalme, forstoppelse, nøytropeni (lavt nivå av en type hvite blodceller), tretthet og anemi. Interstitiell lungesykdom (ILD), en kjent risiko ved trastuzumab deruxtecan, ble observert i lignende frekvenser som i tidligere studier. Engebråten mener at behandlende leger må være årvåkne overfor denne potensielt dødelige bivirkningen.

Enhertu

– Det er viktig å merke seg at ILD er en potensielt alvorlig bivirkning som gjør at pasienter som behandles med trastuzumab deruxtecan må følges nøye, sier han. 

– Totalt sett reflekterer studien at trastuzumab deruxtecan, hvis den brukes riktig, er en god behandling for pasienter med hjernemetastaser fra HER2 positiv sykdom, avslutter Engebråten. 

Powered by Labrador CMS