Zelluna tar kontroll over Ultimovacs i strategisk sammenslåing - toppsjef går på dagen
Zelluna Immunotherapy blir den dominerende parten i den planlagte sammenslåingen med Ultimovacs. Selv om transaksjonen formelt omtales som en fusjon, er det tydelig at Zelluna vil forme navnet, ledelsen og strategien for det nye selskapet.
Det nye selskapet får navnet Zelluna ASA, noe som signaliserer at Zellunas identitet og merkevare blir den styrende kraften fremover.
Ikke mer kreftvaksine
Samtidig fases Ultimovacs’ tidligere hovedsatsing, kreftvaksineprogrammet UV1 ut. Fokus rettes nå mot Zellunas spesialområde – TCR-NK-teknologi. Denne innovative formen for celleterapi kombinerer målrettet gjenkjenning av tumorantigener med naturlige drepecellers evne til å ødelegge kreftceller, en "off-the-shelf"-tilnærming som er både raskere og mer tilgjengelig enn pasientspesifikke behandlinger. Det fremgår av en børsmelding som ble sendt ut tirsdag kveld.
Verdsetting
Fusjonen er formelt en en aksjebytteavtale mellom de to selskapene, med Ultimovacs som overtagende part. Men sammenslåingen skjer med en betydelig forskjell i selskapenes verdsetting. Zelluna er verdsatt til 384,8 millioner kroner, nesten fem ganger så mye som Ultimovacs' 89,5 millioner kroner. Dette gir Zellunas aksjonærer en dominerende eierandel i det nye selskapet.
Lederskifte
Ledelsen i det nye selskapet preges også av Zellunas innflytelse. Namir Hassan, Zellunas nåværende CEO, tar over som administrerende direktør. Ultimovacs’ Carlos de Sousa forlater selskapet umiddelbart, og i overgangsperioden vil Hans Vassgård Eid fungere som midlertidig leder før han går over i rollen som finansdirektør. Styret får en ny sammensetning, med flere representanter fra Zelluna, og Anders Tuv fra Radforsk blir ny styreleder.
Utnytter børsnoteringen
For Zelluna gir sammenslåingen en unik mulighet til raskt å utnytte Ultimovacs’ børsnotering på Oslo Børs. Gjennom denne prosessen får Zelluna umiddelbar tilgang til kapitalmarkeder, økt synlighet og en etablert investorbase. Dette er også en raskere og mer effektiv vei til børsnotering enn gjennom en tradisjonell og tidkrevende IPO-prosess.
«Den foreslåtte transaksjonen er et resultat av en gjensidig oppfatning om at en fusjon av selskapene vil være svært komplementær. Det fusjonerte selskapet vil dra nytte av Ultimovacs' etablerte team og status som børsnotert selskap og Zellunas proprietære plattform», heter det i børsmeldingen.
Den nylig gjennomførte emisjonen på 51,7 millioner kroner sikrer at selskapet er finansiert til andre kvartal i 2026. Medregnet pengene fra emisjonen ventes det at selskapet vil være finansiert frem til andre kvartal 2026, opplyses det.
Sammensmelting
Fusjonen handler imidlertid ikke bare om å bytte teknologi og ledelse – den representerer også en sammensmelting av Ultimovacs’ kliniske erfaring og Zellunas teknologiske innovasjon.
Det nye selskapets hovedmål er å bringe verdens første TCR-NK-program rettet mot antigenet MAGE-A4 til kliniske studier for behandling av solide kreftformer. Programmet, som er basert på Zellunas "off-the-shelf"-løsning, har potensial til å gjøre celleterapi raskere og mer tilgjengelig for pasienter – forutsatt at de kommende studiene lykkes.
Selskapet vil også videreutvikle Zellunas TCR-NK-plattform med flere behandlinger som kan målrette ulike krefttyper. I børsmeldingen sies det at Ultimovacs' MultiClick-teknologi spille en viktig rolle i den fremtidige strategien. MultiClick-plattformen har et bredt potensial innen flere terapeutiske områder og kan bidra til å utvikle innovative legemiddelkonjugater med forbedrede farmakologiske egenskaper, noe som åpner for nye markeder og behandlingsmuligheter, hevdes det.
Strategisk milepæl
Namir Hassan, den påtroppende administrerende direktøren i det nye selskapet, omtaler sammenslåingen som en strategisk milepæl:
– Selskapene slår seg sammen på et optimalt tidspunkt, og gjør det mulig å bringe Zellunas banebrytende celleterapi til klinisk utprøving for kreftpasienter. Samtidig vil selskapet dra nytte av Zellunas erfarne plattformutviklingsteam for å realisere det fulle potensialet i Ultimovacs' MultiClick-teknologi, sier Namir Hassan. Han fortsetter: – Ved å kombinere våre styrker, med støtte fra børsnoteringen og en solid aksjonærbase, skaper vi en kraftfull aktør innen celleterapi. Vårt mål er å kurere solide kreftformer og innta en ledende posisjon globalt.
Møtte veggen
Ultimovacs opplevde en kraftig opptur under biotek-bølgen som preget coronapandemien, men fikk et dramatisk tilbakeslag i mars da en lovende kreftstudie ikke innfridde forventningene. Resultatet var et kursfall på over 90 prosent på én enkelt dag, noe som førte til milliardtap for selskapets aksjonærer.
Siden den gang har aksjekursen fortsatt å falle, og nedgangen for året er på hele 98 prosent. Den siste måneden har imidlertid gitt en etterlengtet lysning for aksjonærene, med en oppgang på 35 prosent.