Beslutningsforum 22. april:
– Halleluja!: Dobbelt prostatakreft-ja i Beslutningsforum sendte Daniel i skyene
Beslutningsforum sa mandag 22. april ja til to kombinasjonsbehandlinger for kastrasjonsresistente prostatakreftpasienter. – Virkelig gode nyheter for svært mange pasienter, sier styreleder Daniel Ask i Prostatakreftforeningen.
– Det er helt fantastisk! Halleluja! Vi hadde fryktet at det ikke ble det, men når det ble det, så vil dette bety mye for svært mange pasienter.
En hoppende glad Daniel Ask, styreleder i Prostatakreftforeningen, klarte ikke å holde lykken tilbake da HealthTalk møtte han etter Beslutningsforums møte mandag 22. april.
Dobbel tommel opp
Prostatakreft-pasientene fikk denne gangen full pott med to godkjente kombinasjonsbehandlinger som nå vil innføres i spesialisthelsetjenesten:
- Talazoparib (Talzenna) fra Pfizer i kombinasjon med enzalutamid til behandling av pasienter med metastatisk kastrasjonsresistent prostatakreft (mCRPC) hvor kjemoterapi ikke er klinisk indisert.
- Niraparib og abirateron (Akeega) fra Janssen sammen med prednison eller prednisolon til behandling av voksne pasienter med metastaserende, kastrasjonsresistent prostatakreft (mCRPC) og BRCA1/2-mutasjoner (kimbane og/eller somatiske), hvor kjemoterapi ikke er klinisk indisert.
– Betydelig større nytte
Fagdirektør Ulrich Spreng i Helse Sør-Øst og medlem av Beslutningsforum, fortalte HealthTalk kort tid etter møtet årsaken til at de innførte de to metodene.
– Grunnen til det er at man har en mutasjon hos noen av pasientene, som kalles for BRCA-1 og BRCA-2-mutasjon. Pasienter som har disse mutasjonene har en betydelig større nytte av medikamentene, og det førte til at Beslutningsforum har sagt ja til disse behandlingene.
Daniel Ask i Prostatakreftforeningen sier til HealthTalk at mandagens vedtak er viktig.
– Begge disse metodene er kombinasjonsbehandlinger, og begge to er beregnet på prostatakreftpasienter som har langtkommen, alvorlig og aggressiv kreft - det vi kaller for metastatisk (spredning), kastrasjonsresistent prostatakreft.
Ask forteller at mange av pasientene som er aktuelle for disse behandlingene ikke har tålt kjemoterapi-behandling, og behandlingen har i mange tilfeller ikke hatt den effekten man kunne håpt på.
– Disse kombinasjonsbehandlingene har en veldig god virkning på svært mange pasienter, ifølge svært mange kreftleger, sier Ask.