GLAD FOR NYHETER: Jan Oldenburg, uro-onkolog og overlege ved Akershus universitetssykehus (Ahus), og illustrasjonsbilde av prostatakreft.

Gjennombrudd for pasienter med prostatakreft:
– Bemerkelsesverdig

En behandlingskombinasjon for prostatakreft-pasienter som ikke kan opereres viser nå effekt for alle pasienter uavhengig av genmutasjoner. – Økningen i overlevelse og sykdomskontroll er bemerkelsesverdig, sier uro-onkolog Jan Oldenburg ved Ahus.

Publisert

ASCO GU: I forrige uke gikk ASCO GU - en av verdens viktigste konferanser på urulogisk kreft - av stabelen i San Fransisco. 

En av årets store nyheter kom innen behandling av prostatakreft, en sykdom som hvert år rammer rundt 5000 menn i Norge. 

Cirka 1000 menn dør hvert år av prostatakreft med spredning, og de aller fleste dør av det som kalles metastatisk kastrasjonsrefraktær prostatakreft (mCRPC), en tilstand hvor kastrasjonsbehandling (hormonbehandling) har sluttet å virke. 

Forlenger levetid - også for pasienter uten genmutasjoner

Talapro-2 studien er den første som viser at også ikke-selekterte menn med mCRPC lever lengre dersom de mottar avansert hormonbehandling. Studien undersøkte effekten av Xtandi (enzalutamid) i kombinasjon med PARP-hemmeren Talzenna (talazoparib), og resultatene var oppsiktsvekkende: 

  • Medianoverlevelse økte med åtte måneder 

  • Radiologisk progresjonsfri overlevelse økte med 14 måneder.

– Dette er mye, og funnene fra studien er oppsiktsvekkende. Det er første gang en studie viser økt overlevelse ved denne typen kombinasjonsbehandling. Det er et gjennombrudd, sier Jan Oldenburg, uro-onkolog og overlege ved Akershus universitetssykehus (Ahus), som i år har fulgt ASCO GU-kongressen fra Norge. 

To pasientgrupper – behandling fungerer for begge

Oldenburg forklarer at studien var delt inn i to kohorter:

– Den ene kohorten inkluderte menn som ikke var selektert basert på genmutasjoner, mens den andre kohorten undersøkte effekten på pasienter med genmutasjoner. Resultatene viser at talazoparib har sterkest effekt på pasienter med genmutasjoner, men behandlingen har også effekt i den uselekterte gruppen, forklarer Oldenburg, og legger til:

– Dette er ikke den første studien som har undersøkt kombinasjonen av en PARP-hemmer og en hormonbehandling, men det er den første som tydelig dokumenterer økt overlevelse.

Kan få stor betydning

– Det oppsiktsvekkende er at denne behandlingen potensielt nå kan være aktuell for en mye større pasientgruppe enn tidligere antatt. Dette er uten tvil en av de tre viktigste studiene som ble presentert på ASCO GU i år, sier Ahus-overlegen. 

Kombinasjonsbehandlingen er allerede EMA-godkjent som behandling av voksne med mCRPC, der kjemoterapi ikke er aktuelt, men den er foreløpig knapt tatt i bruk i Norge for denne indikasjonen.

– Har du tro på at behandlingen vil bli innført i Norge?

– Det er et vanskelig spørsmål. Jeg mener at alle pasienter med genmutasjoner, som har betydelig nytte av behandlingen, bør få tilgang. Når det gjelder pasienter uten genmutasjoner er jeg mer usikker, fordi behandlingen har klare bivirkninger, sier uro-onkologen. 

Ahus med i studien

Ahus og Oldenburg har selv hatt et betydelig antall pasienter - drøyt 40 pasienter - med i studien. Flere mottar fortsatt behandling selv om studien ble avsluttet for inklusjon. Oldenburg er også medforfatter på begge studiene som ble presentert på årets ASCO GU-kongress. 

– Det krever et team å sikre at såpass mange pasienter mottar behandlingen i henhold til protokollen og alle bivirkninger blir fanget opp. Overlege Daniel Heinrich har i sin tid på Ahus rekruttert de fleste pasienter, mens flere onkologer som fulgte pasientene opp og en hel stab av studiesykepleiere fortsatt passer på at studien protokoll blir overholdt. Ahus har pekt seg ut som sykehus med god oversikt over pasientene og er etterspurt som studiesykehus, forteller Oldenburg.

Uro-onkologen påpeker også at i lys av den store betydningen dataene har for fremtidig behandling av pasienter med utbredt prostatakreft, peker Ahus seg ut som sted for inspeksjon eller audit via FDA eller EMA.

Powered by Labrador CMS