USA starter prisforhandlinger med legemiddelselskapene
Biden-administrasjonen har presentert sitt første motbud til legemiddelprodusentene av de ti reseptmedisinene som som er valgt ut for prisforhandlinger med Medicare - USAs statlige helseforsikring for personer over 65 år. Dette initiativet sikter mot å kutte medisinutgiftene betydelig.
Medicare vil nå for første gang forhandle priser på reseptbelagte legemidler direkte med legemiddelselskapene. Det starter ganske forsiktig med 10 legemidler som Medicare og industrien skal starte forhandlinger om, men politikken markerer starten på en fundamental endring i amerikansk legemiddelpolitikk.
Medisinene som er valgt ut for forhandlinger, brukes av millioner av eldre amerikanere for å behandle tilstander som diabetes, kreft og hjertesvikt. De nye prisene trer i kraft i 2026, forutsatt at forhandlingsprogrammet overlever juridiske utfordringer.
Den første runden med pristilbud er et sentralt steg i forhandlingsprosessen og det er ventet at prisforhandlingene vil avsluttes innen august.
Medisinene som er gjenstand for prisforhandlinger inkluderer Eliquis, Jardiance, Xarelto, Januvia, Forxiga, Entresto, Enbrel, Imbruvica og Stelara. Insulinproduktene Fiasp og NovoLog er også med i forhandlingene.
Biden-administrasjonen har ikke avslørt hvor mye de tilbød for medikamentene, som er dekket under Medicares program for reseptbelagte medisiner som pasienter tar hjemme, kjent som Medicare Part D.
Prisforhandlingsprogrammet ble opprettet gjennom Inflation Reduction Act som president Biden signerte som lov i 2022.
Flere medisiner vil bli valgt ut for prisforhandlinger i årene som kommer. Programmet forventes å spare den føderale regjeringen nesten 100 milliarder dollar over et tiår.
– Medicare aksepterer ikke lenger hvilken som helst pris for disse medikamentene som legemiddelselskapene krever, sier Biden i en uttalelse.
Men legemiddelindustrien håper nå at domstolene vil gripe inn for å stoppe programmet, som medisinprodusentene sier er grunnlovsstridig. Industrien har lenge argumentert for at det å tillate regjeringen å forhandle om priser vil begrense privat innovasjon og avskrekke selskapene fra å utvikle nye medikamenter.