Podcast:

Tre tiltak Norge MÅ gjøre for å tiltrekke seg «big pharma»

Svenske Stefan Woxström, leder for AstraZeneca i Europa og Canada, peker på tre avgjørende faktorer som gjorde at selskapet nylig investerte over seks milliarder kroner i Canada. – Forskerne ønsker å jobbe et sted der medisinene de utvikler faktisk blir tatt i bruk, sier han.

Publisert Sist oppdatert

– Norge må ta lærdom av disse grepene dersom vi ønsker å tiltrekke oss store farmasøytiske investeringer, sier redaktør Hans Anderssen i siste episoden av Healthtalk-podcasten.

Tre tiltak

I episoden er Stefan Woxström, Executive Vice President i AstraZeneca i Europa og Canada, gjest. Han var nylig hentet inn som åpningsspeaker under Norway Life Science-konferansen, og tok seg tid til en kort prat med HealthTalk etter foredraget.

Lytt til eller se hele episoden for å få med deg diskusjonene, uttalelsene og analysene fra AstraZenecas Europa- og Canada-sjef, stortingspolitikere og HealthTalk-redaksjonen. 

AstraZeneca gikk nylig inn og investerte 570 millioner dollar, mer enn seks milliarder norske kroner, i et nytt anlegg og kontor i Ontario i Canada. Woxström peker på flere årsaker til at Canada som land har klart å tiltrekke seg disse investeringene:

🔹 Insentivordninger: Myndighetene gir attraktive økonomiske insentiver for å tiltrekke seg farmasøytiske selskaper.

🔹 Kompetanse: Canada har en arbeidsstyrke med spesialiserte ferdigheter innen legemiddelutvikling og forskning.

🔹 Innovasjonsvennlig politikk: Landet har en politisk vilje til å investere i og ta i bruk nye legemidler raskt.

«Vi prioriterer land som faktisk setter pris på innovasjon og sørger for at medisinene vi utvikler blir brukt», er budskapet til Woxström.

For farmasøytiske selskaper er det avgjørende at legemidlene de forsker på og utvikler faktisk blir tatt i bruk.

– Forskerne ønsker å jobbe et sted der medisinene de utvikler faktisk blir tatt i bruk. I tillegg opplever vi at retningslinjene for legemiddelbruk i Canada blir hurtig og ofte oppdatert, og at retningslinjene blir fulgt opp.

Norge skårer dårlig på avgjørende punkter

I den nyeste episoden av Healthtalk-podcasten diskuterer redaktør Hans Anderssen og journalist Lars Brock Nilsen om Norge oppfyller de kravene som Woxström peker på – og svaret er nedslående.

– Han slipper katta ut av sekken, og det han her sier om «policy» burde industriledere, Innovasjon Norge og ikke minst politikerne merke seg. AstraZeneca og andre legemiddelselskaper ønsker å investere i land der staten har sterke insentivordninger, og ikke minst der de slipper til og tar i bruk de nye legemidlene raskt. Det burde ikke overraske noen, sier Hans Anderssen. 

Podcasten tar også for seg stortingsrepresentant Sveinung Stenslands siste interpellasjon om en egen livsvitenskapstrategi for Norge. Debatten i Stortinget var preget av en glissen og nærmest tom sal, der kun statsråd Sigrun Gjerløw Aasland, fersk minister for forskning og høyere utdanning, og Venstres stortingsrepresentant og helsenæringsforkjemper Alfred Bjørlo deltok.

– Det er som Stensland selv sier til oss: Den politiske interessen for dette området er død, sier redaktør Anderssen. 

Lytt til podcasten for mer innsikt!

Lytt til eller se hele episoden for å få med deg diskusjonene, analysene og uttalelsene fra både AstraZenecas Europa- og Canada-sjef, stortingspolitikerne og ikke minst HealthTalk-redaksjonen selv.

Powered by Labrador CMS