Mange tarm-pasienter sliter med utmattelse - selv i remisjon
Kronisk utmattelse forblir et problem for mange pasienter med inflammatorisk tarmsykdom (IBD) selv etter at de har oppnådd symptomfrihet og fravær av betennelse i tarmen. – Det gjelder overraskende mange pasienter, sier doktorgradsstipendiat og lege Kristina I. Aass Holten.
UEG WEEK, WIEN (HealthTalk): Aass Holten presenterte nylig studien ved UEG Week i Wien. Studien undersøkte hvordan fire ulike typer remisjon – symptomatisk, biokjemisk, endoskopisk/radiologisk og histologisk – påvirker sannsynligheten for kronisk utmattelse (fatigue) hos pasienter med IBD ett år etter diagnose.
Dataene ble hentet fra 711 deltakere i IBSEN III-studien, en populasjonsbasert studie fra Sørøst-Norge. Fatigue ble vurdert gjennom spørreskjemaer, og forskerne analyserte om ulike former for remisjon kunne redusere forekomsten av utmattelse et år etter diagnose.
Studien til Aass Holten er godkjent for publisering i det anerkjente fagtidsskriftet Journal of Crohn´s and Colitis.
Symptomatisk remisjon gir minst utmattelse
Resultatene viste at symptomatisk remisjon, der pasientene ikke var plaget med symptomer som magesmerter og avføringsplager, var den formen for remisjon som signifikant reduserte sannsynligheten for kronisk utmattelse, dette for både pasienter med ulcerøs kolitt og Crohns sykdom.
– Omtrent 1 av 4 pasienter med IBD i symptomatisk remisjon rapporterte om kronisk utmattelse, sier Holten.
Dette viser at selv de som subjektivt føler seg friske kan fortsatt oppleve utmattelse, om enn i mindre grad enn andre grupper.
Overraskende høy forekomst
Et viktig funn fra studien er at å oppnå endoskopisk eller radiologisk remisjon, som indikerer fravær av synlig betennelse i tarmen, ikke nødvendigvis betyr at pasientene blir fri for kronisk utmattelse.
– Vi har ofte antatt at hvis tarmen ser helt frisk ut, vil pasientene også føle seg bedre og være mindre utmattede, men dette stemte ikke med funnene i vår studie, forklarer Holten.
Dataene viste at 34 prosent av pasientene med Crohns- og 28 prosent av de med ulcerøs kolitt i endoskopisk remisjon fortsatt opplevde kronisk utmattelse.
– Det er færre som opplever utmattelse blant dem i remisjon, men forekomsten er fortsatt høy, sier hun. Dette tyder på at selv med objektiv sykdomskontroll kan pasientene ha utfordringer som påvirker livskvaliteten.
Søvnproblemer og biologisk behandling
Videre analyser avslørte at kronisk utmattelse hos pasienter i endoskopisk/radiologisk remisjon var spesielt knyttet til søvnforstyrrelser og pågående biologisk behandling.
– Biologisk behandling er ofte knyttet til mer alvorlige sykdomsforløp, så det er kanskje ikke overraskende at disse pasientene er mer utsatt for utmattelse, forklarer Holten.
Viktigheten av studien
Holten fremhever studiens bredde som en av dens styrker.
– Fordelen med vår studie er inkluderingen av endoskopiske data, noe som gir et mer helhetlig bilde av sykdomsaktivitetens påvirkning på utmattelse. Det skal sies at dette er en observasjonsstudie som førte til at de som undergikk endoskopisk undersøkelse etter et års sykdom ikke er blant dem med et mildt og ukomplisert sykdomsforløp. Dette kan forklare den høye andelen som fortsatt er plaget med utmattelse et år etter diagnose. Uansett – resultatene viser at synlig tilheling på endoskopiske undersøkelser ikke nødvendigvis betyr at pasientene føler seg bra. Hva som skyldes dette er noe vi må jobbe for å finne ut av, sier hun.