Høydose-versjon av øyemedisin er godkjent i Norge
En høydose-versjon av Eylea kan redusere behovet for injeksjoner og gjøre legebesøk sjeldnere for pasienter med de mest utbredte årsakene til synstap hos eldre.
En høyere dose av øymedisinen Eylea for behandling av personer med diagnosene våt aldersrelatert makuladegenerasjon (vAMD) og diabetisk makulaødem (DME) har fått markedsføringstillatelse i Norge. Godkjenningen innebærer at Eylea (Aflibercept), et legemiddel som administreres som en injeksjon i øyet, kan doseres med 8 milligram i motsetning til den vanlige dosen på 2 milligram. Det muliggjør lengre intervaller mellom hver injeksjon.
Netthinnesykdom er et betydelig folkehelseproblem som nå påvirker flere på grunn av en aldrende befolkning. vAMD og DME er de vanligste årsakene til synstap og antallet som lever med disse sykdommene vil øke i tiden fremover og dermed øke presset på helsevesenet.
Færre injeksjoner og færre sykehusbesøk
– Det er viktig at aflibercept 8 mg nå er tilgjengelig for norske pasienter. Godkjenningen av dette medikamentet betyr ikke bare lengre intervaller mellom behandlingene og færre øyeinjeksjoner og legebesøk for pasienter, men behandlingen kan også bidra til å redusere kapasitetsbegrensninger i helsevesenet, sier Stig Viktor Olsen, country manager i Bayer Norge. Han forteller at aflibercept 8 mg er den eneste intravitreale behandlingen i Europa som er godkjent for utvidede behandlingsintervaller på inntil 20 uker ved disse indikasjonene.
Eylea er allerede i bruk i Norge som 2 mg. Aflibercept 8 mg er nå godkjent til behandling av pasienter med vAMD og DME med injeksjonsintervaller på opptil 16 uker etter de 3 første månedlige dosene, med muligheter til å forlenge behandlingsintervallene opp til 20 uker.
Endringen fra hyppige til mer sjeldne intervaller kan gi pasientene gevinster i form av færre bekymringer, mindre personlig belastning og redusert reising til og fra sykehuset. For personer i arbeidsfør alder kan det også bety mindre fravær fra jobb.
– I praksis gir behandlingsregimet med aflibercept 8 mg ikke bare god helseøkonomi, men også gunstig effekt på samfunnsøkonomien og besparelser når vi ser på den totale behandlingskostnaden, sier Olsen.
Aflibercept 8 mg ble godkjent av EMA (European Medicine Agency) for bruk i Europa i begynnelsen av januar i år. Godkjenningen er basert på studieresultatene fra fase 3-studien PULSAR (vAMD) og fase 2/3-studien PHOTON (DME) der aflibercept 8 mg ble sammenlignet med Eylea (aflibercept) 2 mg. Før behandlingen kan tas i bruk på offentlige sykehus må Beslutningsforum godkjenne behandlingen.