Til Brüssel: Kai Mjaanes blir leder for EMVO, som overvåker og koordinerer verifikasjonssystemet for legemidler i hele Europa.

Går til toppstilling i Europa

Kai Mjaanes blir leder for EMVO som overvåker og koordinerer verifikasjonssystemet for legemidler i hele Europa.

Publisert

Mjaanes har ledet Nomvec det norske verifikasjonssystemet for medisiner siden oppstarten for fem år siden. Nå får han ansvaret for den overbyggende europeiske organisasjonen for verifikasjonssystemet og bytter arbeidsted fra Oslo til Brüssel. 

Nomvec, er et ikke-kommersielt selskap eid av Legemiddelindustrien (LMI). Selskapet utvikler og vedlikeholder det norske verifikasjonssystemet som beskytter norske apotek og sykehus mot falske legemidler. Siden 2019 har apotekene i Norge skannet unike koder på legemiddelpakninger og sammenlignet dem med opplysninger i en nasjonal database. Denne databasen er en del av et felles europeisk nettverk av databaser, som er koblet sammen via en europeisk HUB. Hvis det oppdages brudd i kjeden fra produksjon til apotek, utløses en alarm.

Mjaanes har vært en sentral figur i arbeidet med å implementere og drifte dette systemet, som sikrer trygg legemiddeldistribusjon i Norge. Nå ser han frem til å lede EMVO og videreutvikle systemet på europeisk nivå.

– Å få en slik mulighet er utrolig spennende, og det er spesielt morsomt å få denne tilliten fra et samlet styre i EMVO, som representerer hele den europeiske legemiddelbransjen fra produsenter og parallellimportører til grossister og apotek. Siden verifikasjonssystemet ble satt i drift, har det blitt rapportert færre forfalskninger i den lovlige legemiddelkjedene, noe som er den beste indikasjonen på at systemet fungerer etter hensikten. Å få mulighet til å jobbe sentralt med legemiddelsikkerhet og samarbeide med kollegaer i hele Europa kommer til å bli utrolig gøy, sier Mjaanes.

Nomvecs styreleder, Leif Rune Skymoen, som også er administrerende direktør i LMI, ser på dette som en stor anerkjennelse.

– Dette er en fjær i hatten for Nomvec og for Norge. Og ikke minst for Kai Mjaanes. Han har bygget opp Nomvec og driften av dette systemet på en måte som gjør ham attraktiv for en europeisk toppstilling. Hans nye rolle bringer oss også tettere på Brüssel og Europa, sier Skymoen.

Nomvec starter nå jakten på hans etterfølger i Norge. Skymoen legger til at Mjaanes’ styreleder i EMVO blir Nathalie Moll, administrerende direktør i EFPIA (den europeiske bransjeforeningen for legemiddelindustrien). – Dette kan bidra til å styrke det europeiske samarbeidet ytterligere, og gi Norge en viktig stemme i utviklingen av legemiddelsikkerhet på kontinentet, sier han, 

Nomvec ble etablert for å implementere EUs forfalskningsdirektiv i Norge, og har siden 2019 sikret at alle reseptbelagte legemidler i norske apotek og sykehus kan spores gjennom unike koder. Systemet har blitt en effektiv beskyttelse mot falske legemidler, som kan utgjøre en stor risiko for pasienters helse.

Powered by Labrador CMS