God start:

500 millioner kroner til Direktoratet for medisinske produkter

Publisert

Hoveddelen av budsjettet går med til å lønne de om lag 350 ansatte i DMP.

Direktoratet har et bredt ansvarsområde som inkluderer godkjenning av legemidler, tilsyn med medisinsk utstyr, forvaltning av forsyningskjeder, helseøkonomiske vurderinger, beredskap, tilsyn og overvåking. Direktoratet behandler søknader om markedsføringstillatelser, klinisk utprøving, og endringer for både legemidler og medisinsk utstyr. I tillegg overvåker de bivirkninger, kvalitetssvikt og forsyningssituasjonen for medisinske produkter i Norge. 

DMP har også ansvar for fastsettelse av legemiddelpriser og beslutninger om refusjon (blå resept), og deltar aktivt i internasjonale samarbeid og regelverksutforming i EU og andre organisasjoner.

Digitalisering

En del av budsjettveksten for 2025 er øremerket digitalisering og utvikling av IT-systemer som skal bidra til bedre datadeling og tilgang til informasjon. Dette innebærer blant annet en satsing på videreutvikling av DMPs digitale plattformer, som skal sikre bedre tilgjengelighet til opplysninger for både helsepersonell og beslutningstakere.

Digitaliseringen vil også bidra til å styrke pasientsikkerheten ved å muliggjøre mer effektiv rapportering og oppfølging av bivirkninger og uønskede hendelser knyttet til bruk av medisinske produkter.

Redusere saksbehandlingstiden

 Direktoratet har også som mål å redusere saksbehandlingstiden for metodevurderinger av legemidler og medisinsk utstyr som brukes i spesialisthelsetjenesten. Dette arbeidet er avgjørende for at pasienter skal få rask tilgang til nye behandlingsmetoder og legemidler som tas i bruk på sykehusene.

Powered by Labrador CMS