Beslutningsforum 28. april:

Nevrolog om dobbelt MS-ja i Beslutningsforum etter syv år: – Et alternativ for noen få
Mandag godkjente Beslutningsforum bruk av Ocrevus (okrelizumab) for pasienter med relapserende og primær progressiv multippel sklerose (PPMS/RRMS), hele syv år etter første avslag. – Sannsynligvis aktuelt for mindre enn ti prosent av pasientene, sier MS-ekspert Trygve Holmøy.
Etter mandagens rekordstore møte i Beslutningsforum får norske MS-pasienter og behandlere nå enda en behandlingsmulighet:
Anti CD-20-behandlingen Ocrevus innføres for pasienter med de to hovedformene for MS: relapserende (RRMS), som er MS-former med tilbakefall og forbedringsperioder, og primær progressiv (PPMS), som er en MS-form som utvikler seg gradvis uten tydeligere forbedringsperioder.
For PPMS understrekes det av Beslutningsforum at legemidlet kan brukes når «annet, rimeligere anti-CD20-antistoff er vurdert uegnet».
Anti CD-20-terapier er legemidler som angriper en spesifikk celletype (B-celler) i immunsystemet.
Den rimeligere behandlingen det henvises til er rituksimab, som i dag er førstevalget for nydiagnostiserte MS-pasienter, til tross for at legemidlet ikke er godkjent som MS-behandling. Medisinen, som er svært billig i forhold til andre MS-behandlinger, brukes dermed «off label», som er bruk av medisin utenfor godkjent indikasjon eller formål.
Ikke for brorparten
Trygve Holmøy, overlege og professor ved Akershus universitetssykehus (Ahus) og Universitetet i Oslo (UiO), sier til HealthTalk at de fleste pasientene har god effekt av rituksimab, men at det finnes noen få pasienter hvor det er sannsynlig at Ocrevus kan være et bedre alternativ.
– Disse medisinene virker på omtrent samme måte. For de veldig få pasientene som enten ikke tåler rituksimab på grunn av kraftige allergiske reaksjoner har plagsomme bivirkninger eller utilstrekkelig effekt, kan Ocrevus være et godt alternativ, sier Holmøy, som likevel påpeker at brorparten av norske MS-pasienter ikke vil være aktuelle for å bruke Ocrevus.
– Det gjelder en liten andel av MS-pasientene, sannsynligvis mindre enn ti prosent.
Stor konkurranse
Ettersom det har gått mer enn syv år siden Ocrevus først var oppe til behandling i Beslutningsforum, rakk legemidlet å bli godkjent med en ny subkutan (sprøytestikk under huden) formulering før det ble innført i den norske spesialisthelsetjenesten. Holmøy understreker at det allerede er konkurranse innen subkutane MS-behandlinger.
– Vi har allerede et annet subkutant anti-CD20-preparat, Kesimpta, som virker på samme måte og har samme begrensninger fra Beslutningsforum som Ocrevus nå har fått. Ocrevus retter seg derfor mot samme målgruppe som Kesimpta allerede har. Det samme gjelder for Tysabri, hvor man går fra intravenøs (direkte innsprøyting i blodårene) til subkutan administrering, sier han, og legger til:
– Det er fint at vi får flere alternativer å velge mellom, men dette er ikke en veldig stor nyhet for MS-pasienter eller behandlere.
– Vil inntoget av nye MS-medisiner i subkutan utgave kunne utkonkurrere intravenøs rituksimab på sikt?
– Jeg tror ikke dette vil spille veldig stor rolle for anti-CD20-preparatene, da vi allerede har et subkutant alternativ med Kesimpta. Dessuten gis rituksimab med lange intervaller, fra et halvt og helt opp til to år mellom behandlingene. Med så lange intervaller innebærer det ikke stor belastning, verken for pasientene eller sykehusene. Det kan gi noen besparelser, men det betyr ikke kjempemye i praksis, sier Holmøy.