Ny forskning viser at antistoffer kan oppdage føflekkreft i tidlige stadier
(Amsterdam/HealthTalk) Forskere har identifisert en metode for å oppdage føflekkreft i de tidligste og mest behandlingsbare stadiene. Ved å analysere svulstene kan forskerne nå finne antistoffer som er unike for pasienter med melanom i tidlig stadium.
(Amsterdam/HealthTalk) Melanom, en aggressiv hudkreft med høy mutasjonsrate, produserer spesifikke immunmarkører som utløser en immunrespons i kroppen. Disse markørene, kjent som cancer-testis-antigener (CTAgs), fører til dannelse av antistoffer som kan brukes som tidlige diagnostiske og prognostiske markører for melanom.
I en studie som i dag ble presentert på European Academy of Dermatology and Venereology (EADV), ble blodprøver fra 199 melanompasienter sammenlignet med prøver fra 38 friske personer. Tre antistoffer mot tumorantigener ble identifisert som lovende biomarkører for tidlig melanom (stadium I og II).
En av markørene viste en sensitivitet på 99 % og spesifisitet på 82 % i en valideringskohort, noe som betyr at nesten alle melanompasientene ble korrekt identifisert, mens 82 % av de friske personene ble riktig diagnostisert som negative.
– Dette representerer et betydelig fremskritt i tidlig oppdagelse av melanom, sier Cristina Vico-Alonso. Hun er lege og forsker ved Victorian Melanoma Service i Melbourne, Australia og er studiens førsteforfatter. – Denne metoden kan bli en viktig del av fremtidige screeningsverktøy for melanom, spesielt i usikre tilfeller, sier hun.
Norge på verdenstoppen
Norge har en av verdens høyeste forekomster og dødelighet av føflekkreft, og tallene øker. Australia er ett av få land i verden som har høyere forekomst enn Norge. Kreftregisterets kreftstatistikk for 2023 viser at hudkrefttypen melanom (føflekkreft) øker mest av alle kreftformer. I 2023 ble det registrert 2967 nye tilfeller av melanom. Dette er 56 flere tilfeller enn i 2022, og ifølge Kreftregisteret er det den kreftformen som har hatt prosentvis størst økning, med nesten to prosent flere tilfeller enn året før.
Nå håper den australske forskeren på at denne teknikken også kan tilpasses andre krefttyper, som lunge- og bukspyttkjertelkreft. Tidlig oppdagelse av melanom er en stor utfordring, og denne forskningen gir nytt håp om mer effektive, ikke-invasive diagnostiske verktøy.
Tidlig diagnose er alltid en prioritet ved melanom, da tidlig oppdagelse av sykdommen vanligvis fører til bedre behandlingsresultater.
– Oppdagelse av melanom i tidlige stadier er fortsatt en stor utfordring innen onkologien, men denne forskningen representerer et betydelig fremskritt og gir håp om mer effektive, ikke-invasive diagnostiske metoder. Tidlig påvisning kan muliggjøre raskere kirurgiske og terapeutiske inngrep, redusere antallet pasienter med avansert sykdom og forbedre behandlingsresultatene, sier Vico-Alonso..
– Denne metoden for tidlig oppdagelse kan integreres i eksisterende screeningsrutiner for melanom og gi ekstra informasjon, spesielt i usikre tilfeller, noe som potensielt kan forhindre unødvendige prosedyrer som biopsier.