Får millioner til å teste norskutviklet CAR-T mot prostatakreft og Ewings sarkom
En forskningsgruppe ved Oslo universitetssykehus har utviklet en egen CAR-T-behandling som potensielt kan revolusjonere behandlingen av alvorlig syke pasienter med prostatakreft og Ewings sarkom. – Gir håp for pasientene, sier hovedutprøver Jon Amund Kyte.
– Dette er pasienter som ikke kan kureres, og som har liten eller ingen effekt av dagens behandling. De har altså et veldig sterkt medisinsk behov for bedre behandlingsmuligheter, sier OUS-overlege og forskningsleder Jon Amund Kyte til HealthTalk.
Julekvelden kom tidlig i desember for forskningsgruppen Kyte ved Radiumhospitalet i Oslo. Gjennom Nasjonalt program for klinisk behandlingsforskning i spesialisthelsetjenesten (KLINBEFORSK) fikk Kyte og kollegene en bevilgning på 13,8 millioner kroner.
Pengene skal sammen med tidligere bevilgninger brukes til å gjennomføre en studie som kan få stor betydning for norske pasienter med prostatakreft eller Ewings sarkom.
Åpner nye veier for CAR-T
CAR-T-celleterapi har på få år blitt en sentral del av behandlingslandskapet for pasienter med ulike typer blodkreft, blant annet innenfor benmargskreft, leukemi og lymfom.
Samtidig er det gjennomført få CAR-T-studier på pasienter med solide svulster. En av hovedårsakene til dette er mangel på gode angrepspunkter i de solide svulstene. Angrepspunktene bør være sentrale for kreftcellenes evne til spredning av kreften, og samtidig lite uttrykt i normalt kroppsvev.
Forskere ved OUS, ledet av Jon Amund Kyte, har selv utviklet en CAR-T-behandling som retter seg mot et protein kalt STEAP1. Proteinet kommer til uttrykk i hele 80-90 prosent av tilfeller av prostatakreft og Ewings sarkom, en sjelden og aggressiv kreftsvulst som rammer tenåringer og unge voksne.
Nå skal forskerne bruke forskningsmidlene til å gjennomføre den første norske kliniske studien der pasienter med solide svulster får CAR-T-celleterapi.
– Vi skal ta ut hvite blodlegemer fra pasientene, for å så genetisk reprogrammere blodcellene til å målstyres mot det nye angrepspunktet. Deretter gir vi cellene tilbake til pasientene, forklarer Kyte.
Egenutviklet behandling
Det unike med den planlagte studien er at CAR-T-produktet er helt egenutviklet av forskere ved Radiumhospitalet i Oslo.
– Det er laget fra «scratch» i laben vår på Radiumhospitalet, og er til nå testet på forsøksdyr. Vi ser at det virker godt i modellsystemene våre, og derfor er vi nå klare for å teste det ut i mennesker for første gang, sier Kyte.
Prosjektet har i tillegg til KLINBEFORSK fått støtte fra Matrix, et nasjonalt senter for kreftforskning, som igjen er finansiert av Kreftforeningen og Forskningsrådet. Selve utviklingsarbeidet er støttet av Kreftforeningen og Helse Sør-Øst.
– Hvor langt har dere kommet i arbeidet med den kommende kliniske studien?
– Vi holder nå på å etablere klinisk produksjon av CAR-T-cellene. Det vil si at vi lager virus som vi bruker for å reprogrammere cellene med en kvalitet som kan brukes i pasienter. Metoden må også godkjennes av Direktoratet for medisinske produkter (DMP). Først når produksjonsprosess og kvalitetskontroll er godkjent, kan vi åpne studien.
– Og når tror dere det blir?
– Vi regner med å åpne studien for inklusjon av pasienter i løpet av 2026, forteller Kyte til HealthTalk.
Forskerne forventer at studien er ferdig inkludert i 2028, med avlesing av komplette data i 2029. Kyte forteller at det er ønskelig å inkludere 20 pasienter, enten med prostatakreft eller Ewings sarkom, og at disse vil bli en del av samme studie, men i to ulike kohorter.
– De primære endepunktene for denne fase 1-studien vil være sikkerhet, og å finne riktig dosering av CAR-T-celleterapien. Vi vil også se på effekt av behandlingen, sier Kyte.
Landsdekkende studie
Selv om CAR-T-behandlingen er utviklet i Oslo, vil studien bli landsdekkende. Pasienter fra Universitetssykehuset i Nord-Norge (UNN) i Tromsø, St. Olavs hospital i Trondheim, Haukeland universitetssjukehus i Bergen, Stavanger universitetssjukehus, Sørlandet sykehus i Kristiansand og Sykehuset Østfold på Kalnes vil få behandlingen ved Radiumhospitalet, men vil følges opp av sine respektive sykehus.
– Dette er pasienter som ikke kan kureres, og som har liten eller ingen effekt av dagens behandling. De har altså et veldig sterkt medisinsk behov for bedre behandlingsmuligheter. Det som er så spennende er at CAR-T kan virke godt også for pasienter med svært langtkommen sykdom, og potensielt kan bli en potent behandling for pasienter som ikke har effekt av annen behandling, sier OUS-overlegen.