Lungekreftlege Odd Terje Brustugun, leder i Lungekreftforeningen Kari Grønås og helsepolitisk talsperson i Fremskrittspartiet, Bård Hoksrud etterlyser en konkret tidsplan for oppstart av lungekreftsceening.

Regjeringen vil innføre lungekreftscreening – kreftlege, politiker og pasientforening ber om rask handling

Helseminister Jan Christian Vestre kunngjorde fredag at regjeringen vil innføre et nasjonalt screeningprogram for lungekreft. Nå etterlyser en ledende kreftlege, en FrP-politiker og Lungekreftforeningen en konkret tidsplan for oppstart.

Publisert

Regjeringens beslutning bygger på anbefalingene fra Helsedirektoratets ekspertgruppe, som tidligere i år leverte en rapport med enstemmig støtte til screening av 50 000 personer i høyrisikogruppen årlig. Ifølge utredningen kan et slikt program redde opptil 150 liv over en treårsperiode. 

Regjeringens beslutning om å innføre screening av lungekreft kom under helseminister Jan Christian Vestres presentasjonen av Kreftstrategien for de neste 10 årene. 

Professor og kreftlege Odd Terje Brustugun, som ledet ekspertutredningen, er fornøyd med helseministerens beslutning, men understreker viktigheten av rask handling.

– Det er svært gledelig at helseministeren ønsker å innføre screening av lungekreft. Nå må vi se på tidsløpet – hvor lang tid det faktisk vil ta før dette blir en realitet. Jeg regner med at Helsedirektoratets prioriteringsutredning vil være klar i løpet av året, men regjeringen må sørge for at dette ikke trekker ut i tid, sier Brustugun. 

Helseministeren begrunnet beslutningen med ekspertgruppens rapport. Rapporten ble overlevert Helsedirektoratet 1. februar, og anbefalingen var tydelig: Årlig lavdose CT-screening for personer i alderen 50–79 år med høy risiko.

Brustugun påpeker at lungekreft ofte oppdages for sent, noe som gir dårlige prognoser.

Den generelle femårsoverlevelsen for lungekreftpasienter er kun 31,7 %, den nest laveste av alle kreftformer – kun bukspyttkjertelkreft har lavere overlevelse.

FrP: – Regjeringen må levere, ikke bare love

Helsepolitisk talsperson i Fremskrittspartiet, Bård Hoksrud, er glad for at regjeringen legger frem en ny kreftstrategi og konkret vil starte screening av lungekreft, men frykter at den ikke blir fulgt opp med handling og finansiering. Han mener regjeringen har all mulighet til å sette av midler til en nasjonal screening allerede i revidert nasjonalbudsjett, som skal behandles i Stortinget i juni.

– Hvis helseministeren virkelig ønsker dette, kan han be om penger i revidert budsjett. Fremskrittspartiet vil støtte det, sier Hoksrud til HeralthTalk.

– Jeg har tidligere utfordret helseministeren på å få på plass et screeningprogram for både lungekreft og prostatakreft. Det er positivt at han nå sier han vil åpne for det, men nå må han vise det med handling. Det er på tide å motbevise ryktet sitt som pratmaker, Vestre! Det fortjener norske kreftpasienter, sier Hoksrud.

Han er også kritisk til at kreftstrategien ikke skal behandles politisk i Stortinget, og at regjeringen ikke har lagt frem konkrete tiltak eller finansiering for å følge den opp.

– En strategi er ikke verdt mer enn papiret den er skrevet på hvis den ikke følges opp med midler. Norske kreftpasienter må ut av helsekøene og få raskere behandling. Det krever at sykehusøkonomien styrkes, og at vi inngår avtaler med private sykehus med ledig kapasitet, sier han.

Hoksrud mener regjeringen har brukt for lang tid, og at pasientene ikke har råd til å vente lenger.

Lungekreftforeningen: – En jubeldag, men vi trenger rask handling

Leder i Lungekreftforeningen, Kari Grønås, kaller helseministerens beslutning en milepæl for kreftomsorgen i Norge.

– For oss i Lungekreftforeningen er dette en jubeldag! Et nasjonalt screeningprogram for lungekreft blir endelig en realitet. Lungekreft er den mest dødelige kreftformen vi har, fordi sykdommen ofte oppdages for sent. Vi må gi honnør til helseminister Vestre for å ta ansvar og prioritere screening, sier Grønås.

– For oss i Lungekreftforeningen er dette en jubeldag, soer Kari Grønås som er leder i Lungekreftforeningen.

Hun understreker at dette tiltaket vil redde liv og sikre at flere hundre mennesker får behandling i tide.

– Nå er det avgjørende at helsemyndighetene sikrer rask implementering. Vi kan ikke bruke unødvendig lang tid – kreftsykdommen venter ikke med å ta liv, sier Grønås. 

Powered by Labrador CMS