– Vi må sikre at helsevesenet har kompetansen og infrastrukturen som kreves for å møte fremtidens behov, sier overlege Åsmund Flobak.

Ny faggruppe for presisjonsmedisin: – Må møte fremtidens behov

Norge har fått en ny nasjonal faggruppe for kreftbehandling: Norsk Presisjonsmedisinsk Cancer Gruppe (NPCG). – Vi må sikre at helsevesenet har kompetansen og infrastrukturen som kreves for å møte fremtidens behov, sier Åsmund Flobak.

Publisert

ONKOLOGISK FORUM, BERGEN (HealthTalk): Han er spesialist i onkologi og konstituert overlege ved Kreftklinikken på St. Olavs hospital. Flobak er en av initiativtakerne til den nye faggruppen Norsk Presisjonsmedisinsk Cancer Gruppe (NPCG), som ble konstituert onsdag denne uken i forbindelse med Onkologisk Forum i Bergen. 

– Situasjonen er annerledes nå

Den nye nasjonale faggruppen skal samle klinikere og diagnostikere som jobber med kreftens genetiske opphav for å styrke diagnostikk, behandling og oppfølging ved hjelp av presisjonsmedisin. 

– Vi har allerede 13 nasjonale faggrupper som er knyttet til ulike krefttyper, som bryst- og lungekreft. Disse gruppene ble etablert i en tid da kreft i stor grad ble definert ut fra hvilket organ i kroppen den oppstod i. I dag er situasjonen annerledes. Behandlingen går stadig mer på tvers av krefttypene og knytter seg til molekylærbiologien – der mutasjonene, ikke anatomien, er det avgjørende.

Kreft er genetikk. Det er genene som styrer celleveksten, og kreftceller må overføre den genetiske informasjonen videre når de deler seg. 

– Derfor er det helt essensielt å ha en faggruppe som fokuserer på kreftens genetiske opphav, understreker Flobak.

Vil sikre fremtidens kompetanse

NPCG skal være en nasjonal diskusjonsarena for klinikere og diagnostikere som jobber med presisjonsmedisinske metoder innen kreftdiagnostikk og behandling.

– Vi ønsker å bidra til å drive denne utviklingen videre i Norge. Det handler om å sikre at helsevesenet har den nødvendige kompetansen og infrastrukturen for å møte fremtidens behov. Når nye behandlingsmetoder og teknologier kommer, må vi være klare til å ta dem i bruk, sier Flobak.

Han trekker frem genpanelsanalyser som et eksempel på avanserte diagnostiske verktøy som blir stadig viktigere for å identifisere behandlingsmuligheter for pasienter basert på genetiske mutasjoner.

– En utrolig utvikling

Ifølge Flobak ligger Norge godt an sammenlignet med de fremste landene på dette feltet.

– De siste fem årene har vi hatt en utrolig utvikling. Det unike i Norge er at vi har klart å gi lik tilgang til avansert teknologi, uavhengig av geografi og økonomi. Dette står i sterk kontrast til land med private helseforsikringer, der tilgang ofte er mer begrenset.

Men han understreker samtidig at det er rom for forbedring.

– Mange flere pasienter burde få muligheten til å delta i studier for utprøvende behandling. Dette gjelder både offentlige studier, som IMPRESS-studien, og industridrevne studier. Slike initiativer gir oss ikke bare tilgang til nye legemidler, men også verdifull erfaring og data. Vi håper at den infrastrukturen vi har bygget for presisjonsmedisin kan legge grunnlaget for enda bedre tilgang fremover, sier Flobak.

Åpent for medlemmer

NPCG vil inkludere fagpersoner med helsefaglig bakgrunn innenfor det offentlige helsevesenet, og Flobak håper at mange vil engasjere seg.

– Dette er en faggruppe som dekker alt fra diagnostikk og utredning til behandling og oppfølging av kreft med presisjonsmedisinske teknikker. Vår ambisjon er å samle og styrke fagmiljøet, avslutter Flobak.

Styret i NPCG består av: 

  • Åsmund Flobak 
  • Katarina Puco
  • Sigmund Brabrand
  • Kjersti Hetstetun
  • Ragnhild Margrete Wold
  • Emil Jansen

HealthTalk følger utviklingen og vil oppdatere om gruppens arbeid og satsinger i tiden fremover.

Powered by Labrador CMS