Beslutningsforum 21. oktober:

– Jeg har fått veldig mange meldinger på telefonen fra medlemmer som er veldig lei seg i dag. Men jeg tror at vi har en reell mulighet til å snu dette vedtaket, sier Evy-Ann Hamre, leder i Alopeciaforeningen.

Gir ikke opp etter nei til håravfall-medisin: – Vi skal kjempe videre

Beslutningsforum sier nei til Litfulo som behandling av flekkvis håravfall (alopecia areata). – Vi ser fortsatt en reell mulighet til å snu beslutningen, sier Evy-Ann Hamre, leder i Alopeciaforeningen.

Publisert Sist oppdatert

Til tross for stort medietrykk sa Beslutningsforum mandag 21.oktober nei til innføring av medisinen Litfulo for pasienter med alvorlig flekkvis hårtap, også kalt alopecia areata.

Foreningsleder Evy-Ann Hamre uttrykker skuffelse og frustrasjon over avgjørelsen, som hun mener er basert på en mangelfull metodevurdering. 

– Det er trist at Norge velger å ikke følge etter andre europeiske land som har godkjent Litfulo. Beslutningen viser at Direktoratet for medisinske produkter (DMP) ikke har brukt riktige verktøy for å forstå sykdommens innvirkning på livskvaliteten, sier hun. 

Storbritannia, Spania og Italia har nylig valgt å godkjenne Litfulo basert på de samme dataene som ble vurdert av DMP i Norge.

Gir seg ikke

Til tross for dette mener Hamre at det fortsatt finnes muligheter, og foreningen planlegger å jobbe aktivt med saken fremover. 

– Jeg har fått veldig mange meldinger på telefonen fra medlemmer som er veldig lei seg i dag. Det er alt for mange med alopecia areata som faller utenfor skole og arbeidsliv, men jeg tror at vi har en reell mulighet til å snu dette vedtaket, sier hun.

Pris, alvorlighet og metodiske utfordringer

Terje Rootwelt, leder i Beslutningsforum, sier han har forståelse for pasientenes og legenes ønske om å ta i bruk Litfulo. 

– Dette er en behandling vi gjerne vil innføre, og det har vært mye diskusjon i media om saken i forkant. 

– Vi ønsker å innføre behandlingen, men prisen ble vurdert som for høy, selv når vi tok hensyn til sykdommens alvorlighet, og behandlingsbehovet hos pasientene, sier leder for Beslutningsforum Terje Rootwelt.

Han forklarer at avgjørelsen baserer seg på en vurdering av prisen i forhold til den dokumenterte nytten av Litfulo. 

– Vi ønsker å innføre behandlingen, men prisen ble vurdert som for høy, selv når vi tok hensyn til sykdommens alvorlighet og behandlingsbehovet hos pasientene, sier Rootwelt til HealthTalk. 

Han understreket at Beslutningsforum har bedt Sykehusinnkjøp om å gjenoppta dialogen med produsenten for å se om en avtale kan oppnås. 

– Som forventet

– For første gang har vi medisiner som kan gi håret tilbake til en pasientgruppe som ellers ville vært uten effektive behandlingsalternativer, sier hudlege Inger Marie Skoie, avdelingssjef ved hudavdelingen på Stavanger universitetssjukehus (SUS). 

Hun har tidligere fortalt HealthTalk at hun er sterkt kritisk til Direktoratet for medisinske produkters (DMPs) metodevurdering av Litfulo – til tross for at hun var direktoratets ekspert.

Nå understreker Skoie viktigheten av å finne løsninger som gjør effektive legemidler tilgjengelige for pasienter med alvorlig alopecia areata. 

– Selv om utfallet var forventet, gitt analysene som metodevurderingen er basert på, synes jeg det var uheldig at behandlingen ikke ble godkjent. Forhåpentligvis vil det i fremtiden komme løsninger som gjør at effektive legemidler blir tilgjengelig på refusjon også for norske pasienter med alvorlig alopecia areata, sier hun. 

Pfizer: Åpne for videre dialog

Oddvar Solli, leder for helseøkonomi i Pfizer Norge, uttrykte også skuffelse over beslutningen. 

– Vi er skuffet over avgjørelsen til Beslutningsforum om ikke å ta i bruk Litfulo, først og fremst på vegne av pasientene med alopecia areata som endelig kunne fått et behandlingsalternativ. DMP har i sin metodevurdering ikke identifisert pasientene med høyest alvorlighet og størst potensiell nytte. Man kan forsøke å tenke selv hvordan det er å være ung og få en autoimmun sykdom som gjør at man mister håret. I land som England har beslutningstakerne forstått at dette er en svært spesiell sak og tatt høyde for det.

Hva er alopecia areata?

  • Alopecia areata er en autoimmun sykdom som forårsaker flekkvis hårtap på hodebunnen, ansiktet og andre deler av kroppen. Sykdommen oppstår når kroppens immunsystem angriper hårsekkene, noe som fører til hårtap.
  • Symptomer kan være flekkvise, runde områder med hårtap på hodebunnen, hårtap på andre deler av kroppen som øyenbryn, øyevipper og skjegg, samt negleforandringer som små fordypninger, skjørhet eller endret tekstur.
  • Sykdommen rammer ca. 2 prosent av befolkningen i løpet av livet og kan utvikle seg i alle aldre, men debuterer ofte før fylte 30 år. Alopecia areata påvirker både menn og kvinner.
  • Den eksakte årsaken til alopecia areata er ukjent, men genetiske faktorer og miljøpåvirkninger som stress kan spille en rolle i sykdomsutviklingen.
  • Det finnes ingen kur for alopecia areata, men ulike behandlingsalternativer kan redusere sykdomsaktiviteten og fremme hårvekst, inkludert:Topikale kortikosteroiderImmunmodulerende behandlingerNye legemidler som JAK-hemmere (Litfulo og Olumiant) som har vist lovende resultater i kliniske studier.
  • Sykdommen kan ha betydelige psykososiale belastninger og påvirke pasientens livskvalitet, da hårtap kan føre til redusert selvtillit, angst og depresjon.
  • Sykdomsforløpet varierer sterkt. Hos noen kan håret vokse tilbake spontant, mens andre kan oppleve permanent eller tilbakevendende hårtap.

Kilder: Norsk forening for dermatologi og venerologi, DMP, hudlege Inger Marie Skoie

Han forteller at Pfizer er åpne for videre dialog med myndighetene og håper å finne en løsning. 

– Når det er sagt mener vi at Beslutningsforum burde ha sett til vurderingene som er gjort i de landene som faktisk har vektlagt alvorligheten av alopecia areata, sier Solli.

Han mener det må gjøres skjønnsmessige vurderinger som faktisk tar høyde for de metodemessige utfordringene, og at man finner de pasientene som vil ha mest nytte av behandlingen. 

Powered by Labrador CMS