«En glipp» fra Sykehusinnkjøp kan ha gitt betydelige tap for legemiddelselskaper
En feil i et av Norges største legemiddelanbud kan ha ført til betydelige økonomiske tap for flere legemiddelselskaper, samtidig som ett selskap kan ha fått høyere inntekter. Feilen, som varte i fem måneder før den ble oppdaget, har skapt reaksjoner.
Det var i forbindelse med TNF-BIO-anbudet, et av de største anbudene for immunologiske legemidler i Norge med en verdi på rundt én milliard kroner, at det oppstod en feil. Anbudet dekker sykehusbehandlinger innen revmatologi, gastroenterologi og dermatologi.
Feil fikk konsekvenser
En feil som Sykehusinnkjøp fortsatt ikke vet hvordan oppstod, førte tidligere i år til at legemidlet Cosentyx fra Novartis, som brukes mot inflammatoriske lidelser, ble rangert feil i anbudet. Både 150 milligram (mg)- og 300 mg-pakningene ble angitt med samme pris, selv om 300 mg-pakningen koster dobbelt så mye.
I anbudsrangeringen fra Sykehusinnkjøp fremstod det som om 300 mg-pakningen hadde samme pris som 150 mg-pakningen, selv om 300 mg-pakningen faktisk koster dobbelt så mye. Dette førte til at 300 mg-pakningen ble rangert flere plasser høyere enn den skulle, siden den på papiret fremstod som rimeligere enn konkurrentenes produkter. Sykehusinnkjøp har distribuert denne anbudsrangeringen til alle norske sykehus.
Resultatet ble at norske sykehusleger, som er pålagt å følge Sykehusinnkjøps rangering, forskrev 300 mg-dosen av Cosentyx der de ellers skulle ha valgt et konkurrerende produkt fra selskaper som Bristol Myers Squibb, Eli Lilly, UCB, Johnson & Johnson eller Leo Pharma. Glippen ga Novartis en uforholdsmessig fordel i salgsinntekter.
Sykehusinnkjøp: – Det har skjedd en glipp
Nicolai Bjørnæs, avdelingsleder for anskaffelser av legemidler i Sykehusinnkjøp, bekrefter feilen overfor HealthTalk. Han forteller at den oppstod etter en endring 1. mai, og at Sykehusinnkjøp nå undersøker årsaken.
– Det stemmer at det har skjedd en glipp under beregningen som har gitt lik pris på Cosentyx 150 mg og 300 mg, mens sistnevnte egentlig koster det dobbelte. Feilen oppstod i forbindelse med en endring vi gjorde 1. mai, og vi jobber med å undersøke bakgrunnen for at dette skjedde, sier Nicolai Bjørnæs til HealthTalk.
Han sier at kommunikasjonen til sykehusene om anbefalingene er gjort på vanlig måte, men Bjørnæs medgir at legemiddelselskapene kunne ha blitt informert tidligere gjennom konkurranseportalen. Det har Sykehusinnkjøp nå gjort.
HealthTalk har fått bekreftet at alle aktuelle legemiddelselskaper ble informert om feilen onsdag 23. oktober gjennom en melding i anbudsportalen Mercell. Beskjeden kom 23 dager etter at feilen ble rettet – og først etter at HealthTalk kontaktet Sykehusinnkjøp om saken.
Bjørnæs opplyser at Sykehusinnkjøp ble varslet om saken av en ansatt i et annet helseforetak som mistenkte at det var gjort feil i beregningen, noe de raskt avdekket at stemte.
– Vi har ingen ytterligere kommentarer til hvordan feilen oppstod, annet enn at dette var en ren glipp som vi gjerne skulle vært foruten, sier Bjørnæs.
– En feil vi skulle vært foruten
Bjørnæs forteller at rangeringen fra Sykehusinnkjøp er et resultat av konkurransen i anskaffelsen og at legene er forpliktet til å følge den i forskrivningen av legemidler.
– Rangeringen skal følges, med mindre det er medisinske årsaker som medfører at rangeringen må fravikes for den enkelte pasient. Dette er en vurdering og beslutning som fattes av behandlende lege, sier han.
Bjørnæs er klar på at dette er en feil de gjerne skulle vært foruten.
– Men for pasientene sin del så er det vår vurdering at det ikke har hatt betydning da legemidlene er vurdert som sammenlignbare av spesialistgruppen, svarer Bjørnæs.
Han understreker likevel at det er viktig for Sykehusinnkjøp at deres anbefalinger er korrekte og etterleves, da de ser at dette er avgjørende for at de i fremtidige anskaffelser fortsatt mottar gode tilbud fra leverandører.
– Dette er med på å sikre mer og bedre pasientbehandling, noe vi jobber med hver dag. Dersom det er leverandører som mener seg påvirket av feilen, kan de ta kontakt med Sykehusinnkjøp, sier han.
Ifølge Bjørnæs er det ikke unormalt at anbefalinger oppdateres gjennom året når det tilkommer ny informasjon, verken på dette eller andre terapianbud. Han viser også til at anbefalingen som vanlig ble publisert på Sykehusinnkjøps nettsider og gjennom samarbeidet med Felleskatalogen.
Mener konsekvensene er «marginale»
Bjørnæs sier til HealthTalk at feilen synes å ha hatt en «marginal påvirkning» på salget sammenlignet med samme periode i 2023.
Ifølge beregninger HealthTalk har gjort var salget av Cosentyx 300 mg-pakning i perioden april 2023 til september 2023 på 17,2 millioner kroner, mens salget i april 2024 til september 2024 var 24,4 millioner kroner. Dette er en forskjell på 7,2 millioner kroner og dermed en salgsøkning på 41,9 prosent.
– Står du fast på at dette er en marginal salgsvekst?
– Denne pakningen hadde frem til 30. april 2024 hatt en årlig volumvekst på 32,2 prosent, ifølge Farmastat. Tilsvarende for de siste 12 måneder frem til 30. september er den årlige volumveksten 34,1 prosent. Ytterligere 2 prosentpoeng vekst anser vi som en mindre endring. Vår erfaring er at «årlig endring» er bedre for å angi en trend/utvikling enn et punktuttrekk, svarer Bjørnæs.