Mounjaro blir dyrere enn Wegovy – forventer likevel stor etterspørsel
Etterspørselen etter slankemedisinen Mounjaro blir stor, til tross for en høyere pris enn Novo Nordisks Wegovy, sier Lars-Petter Strand, medisinsk direktør i Eli Lilly Norden.
Nå er det klart at Eli Lillys mye omtalte slankemedisin Mounjaro kommer på plass i apotekhyllene denne uken.
Med lanseringen av Mounjaro tar Eli Lilly opp konkurransen med Novo Nordisks suksessrike slankemedisin Wegovy, som allerede har oppnådd stor popularitet i Norge. Mange hadde håpet på en priskrig mellom de to store legemiddelselskapene, men det kommer ikke til å skje. Mounjaro får høyere pris enn Wegovy. Mer om det lengre nede i artikkelen.
Strand forventer høy etterspørsel, men velger å holde selskapets salgsambisjoner for seg selv.
Dyrere enn Wegovy
Begge legemidlene er foreløpig kun tilgjengelig på hvit resept, som betyr at pasienten må dekke kostnaden selv. Likevel har etterspørselen etter Wegovy vært høy, med et salg på 700 millioner kroner i 2023, ifølge Farmastat.
Prisen for Mounjaro i Norge blir 3 450 kroner for en måneds forbruk på vedlikeholdsdosen 5 mg, som gir en årlig kostnad på 41 400 kroner. Dette er noe høyere enn Wegovy, som koster 36 079 kroner årlig. Prisdifferansen mellom de to konkurrentene er på 15 prosent.
Tilgjengelighet og etterspørsel
Strand påpeker at de har gjort grundige forberedelser og analysert markedet for å unngå mangel på produktet, slik man har sett med lignende medisiner.
– Vi har allerede gjennomført lanseringsmøter med både fedmespesialister og allmennleger, og vi mener Mounjaro er et solid og konkurransedyktig alternativ, understreker han.
Enormt marked
Fedme er et økende helseproblem i Norge. Rundt 25 prosent av voksne har kroppsmasseindeks (BMI) over 30. Pasienter med en BMI over 27 og minst én vektrelatert tilleggsykdom kvalifiserer også for behandling, noe som betydelig utvider målgruppen.
– Så mange som 1 av 4 av Norges befolkning kan potensielt være aktuelle for behandling, noe som representerer en svært stor pasientgruppe. Men det er alltid opp til den enkelte pasient og lege å vurdere om behandlingen er riktig, sier Strand.
Han legger til at Eli Lilly ønsker å hjelpe mennesker som lever med fedme og øke bevisstheten om fedme som en alvorlig kronisk sykdom.
– Fedme påvirker ikke bare livskvaliteten, men øker også risikoen for flere andre tilstander, som hjerte-karsykdom, type 2-diabetes, høyt blodtrykk og søvnapné.
Skal søke om blåresept
Det store spørsmålet nå er om Mounjaro, på linje med konkurrenten Wegovy, vil få refusjon gjennom blåreseptordningen, som dekker utgifter til nødvendige legemidler for kroniske sykdommer, slik at pasientene kun betaler en egenandel.
Eli Lilly planlegger å søke om refusjon på blå resept, men forventer en grundig vurdering fra Statens legemiddelverk. Wegovys søknad ble avslått i januar i år med begrunnelsen at kostnaden var for høy i forhold til nytten. Lars-Petter Strand understreker at Mounjaro kan ha en betydelig positiv helseeffekt som kan påvirke denne vurderingen.
– Vårt mål er å oppnå refusjon, og det ligger en forståelse i dette om at vi også må diskutere pris med Direktoratet. Men det er også viktig å fremheve de positive implikasjonene behandlingen kan ha for pasientene, sier Strand.
Konkurransefortrinn: Effektivitet og fleksibel dosering
Det er ikke gjort noen studier som direkte sammenligner den danske og den amerikanske slankemedisinen.
Begge medisinene reduserer sultfølelsen og øker metthetsfølelsen. I tillegg demper de aktiviteten i hjernens belønningssenter, noe som gjør at brukerne får mindre lyst på mat som belønning eller kos.
Ifølge kliniske studier viser Mounjaro en større vektreduksjon enn Wegovy. Der vedlikeholdsdosene til de to medisinene gir henholdsvis 16% og 15% vekttap, kan Mounjaro øke doseringen til 10 mg og 15 mg for enda bedre effekt.
– Vår styrke ligger i muligheten til å øke dosen utover den første vedlikeholdsdosen på 5 mg. Studier har vist at Mounjaro kan gi opptil 26% vekttap, der sju av ti pasienter oppnådde 20% vekttap eller mer med de høyeste dosene, sier Strand.
Behandlingen med Mounjaro starter på 2,5 mg i fire uker, deretter økes dosen til 5 mg som er vedlikeholdsdosen. Til sammenligning krever Wegovy fire trinn over 16 uker for å nå sin vedlikeholdsdose. – Med færre opptrappingssteg reduseres risikoen for kvalmesymptomer, ettersom det er opptrappingen som ofte gir bivirkninger som kvalme, sier han.
10 og 15 mg dosene vil prises høyere enn den første vedlikeholdsdosen, men denne prisen er ennå ikke klar. Disse to dosene lanseres i Norge etter jul slik at pasienter som starter med 2,5 mg nå har høyere doser tilgjengelig ogm nødvendig. Man må stå på vedlikeholdsdose 5 mg i 4 uker minst før man kan øke utover det.
Mer enn bare vekttap
Både GLP-1-agonister og den kombinerte GIP-effekten i Mounjaro påvirker appetitten. GLP-1- agonister kan dessuten gi tilleggseffekter som redusert risiko for hjerte- og nyresykdom. Forskning viser også at disse legemidlene kan ha en positiv effekt på søvnapné, og GLP-1 ser til og med ut til å redusere risikoen for tilbakefall av avhengighetsrelaterte problemer.
Apotekmarkedet – En bransje med få, men store aktører
I Norge vil Mounjaro være tilgjengelig på de største apotekkjedene Apotek1, Vitusapotek og Boots, som til sammen står for omtrent 95% av markedet. Også de uavhengige apotekene vil selge Mounjaro. Ved årsskiftet var det 1 045 apotek i Norge. Apotekmarkedet i Norge domineres totalt av tre store apotekkjeder som alle er eid av utenlandske selskaper:
Apotek1 er den største apotekkjeden i Norge og har 460 apotek over hele landet. Kjeden eies av det tyske selskapet Phoenix Group.
Vitusapotek har over 300 apotek i Norge og eies av Norsk Medisinaldepot som er en del av det internasjonale McKesson-konsernet.
Boots apotek eies av det internasjonale selskapet Cencora. Boots har omtrent 150 apotek i Norge.