Norske pasienter kan få medisinsk behandling i utlandet - betalt av staten
Norske pasienter i helsekø har rett på privat medisinsk behandling i utlandet, finansiert av norske myndigheter. Det norske firmaet Dr. Fast Track tjener penger på å veilede pasientene til rett sykehus. – En vinn-vinn-vinn-situasjon, sier gründer og daglig leder Lars Staveland Nygaard.
– Vi er den første aktøren i Norge som gjør dette, og når vi er rundt og prater med både fastleger og politikere, så er det veldig få som i det hele tatt har hørt om denne EU-ordningen. Vi kan kanskje si at det er Europas best gjemte hemmelighet innen helse, sier Lars Staveland Nygaard, gründer av og daglig leder i selskapet Dr. Fast Track.
Helsekøene: En voksende utfordring
Norske sykehus sliter med lange helsekøer, noe som har blitt et av de mest presserende helsepolitiske spørsmålene, spesielt i forkant av det kommende valget. Tusenvis av pasienter venter på behandling og operasjoner de har krav på, og presset på regjeringen er stort.
For de som har råd til det eller har helseforsikring finnes det muligheter for for å få behandling ved norske privatsykehus. Men for mange norske pasienter er dette ikke en realistisk løsning.
Men visste du at det finnes EU-regler som gjør at norske pasienter har krav på medisinsk behandling på private sykehus i utlandet - og at dette kan finansieres av norske myndigheter?
Lite kjent mulighet
Et lite kjent EU-direktiv gir pasienter i EU-land rett til helsehjelp på tvers av landegrensene. Hvis en pasient står på venteliste for en nødvendig operasjon i Norge, kan de få utført operasjonen i et annet EU/EØS-land som tilbyr samme behandling.
Forutsetninger for behandling i utlandet er:
Pasienten må være medlem av Folketrygden i Norge.
Pasienten må ha fått henvisning fra lege og stå på venteliste i Norge.
Pasienten må selv legge ut for behandlingen, men kan få refundert kostnadene ved søknad til Helfo.
Nytt marked for private aktører
Muligheten for å få behandling i utlandet har skapt et marked for selskepr som bistår pasienter med å finne riktig behandling i utlandet. Den første aktøren i Norge er selskapet Dr. Fast Track.
Selskapet tilgjengeliggjør oversikt over kvalitetssikrede privatsykehus i utlandet som de har inngått avtaler med. Når en pasient inngår avtale om operasjon gjennom Dr. Fast Tracks nettportal, mottar Dr. Fast Track et honorar fra sykehuset, mens tjenesten er gratis for pasientene. Operasjonene kan ifølge Dr. Fast Track ikke koste mer enn det pasientene kan få refundert av Helfo. Det tar ifølge selskapets nettsider i gjennomsnitt 1–6 uker å få gjennomført en operasjon ved et av deres tilknyttede sykehus i utlandet.
Det store helsegapet
Nygaard, som har mange års erfaring fra privat sykehusdrift ved Avanti Hospital i Haugesund, utviklet ideen til Dr. Fast Track etter å ha sett hvor stort gapet er mellom behovet og kapasiteten i det norske helsevesenet.
Han peker på hvordan verdifull kapasitet går til spille på grunn av ineffektivitet. Ideen om å koble norske pasienter med ledig kapasitet på private sykehus i utlandet ble derfor en vinn-vinn-situasjon, ifølge Nygaard.
Selv om EU-direktivet har vært implementert i Norge siden 2014, tok det mange år før ideen om Dr. Fast Track ble en realitet. Selskapet ble offisielt opprettet i starten av 2023, og lanserte sin tjeneste i september i år.
– Vinn-vinn-vinn-situasjon
Dr. Fast Track-gründeren opplyser til HealthTalk at de allerede opplever daglige henvendelser fra pasienter som ønsker å benytte seg av tjenesten. Ifølge Nygaard er potensialet spesielt stort innen ortopedi, øre-nese-hals, grå stær, hjertearytmi, kvinnehelse og urologi.
Nygaard sier de hjelper alle pasienter som står i helsekø. Pasientene kan søke om forhåndsgodkjenning hos Helfo, slik at de kan bruke garantien fra staten til å få lån i banken for å dekke kostnadene.
Gründeren mener dette er en vinn-vinn-vinn-løsning.
– Pasientene som venter i kø belaster staten for sykepenger og arbeidsavklaringspenger. Pensjonister blir indisponible for lokalsamfunnet. Vi så helt klart en stor samfunnsmessig gevinst i å få trukket inn folk fra sidelinjen og inn på banen igjen, både for pasienten selv, og for samfunnet for øvrig, sier Nygaard.
Dr. Fast Track tjener penger gjennom formidlingshonorarer fra sykehusene for hver pasient de hjelper. For pasientene er tjenesten gratis. Dette er forretningsmodellen, forklarer Nygaard.
Han legger til at flere sykehus har forsøkt å nå ut til pasientene på egen hånd, men har innsett at det fungerer bedre å overlate denne oppgaven til tredjepartsaktører som Dr. Fast Track.
Satser i innland og utland
Dr. Fast Track-sjefen tror at tjenesten, med mange nok pasienter, blir en god forretningsmodell både for dem og sykehusene, og samtidig er det en stor gevinst for samfunnet. Bedriften har hatt cirka 50 henvendelser til nå siden oppstarten i september.
Etter å ha etablert seg i Norge, retter Dr. Fast Track nå blikket mot utlandet. Selskapet planlegger i første runde å ekspandere til Irland, hvor én av fem innbyggere står i helsekø.
De har allerede tilknyttet fem sykehuskonsern i Norge og seks-syv i Danmark, og mottar ukentlige henvendelser fra sykehus som ønsker å bli en del av ordningen.
– Vi ser et enormt potensial for vår tjeneste i både Norge og utlandet. Vårt mål er å gjøre det enklere for pasienter å få den behandlingen de trenger, uansett hvor de bor, avslutter Nygaard.