Helhetlig pasientforløp er nøkkelen til bedre helsetjenester

Den nye statssekretæren i helse- og omsorgsdepartementet, Usman Ahmad Mushtaq, og lederen av helsepersonellkommisjonen, Gunnar Bovim, er enige om at en helhetlig tilnærming til pasientforløpet er avgjørende for å styrke norsk helsevesen. Med fokus på bedre koordinering mellom sykehus og primærhelsetjenester, samt strategiske investeringer, diskuteres veien videre for å sikre at Norge får mest mulig ut av sine helsepersonellressurser.

Publisert

HealtTalk møtte den nye statssekretæren i Helse- og omsorgsdepartementet Usman Ahmad Mushtaq (Ap) og Gunnar Bovim, leder av helsepersonellkommisjonen og styreleder i Forskningsrådet til diskusjon om fremtidens helsevesen. Under kommer en transkripsjon av diskusjonen. 

HealthTalk: Vi står her med den nye statssekretæren i helse- og omsorgsdepartementet, fra Arbeiderpartiet, Usman Ahmad Mushtaq, og Gunnar Bovim, som har ledet Helsepersonellkommisjonen. 

Aller først til deg, Gunnar Bovim. Hvis du var helseminister for en dag, hva ville du gjort da? 

Den nye statssekretæren i helse- og omsorgsdepartementet, Usman Ahmad Mushtaq, og lederen av helsepersonellkommisjonen, Gunnar Bovim diskuterer fremtidens helsevesen

Bovim: – Jeg ville vært stolt og snakket om at vi har en flott, god helsetjeneste i Norge som dekker hele befolkningen. Og så ville jeg jobbet enda mer med å se på hele pasientforløpet. Ikke bare at vi har god behandling på sykehus, og at vi har god omsorg i kommunene. Hvordan henger dette sammen?

HealthTalk: Vi trenger altså en bedre koordinering av de to helsetjenestene. Altså at helseministeren og Mushtaq må ta et større ansvar for helheten? 

Bovim: Altså noen må ta et større ansvar for helheten, det tror jeg er fornuftig. Men det kan skje ved at man snakker sammen. Når alt annet er prøvd, så må man jo snakke sammen. Men man kan også se på organisering. Men det første er å tenke helhetlig pasientforløp. 

HealthTalk: Hva tenker du om det Bovim sier her? 

Mushtaq: Jeg er helt enig i at man må ha pasientene i fokus. En pasient som har behov for helsetjenester skal få vite at alt henger sammen med alt. Og at hvis de har behov for helsepersonell i primærhelsetjenesten, at de skal ha en fastlege å gå til. At hvis de blir henvist til sykehuset, at de skal ikke vente så lenge. Og dette er storsatsninger fra helseministeren. 

HealthTalk: Helsepersonellkommisjonen slår fast at Norge er det landet, om ikke i verden så i alle fall i Skandinavia som har flest helsepersonell per pasient. Får vi nok igjen for ressursene våre?

Mushtaq: Jeg tenker at det er et fantastisk utgangspunkt. Og så må vi selvfølgelig gjøre mer. Og måten vi tenker både struktur og hvordan vi investerer i helsevesenet er utrolig viktig. Og så vil jeg si at for velferdsstaten vår så spiller det en rolle om folket har tilliten til helsevesenet. Og det er en viktig prioritet for oss. 

HealthTalk: NHS som du kanskje da tenker på, altså det engelske helsevesenet, er i ferd med å knele grunnet flere år med små investeringer.

Bovim: Ja, og vi må diskutere hvordan vi som har et bedre utgangspunkt enn dem, kan gjøre dette på en god måte fremover. Men vi må huske at alt henger sammen med alt. Det kan jo hende at en god skole er helt nødvendig for å få et godt liv fremover. At gode kulturtilbud er kjempeviktig for å unngå sykdom. Og vi trenger et godt forsvar for å sikre at vi kan snakke innenrikspolitikk i hele tatt. Vi har et godt utgangspunkt, vi kan alltid bli bedre. 

HealthTalk: Nå kommer det store investeringen for Norge, vi skal ha mer jagerfly, mer ubåter og stridsvogner. Har vi nok til helsevesenet også?

Mushtaq: Det har vi, og i Revidert Nasjonalbudsjett så valgte regjeringen å investere 2 milliarder kroner i å sørge for at vi kan få ventetidene ned i sykehusene. Så de store midlene for helsevesenet finnes der, og de investeres.

Powered by Labrador CMS