– Vi er glade for at Beslutningsforum i dag godkjente vår behandling for denne pasientgruppen, sier Anita Patel Jusnes, leder for Roches avdeling for pasientreiser.

Columvi godkjent som behandling av aggressiv blodkreft

Publisert Sist oppdatert

Columvi er en form for immunterapi og tilhører en spesifikk klasse av legemidler kalt bispesifikke antistoffer, som er designet for å utnytte kroppens eget immunsystem til å bekjempe kreft. Legemidlet administreres intravenøst. 

Mellom 50 og 70 pasienter årlig er aktuelle for behandlingen. 

Den veiledende listeprisen er 1,7 millioner kroner per pasient (maks AUP), men som vanlig er prisen sykehusene faktisk betaler lavere etter gjennomførte prisforhandlinger.

Slik virker Columvi

Columvi (glofitamab) er en form for immunterapi. Den tilhører en spesifikk klasse av legemidler kalt bispesifikke antistoffer, som er designet for å utnytte kroppens eget immunsystem til å bekjempe kreft. Columvi virker ved å binde seg til to ulike mål på forskjellige celler:

  • CD20 – et protein som uttrykkes på overflaten av B-celler (inkludert kreftceller i diffust storcellet B-cellelymfom, DLBCL).
  • CD3 – en del av T-cellens reseptorkompleks.

Denne dobbeltbindingen danner en immunologisk synapse mellom kreftceller (B-celler) og immunceller (T-celler). Det fører til at T-cellene aktiveres, prolifererer, og angriper B-cellene ved å frigjøre cytotoksiske stoffer som ødelegger kreftcellene.

Fikk først nei

Behandlingen ble tidligere avvist av Beslutningsforum i september 2024. Da var konklusjonen at "Det ikke er tilbudt en pris som står i et rimelig forhold til dokumentert klinisk nytte". Etter nye forhandlinger med Sykehusinnkjøp kom Roche med et bedre pristilbud, noe som førte til dagens godkjenning.

– Diffust storcellet B-cellelymfom er en svært aggressiv form for blodkreft som utgjør omtrent en tredjedel av alle non-Hodgkins lymfomer. Vi er glade for at Beslutningsforum i dag godkjente vår behandling for denne pasientgruppen, sier Anita Patel Jusnes, leder for Roches avdeling for pasientreiser.

Tungt forbehandlet pasientgruppe

Patel Jusnes understreker at Columvi har vist effekt hos en tungt forbehandlet pasientgruppe med stort udekket medisinsk behov.

– En tredjedel av pasientene i vår primære studie hadde tidligere gjennomgått CAR-T behandling. I så måte representerer dagens beslutning ytterligere behandlingsalternativ for en gruppe med et stort udekket medisinsk behov, sier hun.

Resultater fra studien

I studien oppnådde 40,0 % av pasientene komplett respons (CR) (95 % KI: 32,2-48,2). Ved en median oppfølgingstid på 18,2 måneder var resultatene:

  • Median progresjonsfri overlevelse (PFS): 4,9 måneder (95 % KI: 3,4-7,8)

  • Median totaloverlevelse (OS): 12 måneder (95 % KI: 7,9-17,8)

  • Median varighet av respons (DOR): 18,4 måneder (95 % KI: 12,6 - ikke nådd)

For pasienter som tidligere hadde fått CAR-T-behandling, oppnådde 37,0 % komplett respons (95 % KI: 24-51). Det er verdt å merke seg at CAR-T-behandling er innført som standard i andrelinjebehandling for denne pasientgruppen i Norge.

Studien som ligger til grunn for dagens godkjenning i Beslutningsforum er basert på effekt- og sikkerhetsdata fra den enarmede fase I/II studien NP30179. Studien inkluderte 154 pasienter fra ulike kohorter med r/r DLBCL etter minimum to tidligere behandlingsregimer, hvorav 33,5 % av pasientene hadde mottatt tidligere behandling med CAR-T.

Powered by Labrador CMS