Beslutningsforum 20. januar:
KLARE FOR NYE BESLUTNINGER: Fra venstre: Fagdirektør Ulrich Spreng og administrerende direktør i Helse Sør-Øst og leder i Beslutningsforum, Terje Rootwelt.
Arkivfoto: Lars Brock Nilsen
Beslutningsforum vurderer nye priser på medisiner mot lungekreft og blodkreft
I tillegg til kombinasjonsbehandling for pasienter med småcellet lungekreft, skal Beslutningsforum også vurdere behandlinger av blodkreft og øyesykdommer.
Møtet mandag blir viktig for pasienter med småcellet lungekreft - en aggressiv kreftform som i mange tilfeller diagnostiseres på et stadium der kirurgi ikke er mulig.
Annonse kun for helsepersonell
Denne gangen er det kombinasjonsbehandling med immunterapien Imfinzi (durvalumab) fra AstraZeneca og kjemoterapiene etoposid og karboplatin eller cisplatin som vurderes som førstelinjebehandling av voksne med utbredt småcellet lungekreft (ES-SCLC). Saken har tidligere vært oppe i Beslutningsforum, og denne gangen skal forumet ta stilling til et lavere pristilbud fra selskapet.
Ifølge Lungekreftforeningen får rundt 450 personer i Norge diagnosen småcellet lungekreft hvert år.
Ny mulighet for KLL-pasienter
Annonse kun for helsepersonell
Ny prisvurdering blir det også for kombinasjonen av BTK-hemmeren Imbruvica (ibrutinib) fra Johnson & Johnson og BCL2-hemmeren venetoklaks (Venclyxto) fra AbbVie. Kombinasjonen er rettet mot voksne med tidligere ubehandlet kronisk lymfatisk leukemi (KLL).
Behandlingskombinasjonen fikk nei i Beslutningsforums oktober-møte på grunn av for høy pris.
– Nok et eksempel på at norske myndigheter vurderer kostnadseffektivitet svært ulikt andre land, sa Anne Sveaass, daglig leder i Johnson & Johnson Norge, til HealthTalk den gangen.
Blodkreft-lege Eirik Tjønnfjord har tidligere beskrevet denne kombinasjonsbehandlingen som den mest effektive tilgjengelige for KLL-pasienter, og har oppfordret Beslutningsforum til å innføre medisinen så raskt som mulig.
Annonse kun for helsepersonell
Øyemedisinen Eylea vurderes på nytt
«Ny pris» er et stikkord for flere av de største og viktigste sakene som skal opp i Beslutningsforum mandag, og for øyesykdommene er det intet unntak.
Øyemedisinen Eylea kom i fjor med en ny 8 mg-behandling, men selskapet bak medisinen, Bayer, har foreløpig ikke lyktes med å få den innført i den norske spesialisthelsetjenesten.
Mandag 20. januar vurderes medisinen på nytt, med ny pris til behandling av to øyesykdommer:
Annonse kun for helsepersonell
I tillegg skal følgende saker opp i møtet mandag:
ID2021_036 Blinatumomab (Blincyto) som monoterapi til behandling av pediatriske pasienter i alderen 1 år eller eldre med høyrisiko første residiv Philadelphia-kromosom-negativ CD19-positiv B-celleprekursor ALL som en del av konsolideringsterapi
ID2022_055 Lonkastuksimab tesiren (Zynlonta) til behandling av voksne med residiverende eller refraktær diffust storcellet B-celle lymfom (DLBCL) og høygradig B-cellelymfom (HGBL) etter to eller flere linjer med systemisk behandling
ID2022_147 Glofitamab (Columvi) i monoterapi til behandling av voksne med residiverende eller refraktært diffust storcellet B-celle-lymfom (DLBCL), etter to eller flere linjer med systemisk terapi – ny pris
ID2024_081 Tislelizumab (Tevimbra) i kombinasjon med platinabasert kjemoterapi til førstelinjebehandling av voksne med inoperabelt, lokalt avansert eller metastatisk øsofagealt plateepitelkarsinom (OSCC) med tumorer som uttrykker PD-L1 med en tumorområdepositivitet (TAP)-score ≥ 5%
ID2017_097 Ropeginterferon alfa-2b (Besremi) til behandling av polycytemia vera uten symptomatisk splenomegali – ny pris
ID2018_046 Macimorelin (Ghryvelin) til diagnostisering av veksthormonmangel hos voksne
ID2021_125 Interferon gamma-1b (Imukin) til behandling ved Friedreichs ataksi
ID2022_038 Fosdenopterin (Nulibry) til behandling av pasienter med molybden kofaktormangel (MoCD) type A
ID2024_068 Deflazakort (Deflazacort XGX) til behandling av Duchennes muskeldystrofi (DMD) hos pasienter fra 2 års alder
ID2022_077 - 098 Legemidler til bruk ved sjeldne sykdommer der finansieringsansvaret er overført fra folketrygden til spesialisthelsetjenesten – justering av beslutningsordlyd