– Arr kan oppstå etter operasjoner, alvorlig akne, eller til og med etter små sår som myggstikk eller vaksinasjonsinjeksjoner. Dette kan resultere i store, smertefulle arr som i noen tilfeller krever omfattende behandling, sier Øystein Grimstad, førsteamanuensis i hud- og veneriske sykdommer ved Universitetet i Tromsø

Arrdannelse er mer enn et kosmetisk problem

– Arrdannelse er ikke bare et kosmetisk problem – det kan også gi betydelige smerter og redusert livskvalitet, sier Øystein Grimstad, førsteamanuensis i hud- og veneriske sykdommer ved Universitetet i Tromsø.

Publisert

(Amsterdam/EADV) – Arr kan oppstå etter operasjoner, alvorlig akne, eller til og med etter små sår som myggstikk eller vaksinasjonsinjeksjoner. Dette kan resultere i store, smertefulle arr som i noen tilfeller krever omfattende behandling, sier Grimstad. – Vi ser oftere arrdannelse hos pasienter med mørkere hud, mens det er sjeldnere hos lyshudede, sier Tromsølegen til HealthTalk etter han holdt foredraget "Pharmacological treatment of scars" på European Academy of Dermatology and Venereology (EADV). 

Vanligst hos yngre mennesker

Arrdannelse er mest utbredt blant yngre mennesker og har en tendens til å avta etter 40-50 års alder. Grimstad forklarer at dette skyldes at arrvev, som keloider og hypertrofiske arr, ofte er mer aktivt hos yngre personer.

Bildert viser et keloid-arr.

– Typiske pasienter er unge voksne med aknearr og postoperative arr. Vi ser også mange hjerteopererte med det som kalles sternumsplitt, hvor arret danner en tydelig linje langs brystkassen. Dette kan gi store arr med drag i huden, som er smertefulle og kosmetisk sjenerende, forteller Grimstad.

Kan gi smerte og begrenset bevegelse

Arr kan være mer enn en kosmetisk plage. De kan føre til smerte, kløe og begrenset bevegelse. For noen pasienter, spesielt de som utvikler tykke keloider, kan det være nødvendig med kirurgisk behandling i tillegg til medisinske injeksjoner. 

– Noen pasienter kan få spontane arrdannelser etter små sår, som kan bli store og smertefulle. I verste fall kan arrene hindre bevegelse og gi behov for kirurgi, sier Grimstad.

Viktigheten av riktig behandling

Behandling av arr kan være utfordrende, og ofte kreves det en kombinasjon av medisinsk og kirurgisk behandling. Injeksjoner med kortison og lokale cellegifter er vanlige metoder, men resultatene varierer.

– Vi ser gode resultater med injeksjonsbehandling, men det er viktig å ha realistiske forventninger. Selv om arret kan reduseres, er det ingen garanti for at det blir borte for godt, forklarer Grimstad.

Lovende nye behandlingsmetoder

Grimstad trekker frem at nye behandlingsmetoder er på vei, blant annet bruk av botulinumtoksin (botox) og genetisk behandling. Botox kan hjelpe med å forebygge arrdannelse hos disponerte pasienter og kan redusere tilbakefall etter kirurgi.

– Botox kan ha en plass i behandlingen av allerede etablerte arr, men vi trenger mer forskning for å forstå effekten bedre, sier Grimstad. 

Forebygging er nøkkelen

Grimstad er tydelig på at forebygging er viktig for å redusere risikoen for arrdannelse. Han oppfordrer leger til å være forsiktige med å utføre kosmetiske inngrep, spesielt i områder som er mer utsatt for arrdannelse, som bryst og rygg. For unge med akne er tidlig behandling avgjørende for å unngå arr.

– Det er viktig å starte behandling av akne tidlig med effektive legemidler for å forhindre at det utvikler seg til alvorlige arr. Riktig behandling kan redusere risikoen betydelig, sier Grimstad.

Han påpeker også at yngre mennesker, spesielt de med mørkere hud, bør være forsiktige med å fjerne føflekker eller andre kosmetiske uregelmessigheter i såkalte V-soner på brystet og ryggen, da arrdannelse kan bli et større problem enn det man ønsket å behandle.

Arr kan påvirke livskvaliteten

Arr kan ha stor innvirkning på livskvaliteten, spesielt hvis de er smertefulle eller plassert på synlige områder. Grimstad mener at leger må være tydelige med pasientene om risikoen ved inngrep og hvilke behandlingsmuligheter som finnes.

– Vi kan ikke garantere at arret blir helt borte, men vi kan ofte redusere plagene og gi en viss bedring, sier han.

For noen pasienter, som de med alvorlige postoperative arr etter operasjoner som sternumsplitt, kan det være vanskelig å behandle arrene med kun medisinsk behandling. Her kan en kombinasjon av kirurgi og injeksjoner gi best resultat, selv om prognosene varierer.

Hvem er mest utsatt?

Grimstad understreker at arrdannelse ofte er knyttet til hudtype og genetiske faktorer. Mørkere hudtyper er mer utsatt for å utvikle keloider og hypertrofiske arr. I tillegg ser man en sterkere tendens til arrdannelse i områder med stor strekkbelastning, som på bryst og øvre rygg.

– Det finnes dessverre ingen mirakelkur for arr, og selv om vi har mange behandlingsalternativer som kortisoninjeksjoner og laserbehandling, er det viktig å ha edruelige forventninger. Vi kan ofte redusere størrelsen og tykkelsen på arret, men det er sjelden vi kan fjerne det helt, sier Grimstad.

– Den typiske pasienten er ofte ung og har enten arr etter akne eller etter kirurgiske inngrep som hjerteoperasjoner. For disse pasientene kan behandlingen være en lang prosess som krever både tålmodighet og flere runder med behandlinger, avslutter han.

Powered by Labrador CMS