ROM FOR FORBEDRING: – Når Finnmark klarer dette, til tross for store avstander, bør flere helseforetak kunne klare det samme, sier Marianne Lægran i Hjertesviktregisteret.

Hjertesvikt: Poliklinikkene brukes for lite

Norsk hjertesviktregisters rapport for 2023 viser at hjertesvikt-poliklinikker brukes for lite. – Det er et stort forbedringspotensial, sier Marianne Lægran, daglig leder i Norsk hjertesviktregister.

Publisert Sist oppdatert

Rapporten viser at bare 76 nydiagnostiserte hjertesviktpasienter per 100 000 innbyggere møtte til konsultasjon på en hjertesviktpoliklinikk i fjor. Dette er en liten økning fra 71 per 100 000 innbyggere i 2022.

Antall nye pasienter som møter på en hjertesviktpoliklinikk varierer betydelig mellom sykehusene fra så lavt som 32 ( Førde HF) til så høyt som l 255 (Finnmarkssykehuset HF) per 100 000 innbyggere - noe som betyr at det er store forskjeller i tilbud og praksis. Landets desidert største sykehus, Oslo universitetssykehus, ligger nest nederst på listen med kun 42 nydiagnostiserte pasienter per 100 000 innbyggere møtte på en hjertesviktpoliklinikk.

Best i nord

Hjertesvikt:

  • Hjertesvikt betyr at hjertet ikke pumper blodet rundt i kroppen din så godt som det skal. Det skjer som regel fordi hjertet er blitt skadet av en annen medisinsk tilstand, som for eksempel et hjerteinfarkt.
  • Symptomene på hjertesvikt kan være svært like symptomene på enkelte andre helseproblemer. Legen må undersøke deg nøye og gjøre en god utredning før hen kan si at du har hjertesvikt. Hvor vel du føler deg vil sannsynligvis variere fra dag til dag.
  • Tungpust, svakhet og tretthet, væskeoppsamling og hevelse i kroppen kan være symptomer på hjertesvikt
  • De vanligste medikamentelle behandlingene av hjertesvikt er betablokkere, vanndrivende legemidler og ACE-hemmere
  • Kilde: HelseNorge.no

Når det gjelder regionale forskjeller er det kun Helse Nord RHF som oppnår det som rapporten omtaler som «høy måloppnåelse», med 111 pasienter per 100 000 innbyggere. Helse Midt-Norge RHF og Helse Sør-Øst oppnår «moderat måloppnåelse», med henholdsvis 92 og 75. Helse Vest RHF har «lav måloppnåelse». Blant de fire helseregionene er det kun Helse Nord som viser en forbedring i 2023 sammenlignet med året før, mens de tre andre regionene har en svakere utvikling.

Kudos til Finnmark

Marianne Lægran, daglig leder i Norsk hjertesviktregister, er utdannet klinisk sykepleier og har lang klinisk erfaring fra hjertemedisinsk avdeling ved St. Olavs hospital i Trondheim.

Hun understreker at formålet med denne kvalitetsindikatoren er å øke oppmerksomheten på den begrensede bruken av hjertesviktpoliklinikker slik at flere pasienter får tilbud om nødvendig oppfølging.

Et positivt unntak i årets rapport er Finnmarkssykehuset HF. De har etablert tre nye hjertesviktpoliklinikker og har nå landets høyeste oppfølging av hjertesviktpasienter med 255 per 100 000 innbyggere. Dette er betydelig høyere enn nummer to på listen, Nord-Trøndelag HF, med 150 per 100 000 innbyggere. Nederst på listen finner vi Førde HF med bare 32 per 100 000 innbyggere, tett fulgt av Norges største helseforetak, Oslo universitetssykehus, med 42 per 100 000 innbyggere.

Marianne Lægran, daglig leder i Norsk hjertesviktregister.

Lægran mener årsrapporten for 2023 viser en interessant utvikling.

– Finnmarkssykehuset, som tidligere har vært dårligst i klassen og ikke hadde en eneste hjertesvikt-poliklinikk, er i år best i klassen og har gjort en stor jobb med å få på plass tre slike poliklinikker på kort tid. Det er imponerende, sier Lægran til HealthTalk. 

Ulike synspunkter og økonomi

– Hva tror dere er årsaken til den lave bruken av hjertesvikt-poliklinikker i Norge?

– Det er veldig vanskelig å gi et helt klart svar men det kan skyldes en kombinasjon av ulike faglige synspunkter, samt ulike økonomiske prioriteringer og ressurstilgang. Ofte er det de økonomiske rammene som legger grunnlag for de faglige beslutningene.

Hun understreker at målet er at 100 av 100 000 innbyggere skal møte opp til konsultasjon på hjertesvikt-poliklinikk.

– Levanger sykehus har over flere år klart å levere 150 per 100 000 innbyggere, det viser jo at de henviser nesten alle hjertesvikt-pasientene, og når Finnmark klarer dette, til tross for store avstander, bør flere helseforetak kunne klare det samme, legger Lægran til.

– Hva tenker du da om at OUS, Norges største helseforetak, er nest dårligst i landet?

– Det er tydelig at de har et stort forbedringspotensial. De svake resultatene kan henge sammen både økonomiske og faglige rammer, men økonomien er ofte den avgjørende faktoren. Å drive en hjertesviktpoliklinikk krever prioritering av kostnader, men det er likevel billigere enn hyppige sykehusinnleggelser, påpeker hun.

– Hva sier de europeiske retningslinjene om bruken av hjertesviktpoliklinikker?

– De europeiske retningslinjene gir en sterk anbefaling (1A) om at alle pasienter som utskrives med hjertesvikt skal følges opp tverrfaglig i poliklinikk. Disse er ofte sykepleierdrevne i samarbeid med kardiologer. Studier viser at poliklinisk oppfølging gir bedre livskvalitet, bedre medikamentell behandling, og reduserer behovet for nye sykehusinnleggelser, avslutter hun.

Powered by Labrador CMS