Kronikk:
ØNSKER NASJONAL ØYEHELSE-PLAN: «Vi er glade for at også ventelistene for øyehelseproblemer nå blir tatt på alvor i Helse Sør-Øst. Samtidig ønsker vi å oppfordre til flere slike initiativ og at det lages en nasjonal plan for øyehelse», skriver Trine Johnsen, fagansvarlig og optiker i Specsavers, og Terje André Olsen, forbundsleder i Norges Blindeforbund.
Foto: Getty Images/Blindeforbundet/Specsavers
«Øyehelseproblemer koster samfunnet opp mot 12 milliarder kroner årlig»
Vi trenger en nasjonal plan for øyehelse, skriver forfatterne fra Blindeforbundet og Specsavers, som også vil ha nasjonalt register for øyesykdommer og bedre utnyttelse av kompetansen til optikere.
Den nylig lanserte kampanjen «Lys November» fra Helse Sør-Øst er et viktig initiativ for å redusere ventetiden for øyebehandling. Ved å aktivt jobbe for å øke antall kataraktoperasjoner gjennom både offentlige og private ressurser, kan denne kampanjen bidra til å avlaste spesialisthelsetjenesten.
Annonse kun for helsepersonell
Ventelister i spesialisthelsetjenesten forventes å bli en hovedsak i den kommende valgkampen. Vi, som representerer Norges Blindeforbund og optikerkjeden Specsavers, er glade for at også ventelistene for øyehelseproblemer nå blir tatt på alvor i Helse Sør-Øst. Samtidig ønsker vi å oppfordre til flere slike initiativ og at det lages en nasjonal plan for øyehelse.
Øyehelseproblemer koster samfunnet opp mot 12 milliarder kroner årlig, og det er avgjørende at vi finner effektive måter å håndtere dette på.
Optikerne: En uutnyttet ressurs
Annonse kun for helsepersonell
Ved å spre belastningen og utnytte solid kompetanse utenfor spesialisthelsetjenesten, kan vi redusere presset og samtidig sikre at pasientene får nødvendig hjelp når de trenger det. Optikerne, som er offentlig godkjent helsepersonell spredt over hele landet, er et eksempel på hvordan vi kan bruke ressursene i helseapparatet mer effektivt.
Mange optikere har tilgang til avansert utstyr som vanligvis finnes i spesialisthelsetjenesten. De kan derfor håndtere mange vanlige øyeproblemer, noe som frigjør kapasitet i sykehusene. Dette vil ikke bare redusere ventetiden, men også gjøre helsetjenestene mer tilgjengelige for pasientene der de bor.
Ny teknologi avlaster helsepersonell
Samtidig ser vi en spennende utvikling innen ny medisinsk teknologi som kan bidra til at pasienter trenger færre besøk på sykehus. Nye medikamenter kan bidra til at mange pasienter med våt AMD kun behøver sykehusbehandling hver tredje eller fjerde måned, i stedet for månedlig som mange fortsatt må i dag. Flere behandlinger som kan bidra til å redusere antallet sykehusbesøk for øyepasienter er under utvikling, og det er avgjørende at disse blir tilgjengelige for pasientene. Dette vil ikke bare lette presset på sykehusene og frigjøre tid for helsepersonell, men også gi pasientene større frihet og bedre livskvalitet.
Annonse kun for helsepersonell
For å sikre best mulig behandling og oppfølging av øyepasienter, er det avgjørende med et nasjonalt register for øyesykdommer. Svenska Makularegistret har vært et viktig verktøy for å sikre høy kvalitet på behandlingen av våt AMD i Sverige siden etableringen i 2003. Vi trenger tilsvarende satsing i Norge, som kan gi ny kunnskap om hvordan helse- og omsorgstjenestene fungerer og kan forbedres.
Veien fremover
Men for å virkelig løfte øyehelsen i Norge, trenger vi en nasjonal plan. Denne planen må samle alle gode krefter og definere en tydelig strategi for fremtiden. Den må inneholde tiltak for å styrke kompetansen og kapasiteten i primærhelsetjenesten, legge til rette for utnyttelse av kompetanse tett på pasienten, bruk av ny og personellbesparende teknologi, etablering av et nasjonalt register for øyesykdommer, samt øke finansieringen til forskning og utvikling innen øyehelse.
Vi, Norges Blindeforbund og Specsavers står klare til å bidra i dette viktige arbeidet. Sammen kan vi sikre god øyehelse for alle – uavhengig av bosted og bakgrunn. La oss løfte blikket og se helheten!
Annonse kun for helsepersonell